Copy
Stapfoto Nieuwsbrief augustus 2016: Ook fan van strobist? Lees dan dit artikel!
Stapfoto plaatje boven aan de nieuwsbrief

Creatieve flitsfoto's maken?
Lees dan snel verder!

Augustus 2016

Like Ook fan van strobist en creatieve foto's? Lees dan snel verder! on Facebook share on Twitter

Triggerset aan de tand gevoeld

Een lange nieuwsbrief over maar twee onderwerpen dit keer. We beginnen met de test van de Hahnel Captur triggerset. Dat is een setje waarmee je flitsers op afstand kunnen bedienen. We eindigen met een overzicht van drie vernieuwde workshops waarin je kunt leren wat je allemaal met flitsers kunt. 

Een paar weken terug kreeg ik een mail van importeur Degreef & Partner met het verzoek om hun Hähnel Captur triggerset te testen. Aan alle sets die ik tot nu toe testte, zitten wel wat haken en ogen, dus ik was heel erg benieuwd en zei spontaan "ja ik wil!"  

Gelijk aan de slag dan maar. De Hähnel Captur set bestaat uit twee delen, een transmitter en een receiver. De set is merkgebonden. Onder de de transmitter zit namelijk een contactje waarmee de transmitter verbinding maakt met je camera. Dit is nodig om een kortere sluitertijd in te kunnen stellen dan de flitssynchronisatietijd en om op het tweede gordijn te kunnen flitsen bijvoorbeeld. Mijn Nikon triggerset kan dus niet op een Canon camera gebruikt worden. En de Canon set niet op een Nikon camera. 

1. Camera aansturen met deze triggerset

De handleiding van de Hähnel Captur triggerset is zeer summier. Ik zal daarom in deze blog gelijk uitleggen hoe je hem moet gebruiken. Dat zal voor degenen die deze set niet hebben of niet aan gaan schaffen niet zo interessant zijn, dus zij kunnen dit deel van de tekst overslaan. Daarom zijn deze delen van de tekst paars gemaakt. 

Met de transmitter in je hand en de receiver aan de camera gekoppeld, kun je de camera op afstand bedienen. Door de knop op de transmitter half in te drukken stel je scherp, door hem helemaal in te drukken maak je een foto. Je kunt ook met bulb werken en continu opnamens maken. Dit werkt echt vlekkeloos, ik ben geen enkele hapering tegengekomen. 

Voordat je begint moet je de transmitter en de receiver aan elkaar koppelen, (“pairen”). Dat doe je als volgt:
 1. Ontspanknop op transmitter indrukken en transmitter aanzetten: knippert snel groen
 2. Ontspanknop op receiver indrukken en receiver aanzetten: rood lampje blijf branden
 3. Transmitter uitzetten
 4. Receiver uitzetten
 5. Beiden weer aanzetten
 • Receiver in de flitsschoen schuiven en snoertje bevestigen.
  PS het op de flitsschoen zetten is alleen bedoeld om te voorkomen dat de receiver los langs de camera bungelt. Het aan de camera koppelen doe je met het bijgeleverde snoertje. De receiver heeft namelijk een flitsschoen zonder contacten en kan via de flitsschoen dus geen contact met de camera maken.   
 • Camera aanzetten
 • Receiver aanzetten: knippert groen
 • Transmitter aan zetten: knippert groen
 • Scherpstellen door de ontspanknop op de transmitter half in te drukken (autofocus activeren).
 • Afdrukken door de ontspanknop helemaal in te drukken.
 • Wil je een bulb-opname maken? Dan de camera op bulb zetten en de ontspanknop op transmitter 3 seconden indrukken (tot rood lampje uitgaat). Nog een keer de ontspanknop indrukken om het sluitergordijn weer te sluiten aan het eind van de Bulb-tijd. De drie seconden indrukken is dus eigenlijk de lock-functie.
 • Continu opnames maken? Camera op continu zetten. Verder werkt het hetzelfde. Na 3 sec de Ontspanknop op de transmitter ingedrukt te hebben kun je die loslaten en blijft de camera foto’s maken. Tot je die knop weer indrukt of tot de buffer vol zit.
 • Flitser op de flitsschoen van de camera gezet (en receiver aan snoertje bv op de lens gelegd)? Die flitser zal dan ook gewoon afgaan.
 

2. Afstandsbediening flitsers

Met de transmitter kun je ook de flitsers op afstand aanturen.
 • Eerst moet je zoals hiervoor beschreven de transmitter en de receiver koppelen als je dat nog niet gedaan hebt.
 • Dan de transmitter op de flitsschoen van de camera zetten. De transmitter heeft een contactje aan de onderkant en heeft dus zonder snoertje verbinding met de camera via de flitsschoen.
 • Flitser op de receiver zetten
 • Doordat de transmitter via de flitsschoen contact maakt met de camera stuurt de transmitter (de receivers onder) de flitsers aan en kun je ook flitsen in FP/HSS, dus met kortere sluitertijden dan de flitssynchronisatietijd. En ook het flitsen op het 2e gordijn werkt prima.
PS: veel Sony camera’s hebben geen standaard flitsschoen. Om de transmitter op de camera te kunnen zetten, moet je dan eerst een adapter kopen.

We gaan de set in de praktijk testen. Een middagje kliederen met verf, ecoline en gelatine.
Eerst maar eens de flitsers aansturen met de transmitter op de camera, en receivers onder twee flitsers, gericht op een aquarium met verf:

Vervolgens test ik e.e.a. met vier flitsers (en dus vier receivers). Ik wil namelijk de achtergrond wit hebben en richt daar dus ook twee flitsers op. De opstelling ziet er dan zo uit:

Het werkt allemaal zonder problemen. En het maakt daarbij niet uit of je op de Nikon receiver een Nikon flitser zet of een flitser van een ander merk. En dat is fijn want voor strobistfotografie gebruik je meestal geen dure, geavanceerde flitser. Zaken als TTL heb je immers niet nodig. 


Werkt het nou wel of niet met TTL?

Nu we het toch over TTL hebben….. Ik vond het vreemd dat de importeur op de site heeft staan dat de triggerset niet TTL werkt, terwijl de fotozaken op de site hebben staan dat het wel TTL werkt. Dat gaan we dus maar even uittesten.

We beginnen met de Nikon SB600 op de flitsschoen van de camera, ingesteld op TTL. Dat levert onderstaande foto op (onbewerkt RAW-bestand):
 

Daarna zet ik de transmitter op de camera en de flitser op een receiver (alle instellingen blijven gelijk). Zodat de flitser niet direct door de camera aangestuurd wordt, maar via de Hahnel Captur set. Het is duidelijk: de TTL werkt niet. De foto is overbelicht.

Daarna herhaal ik dit met de Nikon SB900 flitser op de TTL-stand. De SB900 flitser is geavanceerder dan de SB600 en ik wil weten of dit verschil maakt. We starten weer met de flitser op de flitsschoen van de camera.

Daarna zet ik de transmitter op de camera en de Nikon SB900 flitser op een receiver. De flitsers wordt dus nu aangestuurd door de triggerset.

We zien dan dat de kleur wat anders is (logisch, de witbalans is niet gecorrigeerd voor flits omdat de flitser niet op de camera stond), maar dat de foto niet overbelicht is zoals dat met de SB600 wel het geval was.

Als we achterop de flitser kijken zien we hoe dat komt. De SB900 is van TTL naar A versprongen. Wat wil zeggen dat het licht niet TTL  (door de lens) door de camera gemeten wordt, maar door een sensor in de flitser. Kortom: de triggerset ondersteunt geen TTL, maar met een pro-flitser wel iets wat daar op lijkt, en wat vergelijkbare resultaten geeft!
 

Flitser en camera tegelijk?

Wat we ook nog uitgeprobeerd hebben is of je met een receiver aan de camera en met een receiver onder de flitser, beiden aan kunt sturen door op de ontspanknop van de  transmitter te drukken.

Helaas is het zo simpel niet. Als je het op deze manier doet, gaat de flitser te vroeg af, dus voordat het sluitergordijn open is (ontspanvertraging). En tja, dan zie je dus van dat flitslicht niets terug op je foto ;-). Dit geldt overigens niet alleen voor de Captur set. Ook met bijvoorbeeld de triggerset van Yongnuo is dit zo.

Ter vergelijk. Eerst maken we een foto zonder flitser. Daarna maken we een foto met dezelfde camera instellingen, maar nu met de flitser en receiver aan. Dat blijkt geen verschil te maken. De flitsers gaan wel af, maar te vroeg. De foto ziet er zo uit (onbewerkt RAW-bestand):

Maar dit is via een trucje wel op te lossen! We zetten een transmitter op de camera en koppelen ("pairen") die met de receiver onder de flitser, zodat deze transmitter de flitsers aanstuurt. Daarna hangen we ook nog een receiver aan de camera (met het snoertje). Deze receiver koppelen we aan een tweede transmitter (maar dat kan ook de Module Pro zijn zoals je op de foto met de opstelling ziet) die straks de camera aanstuurt. Die extra transmitter of Module pro moet je dan natuurlijk wel apart aanschaffen.... Dit het resultaat:

Zo werkt het dus wel! Helaas is deze omweg niet in de handleiding of instructievideo's te vinden. Daarom voor alle duidelijkheid nog even een plaatje van de opstelling:

De volgorde waarin je alles koppelt ("pairt") , blijkt wel essentieel te zijn. Je moet eerst een Transmitter (of Module Pro) koppelen aan de receiver die aan de camera hangt en die dan uit zetten (en laten). Daarna koppel je de tweede transmitter aan de receivers die onder de flitsers zitten. Dan zet je alles weer aan. Doe je het in een andere volgorde dan werkt het niet en blijven de flitsers te vroeg af gaan.
 

