Copy
Stapfoto Tips februari 2016: zonder regenboog toch een pot met goud verdienen. 
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Moiré, het ongewenste regenboogeffect

Like Tips om zonder regenboog toch een pot met goud te verdienen.  on Facebook share on Twitter

Hoe kom je er van af?Ken je dat? Na de razend drukke maanden november en december, wordt het eind december/begin januari eindelijk wat rustiger. Maar net als je achterover wilt leunen, blijken die vrije uurtjes alweer opgevuld te zijn. Hoe doen we dat toch?

Zo  werd ik in januari bestuurslid bij Dierenasiel Zwolle. Want ach, zo druk als eind vorig zal het toch niet meer worden? En ik wil zo graag mijn steentje bijdragen aan het welzijn van dieren. Wat dan natuurlijk toch net iets meer tijd blijkt te kosten dan voorzien...... 

Intussen zijn de klanten terug van het kerstreces en trekken ook zij weer aan de bel. En dus ben ik al snel weer volop aan de slag met leuke nieuwe opdrachten. Zo gaat dat dus met die vrije uurtjes ;-)

Streepjes, ruitjes en regenbogen

Een van de nieuwe opdrachten waar ik mee bezig ben is het fotograferen van 200 medewerkers van een gemeente voor o.a. het smoelenboek.

Iedereen die bij mij komt voor een portret- of profielfoto, krijgt standaard een kledingadvies toegestuurd. Een van de adviezen daarin is geen kleding met fijne streepjes of ruitjes te dragen. Dit ivm het risico op moiré, het ongewenste regenboogeffect.

Maar wat doe je als je toch iemand voor je lens krijgt met een streepjes jasje of ruitjesoverhemd en hij of zij ook het advies om minimaal één reserve setje kleding mee te nemen in de wind geslagen heeft?

Als ze dichtbij wonen, kunnen ze nog even naar huis om zich om te kleden. Als dat niet lukt, moet je roeien met de riemen die je hebt. En die riemen zijn de nabewerkingstools in Lightroom (die er een preset voor heeft) of in Photoshop.

Moiré verwijderen in Photoshop

Een veel gebruikte methode om moiré te verminderen is gaussiaans vervagen. Alleen: daarmee vervaag je dus het jasje of het overhemd. Wat er daardoor niet mooier op wordt. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe je moiré in Photoshop kunt verwijderen, zonder de scherpte aan te tasten.  

Stap 1 is het verwijderen van de kleurmoiré, het regenboogeffect. 


Stappenplan

1. Selecteer het jasje
 

2. Selecteer met het pipet vervolgens de kleur van het jasje, in een gebied waar geen moiré optreedt. Dit is nu je voorgrondkleur geworden.

3. Maak een nieuwe laag aan door met de Alt-toets ingedrukt op het nieuwe-laag-icoontje onderin het lagenpalet te klikken.

4. Kies bij modus “kleur”
 

5. Ga nu, met de nieuwe laag actief, naar Bewerken – Vullen en kies bij “gebruik” voor voorgrondkleur. Dat is immers de kleur van het jasje die je net hebt geselecteerd.

En voila: weg is het gekleurde regenboogeffect! Zo ben je al iets dichter bij een tevreden klant. En als het een betalende klant is: iets dichter bij de pot met goud ;-)
 


Maar je wilt meer.....

Wil je ook de golfjes van het moirépatroon nog zoveel mogelijk verwijderen, dan heb je nog iets meer werk te doen.
  1. Zet het oogje van de laag die je net gemaakt hebt uit.
  2. En doe hetzelfde wat je net deed: ga op de achtergrondlaag staan, maak met de alt-toets ingedrukt een nieuwe laag en zet de modus op kleur.
  3. Ga weer naar Bewerken – vullen. Alleen kies je nu voor wit i.p.v. voor de voorgrondkleur. Het geselecteerde deel van de foto, het jasje in dit geval, wordt nu grijs.
  4. Ga weer op de achtergrondlaag staan en maak een aanpassingslaag Kleurtoon-verzadiging.
  5. Schuif nu het schuifje bij Kleurtoon naar links tot het golfpatroon verdwenen is. Bij dit jasje was dat bij -22. Soms moet je ook het schuifje bij verzadiging nog naar links of naar rechts zetten, maar dat was bij dit jasje niet nodig.
  6. Zet nu het oogje voor de bovenste laag weer aan. Je zult zien dat het jasje nu z’n oorspronkelijke kleur weer krijgt, maar nu nagenoeg zonder moiré!

Met de komst van camera’s zonder anti-moiré filter voor de sensor (zoals de Nikon 800 E), zie je het aantal foto’s met moiré toenemen. Als je alleen landschapsfotografie doet is zo’n camera natuurlijk geweldig, je krijgt echt scherpere beelden. Maar als je ook mensen of gebouwen (want ook daar zie je het moiré effect vaak optreden!) fotografeert, zou mijn advies zijn om toch een camera met anti-moiré filter te kopen. In dit geval dus de D800 i.p.v. de D800 E.


Op het nippertje nog wat leren over fotografie….

De fotografiecursus voor beginners zit helemaal vol. We zijn zelfs naar een grotere cursusruimte (mijn studio) uitgeweken, maar nu is de rek er toch echt uit.

Wie nog mee wil doen aan de gevorderden moet snel zijn: we beginnen 5 maart en er zijn nog twee plekjes. Inschrijven kan hier: cursus gevorderden

De vakgroep met ‘vergevorderden’ zat zo vol, dat we er twee groepen van gemaakt hebben. Ook die zitten alweer bijna vol, er kunnen nog twee mensen instromen. Meer informatie: cursus vakgroep

Ook is het in maart weer tijd voor de workshop aan de Zeeuwse kust. Met lange sluitertijden (filters zijn te leen) maken we daar foto’s met wolkenvegen en mistig water. Zo mooi!

Behalve aan de techniek, besteden we ook aandacht aan compositie. Een compositie die normaal prima is, werkt bij deze vorm van fotografie opeens niet meer. Ook daar gaan we dus deze dag mee oefenen. Meedoen? Kijk op workshop kustfotografie
 
Copyright © 2016 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door