Copy
Stapfoto Nieuwsbrief februari 2017: Picture superiority effect
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Like Oude wijn in nieuwe zakken on Facebook share on Twitter

 

Laatst had ik het weer. Ik ging naar een lezing van iemand over een onderwerp wat me heel erg interessant leek. Maar al na 10 minuten had ik moeite om m’n aandacht erbij te houden. De spreker toonde een Powerpointpresentatie met op iedere sheet ongeveer 10 bullitpoints. Veel tekst, geen plaatjes. 

Ik ben niet de enige die dit soort presentaties slaapverwekkend vind. En die de volgende dag niet meer weet wat er verteld is. Terwijl het zo makkelijk anders en beter kan!
 

De oude wijn

Al sinds de oudheid is bekend dat er plaatjes nodig zijn om een boodschap goed over te brengen. Denk maar aan de rotstekeningen. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar wat mensen wel of niet onthouden. Daaruit blijkt dat we ons 3 dagen later gemiddeld nog 10% herinneren van een boodschap, als die alleen met gesproken of geschreven tekst gebracht wordt. Die Powerpointpresentatie dus, of een webpagina met alleen maar tekst, of een blog, of …. Nou ja, vul maar in!

Als diezelfde informatie aan ons voorgeschoteld wordt met een relevante foto erbij, dan weten we ons na drie dagen gemiddeld nog 65% (!) te herinneren. Dat is ruim 6 keer zoveel!

Vergelijk maar:


De nieuwe zakken

Natuurlijk maakt het uit welk beeld bij de tekst getoond wordt. Het meest effectief blijken plaatjes van concrete dingen te zijn. Grafieken en diagrammen werken dus minder goed dan een foto. Maar wel beter dan alleen tekst!

Daarnaast: over het algemeen onthouden we foto's van mensen beter dan bijvoorbeeld een landschapsfoto. Uit onderzoek bleek ook dat een persoon die in een omgeving gefotografeerd is (in een gebouw, in de tuin, etc.), beter onthouden wordt dan een persoon die in de studio tegen een egale witte, grijze of zwarte achtergrond gefotografeerd wordt. Iets om rekening mee te houden als je b.v. ondernemer bent en wilt dat mensen je herkennen op het internet (dan moet je die foto dus ook niet iedere maand wisselen!). Kijk maar naar de foto hieronder die ik maakte van een voedingsdeskundige voor honden. 

Neem je je nu voor om de volgende keer toch met foto's te gaan werken: fantastisch!

Natuurlijk maak ik die foto's graag voor je. Dat scheelt je een boel tijd en moeite en je weet zeker dat het goed komt.  

Maar misschien wil je het toch eens zelf proberen? Omdat je bijvoorbeeld een fotografiehobbyist bent? En omdat die presentatie of website leuk, maar niet heel belangrijk is? Omdat je er geen klanten mee hoeft te werven bijvoorbeeld? Een paar tips dan:
  1. Maak een foto die bij het onderwerp van de tekst past.
  2. Zorg voor goede kwaliteit (resolutie, licht, scherpte, contrast, compositie).
  3. Houd het simpel.
  4. Maak het persoonlijk.
Ben je nog niet zo thuis in de fotografie? Volg dan eerst een cursus of workshop bij Stapfoto!
 
Er is een plek vrijgekomen bij de beginnerscursus die in maart start, dus pak je kans! Inschrijven kan op: Beginnerscursus
 
De wat meer gevorderde fotografen kunnen nog net voor de zomer een volgende stap in de fotografie maken. We starten weer in juni: cursus voor gevorderden

Weet je al wel veel over fotografie, maar wil je allerlei creatieve technieken leren? Er zijn nog twee plekjes te vergeven voor deze workshop die we op 4 maart geven: workshop creatieve technieken
 
Copyright © 2017 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door