Copy
Stapfoto Nieuwsbrief November 2014: Antwoord op veelgestelde fotografievragen
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Antwoord op de meest gestelde vragen 

Like Antwoord op veelgestelde fotografievragen on Facebook share on Twitter


Waarover willen vrijetijdsfotografen meer weten?

Afgelopen week gaf ik een lezing over beeldtaal. Komende week verzorg ik een “technische avond” bij een fotoclub. Op mijn vraag om vooraf vragen in te sturen, werd massaal gereageerd. En omdat ik denk dat die vragen niet alleen bij deze fotoclubs zullen leven, geef ik in deze nieuwsbrief alvast antwoord op de twee meest gestelde vragen.  

1. Waarom krijg ik het landschap wat ik voor me zie niet mooi op de foto?
Naast het toepassen van de bekende compositieregels als invoerende lijnen, perspectief en de regel van derden, spelen meer aspecten een rol bij landschapsfotografie.

Ten eerste het licht. Is dat hard of zacht, uit welke richting komt het, welke kleur heeft het, etc. Een foto gemaakt tijdens mistige omstandigheden heeft een heel andere uitstraling dan diezelfde foto gemaakt in de volle zon of tijdens het blauwe uurtje. Anticipeer op dat licht! Een landschap dat tijdens de lunchpauze niet mooi is, kan ’s avonds prachtig zijn. Fotograferen met de zon in je rug heeft een ‘platte’ landschapsfoto tot gevolg, fotograferen met de zon van opzij geeft diepte en maakt structuren zichtbaar. Verandering van standpunt kan dus een veel betere foto opleveren. 

Ten tweede de objectiefkeuze. Kies eens voor een ander objectief dan je gebruikelijk doet. Degenen die hier bij me waren op het Hulshorsterzand pakten bij het zien van deze paddenstoelen allemaal de macrolens, terwijl ik aan de slag ging met de groothoeklens. We maakten totaal andere foto's. 


Ten derde staat er vaak teveel op de foto. Zoom in gedachten eens in. Bedenk of iets echt wat toevoegt aan het hoofdonderwerp op de foto, en laat de rest weg. Dat kan door in te zoomen, dichter naar je onderwerp toe te lopen of een ander standpunt te kiezen (hoger, lager, links, rechts). Niet voor niets zei Robert Capa: “If your photos aren’t good enough, then you’re not close enough”. 

En last but not least: luister naar je gevoel. Als je niet enthousiast bent over het landschap dat je voor je ziet, laat het dan voor wat het is. Soms ligt het aan je stemming en lukt het een andere keer wel, maar soms zit die mooie foto er ook gewoon niet in.

2. Scherpte en scherptediepte
Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je veel scherptediepte, dan heb je de neiging om voor een klein diafragma te kiezen, bijvoorbeeld f22. Het nadeel hiervan is het optreden van diffractie. M.a.w. je hebt dan wel meer scherptediepte, maar je foto wordt minder scherp door verstrooiing van het licht door dat kleine diafragma gaatje!

Over de hyperfocale afstand bestaan veel misverstanden. De hyperfocale afstand is de afstand waarop je scherp moet stellen als je een zo groot mogelijk scherptedieptegebied wilt. Dit loopt altijd tot oneindig. En kan dus beginnen NA het onderwerp dat jij scherp op de foto wilt hebben!

Voorbeeld: Met mijn 200 mm lens op de D4s en f11 is de hyperfocale afstand 118 meter. De scherptediepte loopt dan van 59 meter tot oneindig. Die boom die op 30 meter bij me vandaan staat valt er dus buiten! Stel ik scherp op de boom, dan loopt het scherptediepte gebied van 23,9 tot 40,2 meter. Wil ik een onderwerp op vijftig meter bij me vandaan ook scherp hebben, dan vertelt de DOFmaster me dat ik op 37 meter scherp moet stellen. Het scherptedieptegebied loopt dan van 28-54 meter. Zie www.dofmaster.com. Erg handig om deze als app op je smartphone te installeren!

Wil je in de praktijk en onder begeleiding van een fotograaf oefenen met deze en andere fotografie-onderwerpen, dan zijn er natuurlijk de Stapfoto cursussen en workshops. De komende tijd zijn dat:

De beginnerscursus start op 2 februari. Vijf maandagavonden en twee zaterdagochtenden krijg je antwoord op alle fotografievragen die je hebt m.b.t. de werking van je camera. Maar ook over beeldtaal, hoe breng je over wat je bedoelt?

De gevorderden starten op 21 maart. Gedurende 3 zaterdagen wordt er uitleg gegeven over en geoefend met landschapsfotografie, architectuurfotografie, portretfotografie en macrofotografie.

Voor wie dan nog meer wil is er de vakgroep. De vakgroep is bedoeld voor ambitieuze fotografen die meer willen. Die bereid zijn tijd en energie in hun hobby te steken om nog beter te worden. Motivatie, doorzettingsvermogen en creativiteit zijn nodig om je fotografisch doel te bereiken. De vakgroep helpt je daarbij. Bij de vakgroep wisselen theoretische- en bespreekavonden en praktijkdagen elkaar af. 

Kijk voor meer informatie op Stapfoto fotografiecursussen.
 

Workshops
Voor wie in één dag meer wil leren over een bepaald onderwerp zijn er de Stapfoto workshops. De komende tijd besteden we aandacht aan:

Werken aan compositie, anders leren kijken op 12 december
Avondfotografie en lightpainting terwijl de stad in kerstsfeer is op 16 december
Plonsfotografie en rookfotografie, spelen met  water en vuur 10 januari
Flitsfotografie in de natuur op 21 februari
Portretfotografie m.b.t. studio- en reportageflitsers op 14 maart
Long exposure, werken met lange sluitertijden en grijsfilters op 18 april
Schilderen met licht, portretfotografie zoals de oude meesters dat deden. In kasteel De Cannenburgh op 25 april

Genoeg mogelijkheden dus om op een ontspannen manier heel veel te leren over fotografie. En over het onderwerp wat jouw fotografisch boeit.

Voor een aantal dagen bestaat inmiddels een wachtlijst, dus meld je snel aan, vol = vol. 

Hieronder een link naar de video die gemaakt is tijdens de workshop herfstfotografie. Zo krijg je een indruk van hoe het er aan toe gaat tijdens de workshops van Stapfoto. 

http://youtu.be/ROgdWtd-PGw
Copyright © 2014 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door