Copy
Ik speel voor Sinterklaas!
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Ik speel voor Sinterklaas!

Like Ik speel voor Sinterklaas! on Facebook share on Twitter

Op verzoek

Tijdens de cursussen en workshops wordt me regelmatig gevraagd of ik niet ook een cursus fotobewerking wil geven. Nu heb ik jarenlang cursussen Photoshop gegeven, dus op zich is dat niet zo’n rare vraag. Alleen: ik heb er bewust voor gekozen me volledig te richten op het geven van fotografiecursussen.

Maar er is nu goed nieuws voor degenen die zich willen bekwamen in het werken met Lightroom! Ik heb Johan Elzenga, schrijver van vele artikelen en boeken over fotografie en Lightroom, bereid gevonden om een cursus Lightroom te verzorgen in  Apeldoorn.  

Op 9 januari geeft hij een  cursus voor mensen die (net) beginnen met Lightroom, op 18 juni volgt de lesdag voor gevorderden. Meer informatie en inschrijven: Cursus Lightroom


Boekrecensie "Werken met Lightroom 6"

Johan Elzenga vroeg me ook om een recensie te schrijven over het boek wat facultatief bij de cursus aangeschaft kan worden. Daarmee toont hij wel lef! Hij laat zijn boek hiermee namelijk recenseren door iemand die bewust met Photoshop werkt, niet met Lightroom.

Waarom? Omdat ik voor de komst van Lightroom al zo thuis was in Photoshop dat een overstap heel veel gewenning zal vragen. Terwijl Lightroom me niets meer te bieden heeft dan Photoshop CS6 of CC. Voor degenen die nog moeten beginnen speelt iets anders mee in de keuze: Lightroom is namelijk veel goedkoper dan Photoshop…

Wat wordt er in het boek van Johan behandeld? Het boek begint met een algemene uitleg over wat een RAW-beeld is en waarom je in RAW zou moeten fotograferen. Daarna volgt een korte en overzichtelijke beschrijving van de basisinstellingen: prophotoRgb of adobeRgb, 16 bits of 8 bits, achtergrondkleur, het maken van back-ups, watermerken, etc. Vervolgens worden de 7 modules van Lightroom stuk voor stuk beschreven.

Na het behandelen van de basisinstellingen wordt een hoofdstuk gewijd aan het importeren van foto’s in Lightroom en aan het toevoegen van trefwoorden om de foto’s later makkelijk terug te kunnen vinden.

Daarna volgt een hoofdstuk over het bewerken (= ontwikkelen) van de foto’s. Het uitvoeren van correcties op witbalans, belichting, verzadiging, verscherping e.d. wordt helder beschreven. Maar ook het maken van HDR-opnames en panoramafoto’s komt aan de orde. De schrijver geeft concrete (ervarings)tips over het gebruik van de verschillende opties.

Het boek besluit met mogelijkheden om de foto’s te publiceren. Via diashows, gedrukte boeken, afdrukken of een website.

Voor wie is dit boek een aanrader? Degenen die al veel ervaring hebben met Lightroom, zullen niet veel nieuws in dit boek vinden. Maar voor mensen die overstappen naar Lightroom en een no-nonsense, concrete, stap voor stap uitleg van het programma willen is het een prima boek. Bijvoorbeeld voor degenen die met Aperture werkten en nu genoodzaakt zijn om een ander programma te gebruiken omdat Apple de ondersteuning van Aperture stopt.

Johan schreef al meer boeken over Lightroom, maar dit is z’n eerste boek wat ook als e-book te koop is. Het boek bevat 161 pagina’s en is te downloaden  in de Apple iBooks Store en Google Play Books voor 9,99 euro. Het gedrukte exemplaar kost 23,50 (tijdens de cursus 20 euro omdat je dan geen verzendkosten betaalt). Zie de website van Johan: Boek "Werken met Lightroom 6"
 

Portretfotografie met natuurlijk licht

Natuurlijk is het altijd de kunst om zo weinig mogelijk gebruik te hoeven maken van een nabewerkingsprogramma als Lightroom. Daarom hieronder wat tips voor het maken van een mooie portretfoto met natuurlijk licht. 

 

Bij portretfotografie waarbij we gebruik maken van natuurlijk licht, zijn we sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zorgt direct zonlicht bijvoorbeeld voor (te) harde contrasten en versterkt het rimpels en andere oneffenheden.

 Er zijn gelukkig wel wat trucs om dit te vermijden:

1. we zetten het model bij een raam op het noorden (waar nooit direct zonlicht is) of
2. we plaatsen hem/haar in de schaduw of
3. we gebruiken een diffusor (een lichtdoorlatend scherm wat de zon tegenhoudt, dat kan
    bijvoorbeeld ook een partytent zijn).

Bij alle drie gebruiken we evt. een reflectiescherm om de schaduwen wat op te lichten.

Met beschikbaar licht fotograferen betekent vaak met een hoge ISO-waarde fotograferen. B.v. ISO 800. Dat betekent dus een hoger risico op ruis. Probeer van te voren uit tot welke iso-waarde jouw camera een voor jou nog acceptabel ruisniveau heeft.  

Een andere valkuil is het gebrek aan scherptediepte door het gebruik van een groot diafragma als f4 bijvoorbeeld. Met als risico dat een oog net buiten de scherpte valt als je schuin van voren fotografeert, terwijl dat niet je bedoeling was.

En dan zijn we er nog niet. Want om voldoende licht op de sensor te krijgen, zul je vaak ook een wat langere sluitertijd gebruiken. En ook dat brengt risico’s met zich mee. Als het model tijdens de sluitertijd iets beweegt, zal hij of zij onscherp weergegeven worden. Het zelfde geldt bij het bewegen van de camera, ook dit geeft onscherpte. Dit laatste kun je evt. voorkomen door je camera op statief te zetten (stabilisatie uit!).

Let ook op de positie van het licht t.o.v. het model. Met egaal, zacht licht van voren, worden oneffenheden als puistjes, haartjes, rimpeltjes e.d. minder zichtbaar. Met strijklicht van opzij worden deze oneffenheden juist geaccentueerd. Een vrouw zal vaak met zacht egaal licht wat van voren komt gefotografeerd willen worden, een man die z’n stoere stoppelbaard wil laten zien juist met strijklicht. 

Model: Nicole Speelman tijdens workshop "portretfotografie met natuurlijk licht"

En dan als laatste tip: Hoe groter de lichtbron in relatie tot het onderwerp, hoe zachter het licht. Dus: een model dichtbij het raam plaatsen geeft zachter licht dan het model ver van het raam  positioneren.

Wil je eens oefenen met portretfotografie met zowel natuurlijk licht als flitslicht, dan kan dat tijdens de workshop portretfotografie op 23 januari. Voor meer informatie en inschrijven: workshop portretfotografie

Beeldtaal

Wil je niet tot volgend jaar wachten en nog dit jaar je fotografievaardigheden verbeteren? En dan eens niet alleen bezig zijn met de techniek, maar vooral met compositie, met het overbrengen van de boodschap?

Dan kun je je nog opgeven voor de workshop Compositie / beeldtaal die op 12 december plaats vindt. Een workshop met  maximaal 6 deelnemers, dus met veel persoonlijke aandacht. 

Lang gewacht, toch gekomen: Sinterklaas!

A.s. zaterdag komt Sinterklaas in ons land! Als deze man zoveel cadeautjes weggeeft, kan ik natuurlijk niet achterblijven. Dus geef ik jullie als sinterklaascadeautje 10% korting op iedere workshop of cursus waar je je a.s. zaterdag voor opgeeft. Wees er wel snel bij zaterdag, want vol = vol! Je vindt de cursussen en workshops op: Stapfoto cursussen en workshops

PS: deze aanbieding geldt voor alle cursussen en workshops, m.u.v. de cursus Lightroom omdat deze niet door mij zelf gegeven wordt. 

Copyright © 2015 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door