Copy
Stapfoto Nieuwsbrief augustus 2015
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Het plannen van een fotosessie en plons! 

Like Wat komt er kijken bij het plannen van een fotosessie on Facebook share on Twitter

Wat moet een bedrijf de fotograaf vertellen (briefen)? 

Stel je hebt als bedrijf nieuwe foto’s nodig voor de website. En het gaat om een wat grotere opdracht. Welke informatie heeft een goede bedrijfsfotograaf dan nodig om zo goed mogelijk werk te kunnen leveren? 
Fotografie door stagiaire Nicole Speelman
 1. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de markt? Hoe speelt het bedrijf daarop in?
 2. Wie is de doelgroep? Zijn de klanten bijvoorbeeld prijskopers, dan vraagt dat een andere uitstraling dan voor kwaliteitsgerichte klanten. Kortom: waar praten we tegen?
 3. Wil het bedrijf nieuwe klanten werven (in dezelfde of in een andere doelgroep?) of gaat het om relatiebeheer?
 4. Wat wil je dat die doelgroep straks over het bedrijf zegt?
 5. Welk probleem lost het bedrijf voor de klant op? Wat is de belangrijkste reden voor de klant om het product/de dienst te kopen?
 6. Waarom nu deze nieuwe foto’s/website/brochure/flyer en niet bijvoorbeeld over een half jaar? En wat zou er gebeuren als er helemaal geen nieuwe foto’s/website/brochure/flyer zou komen?
 7. Bij welke teksten op de website of in de brochure moeten de foto’s passen?
 8. Wat is het concrete doel  (bezoekers bekijken meer pagina’s op de website bijvoorbeeld, of vragen vaker een offerte aan). Hoe meten we of dat doel behaald is?
 9. Welke media zet het bedrijf nog meer in om het gestelde doel te behalen? Worden de foto’s ook voor die media gebruikt?
 10. Is er een strategisch (marketing)plan beschikbaar? Een SWOT?
 11. Wat is de cultuur binnen het bedrijf? Wat zijn de kernwoorden waarmee je het bedrijf zou beschrijven?
 12. Welke concurrenten doen het op dit moment erg goed? Hoe komt dat? Hoe zien hun website, brochures e.d. er uit? Wat doen zij op social media?
 13. Wat doe jij beter dan die concurrenten? Waarin zijn jullie volgens referenties onderscheidend? Is dat het product, de service, de locatie, of nog iets anders?
 14. Wat heb je zelf voor beelden in gedachten? Heb je voorbeelden van foto’s die je mooi vindt? Wat spreekt je aan in deze beelden?
 15. Wie of wat moet persé op de foto? In detail of als overzicht?
 16. Moeten er staande of liggende foto’s gemaakt worden?
 17. Hoeveel foto’s zijn er nodig?
 18. Wat is de deadline?
 19. Wat is het budget?
 20. Wie doet wat: Wie is de contactpersoon? Wie is de webbouwer, tekstschrijver, ontwerper, standbouwer, drukker, etc. Wie regelt toestemming e.d.?
Puntjes op de i, Laatste briefing ter plekke


Beter leren fotograferen

Stel je vindt fotograferen het leukste wat er is. Maar hoe maak je nu foto’s die er echt uitspringen? Bij Stapfoto kun je cursussen en workshops volgen over héél veel fotografie onderwerpen. Wat staat er de komende tijd op het programma? Alle informatie vind je onder de linkjes hieronder!

Fotocursussen: eind september beginnen de cursussen voor beginners en gevorderden weer. Deze zitten bijna vol, dus als je mee wilt doen, moet je er snel bij zijn!

Long exposure: op zaterdag 10 oktober gaan we naar Zeeland voor een workshop over het werken met lange sluitertijden. Je kent ze wel, die foto’s met water wat er uit ziet als mistige melk en luchten met wolkenvegen. Gemaakt met een grijsfilter voor de lens (tijdens deze workshop te leen bij Stapfoto!). Maar werken met lange sluitertijden betekent ook dat je anders moet leren kijken. Een compositie die normaal prima is, werkt opeens niet meer bij deze vorm van fotografie. Ook daar gaan we dus deze dag mee oefenen op twee heel verschillende locaties. 

Herfstfotografie: Op 31 oktober gaan we genieten van de herfst. Een combinatie van landschaps- en macrofotografie. We fotograferen het bos in herfstkleuren en oefenen bij de vele paddenstoelen met macrofotografie. Als je een indruk wilt hebben van hoe het er tijdens deze workshop aan toe gaat, vorig jaar maakten we dit filmpje tijdens de workshop:

Een unieke workshop, mis het niet! Op 14 of 15 november gaan we met de boswachter op stap op het Hulshorsterzand. Met toestemming van Natuurmonumenten mogen we daar bij hoge uitzondering na zonsondergang oefenen met het gebruik van flits bij natuurfotografie en het fotograferen van sterrenstrepen. Omdat we voor het fotograferen van sterrenstrepen natuurlijk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, bekijken we kort tevoren of we de 14e of de 15e ons geluk gaan beproeven!
 


Plonsfotografie

Eén van de leukste en meest creatieve vormen van fotografie is splash- of in goed Nederlands plonsfotografie. Wat deze vorm van fotografie nog leuker maakt, is dat je met heel simpele middelen tot een heel bijzonder resultaat kunt komen.

Omdat de workshop plonsfotografie pas weer voor volgend jaar gepland staat, maakte ik even een kort filmpje over dit onderwerp. Zodat jullie toch aan de slag kunnen.   

In het filmpje gebruik ik vier reportageflitsers, maar dat is natuurlijk niet nodig. Je kunt ook lampen op de achtergrond richten om die te verlichten (denk dan wel om het evt. kleurzweem). Of je kunt er voor kiezen om de achtergrond niet te verlichten, zodat die donkerder wordt. Ook de voorkant van het onderwerp (een flesje in dit geval) kun je verlichten met  een gewone lamp. Het enige waar je een flitser voor nodig hebt, is voor het bevriezen van de waterdruppels. Zodat die scherp op de foto komen. Aan één flitser heb je dus genoeg om tot een ‘wow-foto’ te komen!

Heb je geen flitser en wil je het toch eens proberen? Bevries de waterdruppels dan door een korte sluitertijd op je camera in te stellen. Probleem is daarbij wel dat je door die korte sluitertijd een groter diafragma nodig hebt om voldoende licht op de sensor te krijgen. Waardoor druppels die ver voor of achter het flesje terecht komen, waarschijnlijk niet meer scherp zijn. Je kunt natuurlijk ook de iso-waarde verhogen, waarbij je dan de ruis die daardoor zal ontstaan op de koop toe moet nemen.

Het filmpje staat op deze pagina op mijn website: plonsfotografie

Veel fotoplezier!
 
Copyright © 2015 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door