Copy
Fotografie tijdens het ijsbeeldenfestival
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Fotograferen tussen de ijsbeelden

Like Fotografietips tijdens het ijsbeeldenfestival in Zwolle on Facebook share on Twitter

Onverwachte mail 

Na een drukke fotografiedag  bij een klant, zet ik om vier uur mijn computer aan om de gemaakte beelden te back-uppen. Als dat eenmaal loopt, open ik de mailbox om vragen van klanten nog voor vijf uur te kunnen beantwoorden. En dan…. zit daar opeens een mail  van Zoom in met de vraag of ik de volgende dag  “the making of” van de ijsbeelden bij het IJsbeelden festival in Zwolle wil fotograferen. En of ik dat wil!

Na wat heen en weer bellen en mailen lukt het om de afspraak van de volgende dag te verzetten zodat ik naar Zwolle af kan reizen. Winterkleding van zolder halen, de juiste fotospullen inpakken en ik ben er klaar voor. Even twijfel ik of ik mijn reportageflitsers, triggersetjes en statiefjes mee zal nemen, maar ik besluit dat niet te doen. Ik weet niet hoeveel ruimte ik heb en ik wil niet dat de ijscarvers last van me hebben. 


Mummie

’s Ochtends heb ik nog een afspraak in Elburg staan voor het maken van 20 profielfoto’s. Als dat klaar is, verkleed ik me in de toiletten tot mummie (thermo-ondergoed, skibroek, fleece, sjaal, muts, etc.)  en stap ik in de auto om richting Zwolle te rijden.

Als ik aankom bij de locatie waar het IJsbeelden Festival gehouden wordt (de NS-loods aan de Hanzelaan in Zwolle), wordt ik opgevangen door Ivo Dijks. En hij heeft nuttige informatie voor degenen die naar het IJsbeeldenfestival komen om er te fotograferen: “kom op een doordeweekse dag en niet tussen kerst en oud & nieuw. Dan is het eigenlijk te druk om mooie foto’s te kunnen maken”.

Ivo begeleid me naar de ruimte waar de carvers aan het werk zijn en laat me vervolgens rustig m’n gang gaan. Het eerste wat opvalt is dat de ruimte hutje mutje vol staat met ijs. De vloer ligt vol met ijsschilfers en ik moet, ondanks m’n bergschoenen, uitkijken dat ik niet uitglijd (hier hoef je tijdens het festival niet bang voor te zijn, dan is de vloer schoon). 
 

Fotograferen

Glibberend loop ik naar een carver om hem te fotograferen. Hij blijkt geen Nederlands of Engels te spreken. En dat kom ik nog vaak tegen vanmiddag, de carvers komen werkelijk overal vandaan…. Van Rusland tot de VS, van Hongarije tot Finland en Ierland. En ja, er zijn ook een paar Nederlanders…. Ik zie/spreek geen mensen die rond de Middellandse zee wonen, vast te warm daar om te oefenen ;-).

Fotograferen is lastig in deze donkere en koude ruimte. Omdat het zo donker is, zet ik mijn diafragma open. Om nog een beetje scherptediepte te houden varieer ik tussen de f4.5 en f6.3. Een driepootstatief neerzetten is vanwege de beperkte ruimte niet mogelijk. Dat zal tijdens het festival niet anders zijn. Je kunt dus niet werken met een lange sluitertijd i.v.m. het risico op bewegingsonscherpte. Ik heb een redelijk vaste hand, dus ik stel de camera in op 1/30 (objectief 24-70). En dan blijk ik dus een iso van 1000 nodig te hebben…..

Nu lukt het met mijn camera wel om met iso 1000 de ruis binnen te perken te houden, maar bij veel camera’s zal dit een problemen opleveren. Mocht je met jouw camera tegen beperkingen aanlopen voor wat betreft de iso/ruis, dan raad ik je aan om een eenpootstatief mee te nemen naar het festival. Dan heb je in ieder geval een beetje speelruimte voor wat betreft de sluitertijd, waardoor de iso lager kan blijven.

Als je dan ook nog stabilisatie op je objectief of camera hebt, ben je helemaal spekkoper omdat je dan voor een wat langere sluitertijd kunt kiezen. Ik houd met stabilisatie altijd een stop extra diafragmering, halvering van de isowaarde of een verdubbeling van de sluitertijd aan (en niet zoals de reclames zeggen een verviervoudiging….). Dat wil zeggen dat je i.p.v. met 1/60e met 1/30e kunt fotograferen. Of met f11 ipv f8. Of met iso 400 ipv 800. 

Dat heeft als extra voordeel dat je meer dynamisch bereik hebt. Hoe lager namelijk de iso, hoe meer doortekening in de donkere en lichte partijen. En omdat er straks spotlights op het ijs zullen staan, heb je te maken met een groot verschil tussen licht en donker. Met als risico dat het donker dichtloopt en/of het wit helemaal uitbijt. Een hoge iso verergert dit probleem. 
 


Natuurlijk kun je ook zelf licht toevoegen d.m.v. flitsers. Ik koos hier niet voor omdat ik de carvers niet lastig wilde vallen. En tijdens het festival zal dit ook niet makkelijk te realiseren zijn. Off-camera flitsen is dan lastig omdat overal mensen lopen, en vanaf de camera flitsen geeft een risico op uitgebleekt ijs.

Volgend jaar zal ik tijdens het fotograferen van “the making of” flitsers meenemen, om jullie de mogelijk- en onmogelijkheden te laten zien.

Extra probleem bij het gebruik van flitsers is de kou. De accu’s van de camera kunnen de gemiddelde temperatuur van -8 prima aan. Maar dat geldt niet voor de penlights die in de flitsers zitten. Die lopen heel snel leeg bij dit soort temperaturen.
 


Conclusie

Ga op doordeweekse dagen fotograferen tijdens dit festival. Dan is het rustiger en heb je de mogelijkheid om mooie foto’s te maken. Kleed je warm aan. Sjaal, handschoenen en muts zijn geen overbodige luxe. Kies handschoenen waar je de camera mee kunt bedienen, dus geen wanten. 

Neem evt een eenpootstatief  mee. En als je hebt een reserve accu voor je camera. Accu’s lopen onder koude omstandigheden nu eenmaal sneller leeg dan normaal. Zeker als je de stabilisatie aanzet, wat in deze donkere ruimte een aanrader is. Eventueel kun je de helderheid van je LCD-scherm wat verminderen, dat scheelt weer stroom. Bewaar de extra accu in de binnenzak van je jas, zodat deze warm blijft.  

Let er tijdens het fotograferen op dat je niet tegen de zoeker aan ademt, want dan zie je gelijk niets meer. Brildragers hebben nog een extra probleem; ook de bril beslaat… Houd dus je adem even in als je een foto maakt.

En last but not least: geniet van de prachtige ijsbeelden. Ik heb jullie in een paar foto’s laten zien hoeveel werk het is om ze te maken en het resultaat mag er zijn!
 

Copyright © 2015 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door