Copy
View this email in your browser

Het klokje van bij ons thuis

Ons klokje tikt weer voor iedereen die het horen wil, en zeker ook voor wie ons niet dagelijks bezig ziet, maar ons vanop afstand een warm hart toedraagt. Veel leesplezier.

Ons nieuwe verhalen-/kookboek: nu te koop

De eerste editie van ons kookboek "Samen aan tafel" is ondertussen drie jaar oud. Het boek focuste op levensverhalen en lievelingsgerechten van volwassen vluchtelingen. Al snel rijpte het idee voor een tweede kookboek, waarin kinderen centraal staan. Ook zij maken, net als hun ouders, veel ellende door ... en vaak beleven zij alles nog veel intenser. "Zullen we hen eens aan het woord laten?", dachten we. "Laten we eens luisteren naar hoe al die kinderen de dag beleven en de toekomst zien." 
Het resultaat kan je nu lezen in "Samen aan tafel - dromen en lievelingsgerechten van jonge vluchtelingen". We nodigen jullie dan ook graag uit om deze verhalen en de bijbehorende lievelingsgerechten met smaak door te nemen. De gerechten zijn makkelijk te maken en kan je samen met kinderen of kleinkinderen uitproberen. Wat ons betreft: een ideaal geschenkje voor onder de kerstboom! We wensen jullie alvast veel lees- en kookplezier!
 
Praktisch
Het kookboek "Samen aan tafel" kost 24,95 euro. Je kan het kopen door je bestelling door te mailen naar vzwbijonsthuis@gmail.com en het bedrag over te schrijven op het rekeningnr BE20 0689 1021 2156 met vermelding van je naam. We spreken de praktische levering dan verder af via mail. Daarnaast kan je ook onze vele vrijwilligers aanspreken om een exemplaar van het boek te bemachtigen.

Het achterhuis: ons eerste, maar zeker niet ons laatste

Ben je al eens met een familie nieuwe Belgen op zoek gegaan naar een huurwoning? Je leert gauw dat elke minuut die je spendeert aan een bezoek via een makelaar, verloren tijd is. Een makelaar moet zijn klant een goede huurder voorstellen, en iemand die net uit een asielcentrum komt en moet rondkomen met een leefloontje, slaagt er maar niet in aan dat profiel te beantwoorden. 
Als je er daarentegen in slaagt de eigenaars van huizen rechtstreeks te bereiken, zonder tussenpersonen, via een netwerk van oplettende vrijwilligers, dan ben je al een hele stap in de goede richting. Maar de eindmeet heb je natuurlijk nog niet gehaald.

Zelfs met een geloofsbrief waarin we onze huurder aan de eigenaar voorstellen en de ondersteunende rol van onze vzw belichten, of zelfs met een extra borgstelling van de vzw hebben we tot nu toe maar een handvol geëngageerde eigenaars weten te overtuigen. Een groot verschil wordt wel gemaakt als de vzw zelf optreedt als huurder van een pand en dat pand vervolgens doorverhuurt aan een huurder die we zelf kunnen bepalen. De eigenaars vertrouwen in de solvabiliteit van de vzw, en de vzw kan zonder vooringenomenheid verder verhuren aan een Arabische of Afrikaanse familie.

We hebben op die manier onlangs een eerste pand gehuurd en onderverhuurd aan een sympathieke Palestijnse oma en opa. We noemen het pand het achterhuis. Twee minuten. Langer heeft het niet geduurd om voor die lieve mensen een huisje te vinden. Anders duurt het soms een half jaar. Een inspirerende eerste ervaring voor alle partijen. De eerste, maar zeker niet de laatste. Met dank aan eigenaar Koen.

Nederlandse les

Op zaterdag 11 september vond onze eerste Nederlandse les voor volwassenen plaats. Onder het goedkeurend oog van cursisten Nic en Klaas zetten 15 enthousiaste en gemotiveerde sjarels hun eerste taalstapjes.

Ondertussen zijn we bijna drie maanden verder en is het enthousiasme alleen nog maar gegroeid. De interesse was zelfs zodanig groot dat cursisten Paul en Gerda een tweede klas onder hun hoede hebben genomen. 
Week na week buigen ze zich samen over hun handboek, spelen ze taalspelletjes, oefenen ze hun uitspraak en kijken ze naar een soap voor anderstaligen … Het is nog maar de vraag hoe lang het zal duren vooraleer deze lessen hun eerste Nobelprijswinnaar voor Literatuur zullen voortbrengen.

