Copy
In de effeqtgroup update maandelijks informatie over activiteiten van effeqtgroup, artikelen, columns en nieuws. 
effeqtgroup update
Hallo <<Voornaam>>


Intro


Lekker bijgekomen in je vakantie? En alweer lekker aan het werk? Dan komt deze effeqt Leiderschap Tips en Info misschien wel precies op tijd. Deze effeqt info en tips gaat over stoppen met aanmodderen, 3 feedbacktips, nieuws/info, een videotip over motiveren en een boekentip over Verlichting. Maar dan wel voor luie mensen...                                                    MenTAAL:  Stop met aanmodderen     

Ik heb eigenlijk nooit iets gehad met Meryl Streep. Maar dat had bij nader inzien best gekund. Van de week kreeg ik een bericht via facebook met een tekst van haar en een prachtige foto. Sommige mensen worden naarmate ze ouder worden iets minder fotogeniek zeg maar, maar bij haar werkt het andersom. Wat een prachtfoto. En wat een tekst. Die tekst begint met de kop: "I no longer... En gaat daarna verder over keuzes maken, op jezelf vertrouwen, geen geduld meer hebben voor wat ik noem "nitty gritty mensen". Je aandacht richten op wie en wat er werkelijk toe doet. En voornamelijk eerlijk tegen jezelf en anderen durven zijn. De tekst raakte mij tot in het diepst van mijn ziel. Maar er gebeurde meer. De tekst bracht mij inzicht in mijn eigen doen en laten. Vooral in het teveel doen en te weinig laten, moet ik eerlijk bekennen. Ik loop al een tijd te worstelen met een vraagstuk en door de tekst wist ik in 1x wat ik moest doen. Kiezen of delen. En het werd kiezen. Keihard kiezen. Wanneer je de tekst leest en mij een beetje kent zul je mij vast begrijpen. Wanneer je me niet zo goed kent of begrijpt is het ook goed trouwens. Want het gaat niet over mij. Maar het gaat over jou! De vraag is: welke keuzes ga jij maken na lezing van de tekst? Wordt het kiezen of blijf je aanmodderen?   Lees hieronder de originele tekst en geniet ... 
      

       
 Leiderschap Praktijk: 3 tips voor feedback    

Waarom is feedback geven zo moeilijk?
En waarom vinden we feedback krijgen misschien nog wel moeilijker? Zelfs als het om een compliment gaat? Want wie kent niet de reactie na een goedbedoeld compliment dat het betreffende jasje een uitverkoopje, het heerlijk klaargemaakte eten een mislukking, en dat goeie cijfer een gelukje was?

We doen zo moeilijk over feedback omdat we ons persoonlijk aangesproken voelen. Of het nou om complimenten of zogenaamde adviezen gaat. Daarom hier 3 tips om feedback geven simpeler, effectiever en eerlijker te maken.

De eerste tip: hoe het NIET moet 
Veel "deskundigen" op het gebied van communicatie raden aan om feedback te "verpakken". Dus als je een advies hebt moet je eerst een compliment geven om iemand zeg maar niet direct voor het hoofd te stoten. Niet doen is mijn advies. Ten eerste maak je het veel te ingewikkeld en ten tweede doe je niets aan het kernprobleem: het persoonlijk aangesproken voelen. Bovendien krijg je dan wat ik noem "compliment-inflatie". Mensen luisteren dan niet meer naar de complimenten omdat die immers alleen maar als verpakking dienen van adviezen. Het kan overigens nog erger. Er zijn ook communicatiedeskundigen die het nog ingewikkelder maken: zij adviseren de zogenaamde sandwichtechniek: geef eerst een compliment, geef dan het advies en sluit af met nog een compliment. Wie kan daar nog wijs uit worden? 

De tweede tip: hoe kan het wel?
Hoe kan het dus simpeler, eerlijker en effectiever? Met de 3-trapsraket: 1) benoem het gedrag dat voor jou niet werkt 2) geef aan wat voor effect dat gedrag op jou heeft en 3) geef je wens aan.
Stap 1 is essentieel om het persoonlijk aangesproken voelen te voorkomen. Zorg ervoor dat je concreet benoemt wat je daadwerkelijk waarneemt. Je zegt bijvoorbeeld: "Je laat me drie keer achter elkaar niet uitpraten." Stap 2 ondersteunt stap 1 en maakt dat je feedback altijd persoonlijk is. Je geeft aan wat het effect van dat gedrag op jou is door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik vind dat heel vervelend want daardoor kan ik niet uitleggen waarom ik bepaalde keuzes maak." Stap 3 is het meest essentieel waarmee je de kern van je feedback aangeeft: je wilt iets anders dan wat er nu gebeurt. In dit voorbeeld zeg je: "Ik zou graag willen dat je me gewoon uit laat praten., zodat we beide onze argumentatie kunnen geven."
Aangeven wat je zou willen is bij coaching en training overigens fundamenteel en altijd het startpunt van echte ontwikkeling.  


De derde tip: de timing 
Wacht niet te lang maar wees ook niet te snel. Zorg dat wat je ziet, hoort of voelt niet een eenmalig incident is. Maar laat het ook niet te lang doorsudderen want dan wordt het steeds moeilijker om feedback te geven en te ontvangen. Deze laatste tip is een kwestie van doen en ervaren wat wel en wat niet werkt.
Je kunt tenslotte ook feedback vragen op jouw manier van feedback geven. Dat kan heel leerzaam zijn :-)
 Videotip: over motivatie 

Wij denken vaak dat het bij motivatie gaat over straffen en belonen. Dat blijkt maar zeer gedeeltelijk waar. Tot op zekere hoogte werkt belonen, maar daarna kan het zelfs averechts gaan werken. Check deze video over intrinsieke en extrinsieke motivatie. En leer een belangrijke les over hoe je mensen kunt motiveren.  Info en nieuws 
  • Heb je geen tijd en gelegenheid voor het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap? Dan is de nieuwe online training  "effeqt persoonlijk leiderschap en zelfcoaching" perfeqt voor jou. Bepaal zelf waar, in welk tempo en wanneer je wilt leren in deze unieke online training. Ontdek dat je veel meer kunt dan je altijd voor mogelijk hebt gehouden.
  • Ben je Directeur, DGA, Salesmanager, Marketingmanager, Projectleider, Teamleider of HR-manager? Schrijf je in voor één van de speciale Hakken uit het zand-managementsessies en maak als beslisser zelf eerst eens kennis met deze krachtige, plezierige en leerzame aanpak.  

Boekentip: Verlichting voor luie mensen
Deze boekentip kreeg ik van een klant van me. Hij herkende in mijn training aspecten van spiritualiteit. En hij vond dat ik op een mooie, eenvoudige manier mijn deelnemers dingen over zichzelf liet leren door te ervaren. Maar hij zei ook dat hij een boek had gelezen over spiritualiteit dat nog eenvoudiger van aanpak was. Ik kon mijn oren natuurlijk niet geloven (:-). Maar ik werd nieuwsgierig en kocht "Verlichting voor luie mensen" van Paul Smit. In eerste instantie sprak het tweede deel mij het meest aan, maar het stuk verlichting is inderdaad van grote klasse. Het gaat maar om 1 inzicht waardoor je leven inderdaad een stuk lichter kan worden. Echte aanrader !    

Tot zover weer ter leringh ende vermaeck … reacties, suggesties, vragen, opmerkingen? Graag naar info@effeqtgroup.com

Mooie dag ! 
Geo van Dam
effeqt Sluispad 4 1109 CJ Driemond  
www.effeqtgroup.com
info@effeqtgroup.com
T: 0294 772 531
M: 0648 761 083
twitter: @GeovanDam
Copyright © 2014 effeqt, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp