Copy
Bloopers bij fotograferen met lange sluitertijden
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Bloopers!

Juni 2016

Like Bloopers bij fotograferen met lange sluitertijden on Facebook share on Twitter

Maar bij jou gaat toch altijd alles goed? 

Dat is wat ik vaak te horen krijg van cursisten. Ik kan je geruststellen: ook bij mij gaat er het nodige mis. Afgelopen week was ik met de Stapfoto vakgroep (een groep met ver gevorderde fotografie cursisten) aan de Cote d’Opale. Bedoeld als gezellig uitje met voor de cursisten de mogelijkheid om de puntjes nog eens op de i te zetten voor wat betreft long exposure opnames. In 2014 schreef ik al eens een blog over deze vorm van fotografie: http://stapfoto.blogspot.nl/2014/02/16-tips-voor-het-fotograferen-met-lange.html.

Aan de hand van wat bloopers van afgelopen week een aantal aanvullingen op deze blog van toen:

1. Ik drukte mijn statiefpoot stevig in het zand. En toch gebeurde het weer: een golf spoelde zand onder de statiefpoot weg. Resultaat: een onscherpte foto.


2. Het waaide flink. Wat ik in het begin niet in de gaten had, was dat er daardoor heel fijne nevel op het ND-filter terecht kwam. Gelukkig zag ik het bij het bekijken (en inzoomen!) van de gemaakte foto en kon ik de foto nog over maken. Weer een bevestiging van hoe belangrijk het is om je foto’s ter plekke ingezoomd te beoordelen!
 


3. Ook de Stapfoto vakgroep deelnemers stapten in bekende valkuilen: de zoeker werd niet afgedekt waardoor er roze strepen op de foto’s bleken te staan door dit lichtlek.

Foto’s waren te licht of te donker (let op: de kaart is slechts een hulpmiddel. Bij 10 stops of meer ND moet je 25-50% bij de vermelde tijd optellen).

Er werd standaard met het kleinste diafragma gewerkt met als resultaat onscherpte door diffractie en zichtbaarheid van alle stofjes op de sensor en op het filter.

Mensen die met een variabel filter werkten kregen een zwart kruis te zien doordat ze te ver doordraaiden.

Kortom: het blijft een uitdagende vorm van fotografie!

Last but not least: het werken met lange sluitertijden is zo populair geworden, dat het een doel op zich lijkt te worden. Zonder dat het iets toevoegt aan (de sfeer van) de foto. Maak dus bewust de afweging of je wel of niet een lange sluitertijd gaat gebruiken.

Hier gebruikte ik bijvoorbeeld bewust geen lange sluitertijd omdat ik de tekening in de wolken wilde houden:
 

Maar hier gebruikte ik wel een lange tijd omdat dat de sfeer van de foto ten goede kwam:
 


Workshops over het werken met lange sluitertijden,
op veler verzoek toch weer.....

Ik had dit jaar geen workshop Long Exposure meer gepland staan. Maar omdat er zoveel aanvragen binnen komen ben ik toch weer overstag gegaan: zaterdag 1 oktober staat inmiddels op de website: http://www.stapfoto.nl/workshop-kustfotografie.php.

Ik wil dan eens afwijken van de geijkte plekjes in Zeeland en aan de waddenkust en ben inmiddels op onderzoek gegaan langs de IJssel- en Markermeerkust. En daar lijken echt super mooie plekjes te zijn, die vragen om deze vorm van fotografie! Dat we 1 oktober naar de IJssel- of Markermeerkust gaan is dus zeker, maar ik benut de zomerperiode om de aller-, allermooiste plekjes te vinden. Het blijft dus nog even spannend......

Copyright © 2016 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door