Aarschot ontmoet Palestina volgend jaar

In november 2020 stonden we met onze Palestinadag al eens in het programmaboekje van het Cultureel Centrum van Aarschot. Toen was het de tweede Coronagolf die ons een stok in de wielen stak. Of was het de derde golf al? Voor onze Palestinadag versie 2021, was het alleszins de vierde golf die ons de das omdeed. Een simpele mens zou de tel kwijt geraken.

Hoewel dit jaar de deur voor evenementen nog niet volledig op slot was, voelden we het uitstel van onze Palestinadag toch aan als onvermijdelijk. Een Arabisch theehuis waar wisselende gasten gezellig zouden komen keuvelen met Palestijnse Belgen, een kinderkamer waarin een vijftigtal kinderen met mekaar zouden zitten fikfakken, een Palestijns buffet voor 250 gasten waarvan we samen in het cafetaria van het CC zouden genieten, een rondedans waarbij we hand in hand de Palestijnse Dabke zouden aanleren en een drukke transit in het CC tussen de verschillende locaties. Dat zijn toestanden waarmee je in coronatijden volgens ons niet wegkomt.

Hopelijk lukt het in 2022 wel. Ook al de andere programma-onderdelen staan te drummen om door het Aarschotse publiek beleefd te worden. De poëzie van Charles Ducal, het debat over de schrijnende Palestijnse actualiteit, de geschiedenis van 100 jaar Palestina, een Arabische les, een fotoreportage over Westerse vrouwen in Palestijnse jurken, de documentaire over een groep jongeren die vanuit België olijfbomen gingen planten in Palestina, een Speaker’s Corner over de levens van Palestijnen in bezet gebied, een kookworkshop over de bereiding van falafel en nog zoveel meer. Spreken we af in het najaar 2022?

Dansen bij ons thuis

In navolging van onze zeer succesvolle afterworkparty, ondertussen ook al weer twee jaar geleden, organiseren we op zaterdag 12 februari een vervolgeditie: Dansen Bij Ons Thuis. Het feestje zal doorgaan in JC De Klinker te Aarschot. Wij hopen uiteraard dat alles (zonder al te veel bijkomende maatregelen) zal kunnen doorgaan. Noteer het alvast in jullie agenda, wij houden jullie via onze communicatiekanalen op de hoogte van de voorbereidingen.

Nomen est omen

Of voor wie een Latijns gezegde nogal als Chinees in de oren klinkt: een naam is een voorteken. Patience is afkomstig uit Benin City, een grote stad in Nigeria. 22 jaar geleden volgt ze haar levenskompas richting Europa. Dat staat gericht op Antwerpen. De kant van Antwerpen waar je als jonge vrouw niet terecht wil komen. 22 jaar later zit Patience met haar 3 kinderen zo goed als terug op het vliegtuig richting Nigeria. Alle aanvragen zijn afgewezen, het terugkeercontract noodgedwongen ondertekend, stilletjes opgegeven door velen.
“Ik ben leeg, na 22 jaar vechten is mijn energie op” zegt Patience als we haar trachten te overtuigen er nog één keer voor te gaan om haar recht te doen gelden. “Doe het voor je kinderen, Patience. Met een goede advocaat, één van de beste. Met de juiste belichting op je levenswandel, met de wilskracht van de aanhouder, en met de steun van een groepje vrienden die in je blijven geloven”.

“Dit boek gaat over jullie”, zegt Kati Verstrepen ons als ze aanvaardt onze advocaat te zijn. De Knikkers van Qadir. Je moet het lezen om het te begrijpen. Stevig huiswerk, lezen, snuffelen, verzamelen, herkauwen. En als het dossier er dan ligt, in de juiste vorm, met de juiste toon, met de juiste argumenten en met een kaars in Scherpenheuvel voor de juiste symboliek, dan denk je…

Ergens onderweg van hier naar daar rinkelt de telefoon. “Ik heb Belgische papieren”, stamelt Patience. De tranen schieten me in de ogen. De woorden schieten me nog altijd tekort. Dank je, Kati.
Facebook
Copyright © 2021 VZW Bij Ons Thuis

Vragen, opmerkingen of suggesties? Geef een seintje:
nieuwsbriefvzwbot@hotmail.com

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vzw Bij Ons Thuis · Franseliniestraat · Aarschot 3200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp