Copy
In de effeqtgroup update maandelijks informatie over activiteiten van effeqtgroup, artikelen, columns en nieuws. 
effeqtgroup update
Hallo <<Voornaam>>


Intro


Denk je dat persoonlijk leiderschap krachtiger kan? Ben je toe aan een mentale reset m.b.t. stress? Of kijk je liever een korte video over hoe je uitstelgedrag verandert in aanpakken? Wil je online aan de slag met persoonlijke effectiviteit? Dan komt deze effeqt Leiderschap Tips en Info misschien wel goed van pas. Als bonus krijg je ook nog een boekentip over ont"boss"sing. Veel leesplezier!  

                                             
 MenTAAL: Stress is goed    

Je hoort, leest en ziet overal berichten over de negatieve gevolgen van stress. Dat we stress moeten voorkomen. Omdat we anders structureel gestressed en burnout gaan raken. Daar maken we ons trouwens veel meer zorgen over dan over al die mensen die de kantjes ervan af lopen. Die nooit burnout raken omdat ze een ingebouwd veiligheidsmechanisme hebben dat ervoor zorgt dat de druk nooit te hoog wordt. Sterker nog, soms lijkt het wel of bij die mensen de druk helemaal niet wordt opgebouwd. Dt zijn de mensen die heel politiek zijn. Als er shit is zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. En als er iets te vieren valt staan ze vooraan. Niet om de degenen die iets gepresteerd hebben in het zonnetje te zetten. Nee, om zelf de eer op te eisen van het succes. Zij zijn ook nooit ergens verantwoordelijk voor en weten altijd prima de schuld van falen op anderen af te schuiven. Je kent dit soort mensen vast wel. Ze zitten overal. In je bedrijf, de overheid, je sportvereniging, het bestuur van die vereniging waar jij ook de nodige uurtjes als vrijwilliger in steekt. Ongrijpbaar (mijn vader had het vroeger altijd over "Ongrijpbaar als palingen in een emmer met snot...") zijn ze. Wat kunnen wij van die ongrijpbaren leren?
Datgene in het gedrag waar we ons aan ergeren is nu juist wat je in bepaalde situaties zelf een beetje beter kunt doen. zoals: vastleggen van afspraken, aanspreken op die gemaakte afspraken en gedrag, niet met je laten sollen en soms even iets minder op de voorgrond treden en niet altijd de hele wereld op je schouders willen nemen.

En als je dan nog veel stress ervaart weet dan het volgende: stress betekent dat je lijf zich klaar maakt voor het leveren van een (bijzondere) prestatie. Wanneer dat je overtuiging is zal de stress positief voor je werken en zelfs fysiologisch van andere aard zijn dan wanneer je overtuiging is dat stress slecht is. Hoe je mindset je fysieke gesteldheid kan beïnvloeden! Kijk maar eens naar deze video. Stress is goed dus! