Nieuwsbrief januari 2016: creatieve fotografie, staalwol draaien
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Brandende staalwol fotograferen, vuurwerk!  

Like Tips voor creatieve vormen van fotografie on Facebook share on Twitter

Een van de deelnemers aan de Stapfoto Vakgroep, een groep met ver gevorderde fotografiecursisten, opperde het idee om eens met brandende staalwol aan de slag te gaan. Nou, voor dat soort ideeën ben ik altijd te vinden! Dus planden we samen een generale, om daarna met de hele vakgroep aan de slag te gaan. Doel was een eindresultaat zoals dit: 


Benodigdheden

Wat heb je nodig om zo’n foto te maken?
  1. Heel fijne staalwol (0 tot 0000) zonder zeep. Dit brandt 10-20 seconden (afhankelijk van de draaisnelheid). Hoe meer je het uit elkaar pluist, hoe meer spetters je krijgt omdat er meer zuurstof bij de staalwol komt. Maar de staalwol is dan wel eerder opgebrand en meer spetters is niet altijd mooier! 
  2. Een garde (met een metalen handvat) en een ketting met karabijnhaak om de garde aan vast te maken zodat je die rond kunt draaien. Draai eerst ‘droog’ zodat je weet hoe lang de ketting moet zijn, hij mag de grond (of het water) natuurlijk niet raken.
  3. Een aansteker of een batterij (waarbij beide polen aan 1 kant zitten) om de staalwol aan te steken.
  4. Brandwerende of katoenen kleding: Lange broek, lange mouwen, pet of muts waar je de haren onder stopt, bril, handschoenen. Zorg voor donkere kleding, anders valt dit teveel op op de foto.  
  5. Brandblusser
  6. Zaklamp om scherp te kunnen stellen op de draaier
  7. Camera met groothoeklens (14-24 bijvoorbeeld) op statief (vibratie reductie dus uit!)
  8. Ga niet alleen op pad om dit te doen (met camera op statief en d.m.v. zelfontspanner). Je speelt letterlijk en figuurlijk met vuur….
  9. Neem je mobiel mee voor het geval er toch iets gebeurt. 
  10. Bij in het water staan ( = mooie weerspiegeling en veilig!) zijn (lies)laarzen handig. Zie dit filmpje: https://youtu.be/FWQgN4IVcXY
 

Werkwijze

Zoek een locatie bij het water, op zand of asfalt. Kortom waar geen brandbare vegetatie is.

Pluis de staalwol uit elkaar en stop die in de garde. Controleer iedere keer voordat je gaat draaien of de garde nog okee is, of bijvoorbeeld het handvat nog steeds stevig aan de garde vast zit.

De draaier gaat op z’n plek staan en wordt door een van de fotografen verlicht met een zaklamp, zodat iedereen scherp kan stellen. Daarna gaat de AF uit.

Zorg dat de camera op redelijke afstand staat. De vonken komen zeker 20 meter ver (afhankelijk van de draaisnelheid). En er schieten stukje staalwol uit de garde die je niet op je camera wilt krijgen. Schroef voor de zekerheid in ieder geval een UV-filter voor je lens.

Stel de camera in: diafragma zo klein mogelijk ivm scherptediepte (meestal f8-f11), iso zo laag mogelijk (ergens tussen de 200 en 800), witbalans op wolkje (maakt in RAW niet uit, maar het is toch leuk om gelijk gele spetters op je LCD-scherm te zien). De sluitertijd is afhankelijk van hoe licht het nog is en hoeveel omgevingslicht je op de foto wilt hebben, dus hoe lang  je de sluiter nog open wilt laten staat nadat de staalwol uitgevonkt is. Voor de foto die ik tijdens het blauwe uurtje maakte, gebruikte ik een sluitertijd van 6 seconden. Voor de foto met de lichtvervuiling 30 seconden. Maak testfoto’s om te zien of de belichting aan je wensen voldoet.

De draaier gaat nu draaien en de fotografen drukken de ontspanknop in.

Het moet (bijna) donker zijn, anders zie je geen spetters. Maar het blauwe uurtje of lichtvervuiling op de achtergrond is ook mooi!


Kijk nadat je gedraaid hebt en voor vertrek steeds goed om je heen of er toch niet ergens een vonk een brandje veroorzaakt. Misschien kwam er een stukje brandend staalwol op je tas terecht, op blad wat in de tunnel lag, etc.

Thuisgekomen ga je natuurlijk gelijk de foto’s bekijken! Soms kom je dan rare snuiters tegen ;-)
 

Ook creatief met fotografie aan de slag?

Er zijn bij Stapfoto verschillende workshops op dit gebied te volgen:

Op 30 januari gaan we aan de slag met het fotograferen van springende verf en dansende ecoline. Je hebt ze vast wel eens gezien die verfsculpturen, maar hoe maak je die nu? Tijdens deze workshop leer je hoe je deze kunstwerken met heel simpele hulpmiddelen kunt maken. Aanmelden kan nog via workshop Splash

Op 19 maart is er weer de gewilde workshop "Werken met lange sluitertijden" aan de Zeeuwse kust. Melkachtig water, luchten met wolkenvegen, effecten die je bereikt door te werken met grijsfilters. Maar het maken van zo'n foto vraagt ook een andere kijk op compositie. Behalve de techniek, komt dus ook dit uitgebreid aan de orde. Meer informatie: workshop Lange sluitertijden

In mei gaan we spelen met vuur en spetteren met water: workshop Plons- en rookfotografie. Een creatieve workshop waarin je op een leuke en speelse manier leert hoe je flitsers werken.
Copyright © 2016 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door