Bereik

In de beschrijving staat dat de Hahnel Captur set een afstand van 100 meter kan overbruggen. Dat hebben we natuurlijk ook even getest. En dan blijkt dat de set als er geen obstakels zoals muurtjes of bomen zijn makkelijk 200 meter overbrugt. Geweldig! Staan er wel obstakels tussen (in ons geval bomen en struiken) dan blijkt de maximale afstand ca. 50 meter te zijn. Nog steeds meer dan genoeg.
 

Geen groepen en kanalen

De Captur triggerset werkt, in tegenstelling tot andere triggersets, niet met verschillende kanalen/groepen. Je loopt dus het risico dat je de flitsers af laat gaan van andere fotografen die bij je in de buurt staan en ook met de Captur set werken. Dat heeft men ondervangen door twee methodes van koppelen mogelijk te maken.

Fabriek-af wordt de set geleverd in met Open Channel Matching Mode. Op die manier kun je  met de Nikon transmitter op je camera alle andere Captur receivers (dus ook die voor Canon b.v.) aansturen.  

Met Digital Channel Matching Mode sluit je dat uit. Je koppelt dan echt alleen jouw transmitter aan jouw receiver(s). Dit doe je volgens de methode zoals beschreven bij 1.

Maar wat als je weer terug wilt naar de Open Channel Matching Mode omdat je samen met iemand die met Canon werkt aan de slag wilt? Dan druk je de knop van de transmitter in en zet je hem aan. Maar je houdt de ontspanknop van de transmitter nu 6 seconden ingedrukt tot het lampje op de transmitter rood gaat branden. Met de receiver doe het hetzelfde. Daarna zet je alles uit. Bij de volgende keer aanzetten (ik doe dit altijd gelijk ter controle) staan ze weer in de Open Channel Matching Mode.
 

Investering

Voor wie benieuwd is wat dit allemaal kost (augustus 2016):
De transmitter en receiver set: € 59,99
Een losse receiver: € 44,99
De Module Pro + IR-module kosten samen € 91,50
 

Conclusie

De Hahnel Captur triggerset werkt feilloos voor het op afstand aanturen van camera of flitsers. Mits je de juiste volgorde van koppelen aanhoudt. Als je er een extra transmitter (of Module Pro) bij koopt kun je via een omweg de camera en de flitsers tegelijk aansturen. Deze methode staat helaas niet in de handleiding beschreven. Dat is dan ook het enige puntje ter verbetering wat ik heb kunnen vinden: de handleiding is alles behalve volledig! 

Met de optionele Module Pro krijg je een groot aantal extra mogelijkheden om je camera of flitsers te triggeren. Deze Module Pro set zal ik in een latere nieuwsbrief bespreken. 

 

Op een creatieve manier leren werken met een flitser

Wil je de set eens in de praktijk uitproberen? Ik werk er mee tijdens de workshops “Rook- en plonsfotografie”, "creatieve technieken" en “paintsplash”. Dit zijn workshops waar je veel leert over het gebruik van flitsers. 

De eerste workshop “Rook- en plonsfotografie” vindt weer plaats op zaterdag 12 november. Kosten: € 79,=. Voor meer informatie en inschrijven: Workshop Plons

De workshop paintsplash wordt gehouden op 10 december en ook die workshop kost maar € 79,=. Voor meer informatie, kijk op Workshop Splash.

Beide workshops zitten altijd snel vol omdat we met kleine groepen werken. Wil je op een superleuke en creatieve manier meer kennis opdoen over flitsfotografie, schrijf je dan dus snel in!

Volgend jaar wordt er een uitgebreide versie van de workshop creatieve technieken gelanceerd. Wat we tijdens die workshop o.a. gaan behandelen is bokeh (die onscherpe bollen en figuurtjes in de achtergrond), meervoudige belichting en andere technieken om soft focus te krijgen, lightpainting, high key en low key, strobist en stroboscopisch flitsen, witbalans inversie, scannerkunst, tegenlicht en allerlei vormen van onscherpte in de foto. Waarbij onscherpte niet het doel is, maar een middel om een sfeervolle, schilderachtige foto te krijgen.

Deze vernieuwde workshop vindt voor het eerst plaats op 4 maart 2017. Ook tijdens deze workshop wordt de Captur triggerset van Hahnel gebruikt. Je kunt je nu al inschrijven voor deze workshop: Workshop Crea 
 
Copyright © 2016 Stapfoto, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Uitschrijven | Update uw gegevens | Twitter | Facebook | Stuur deze nieuwsbrief door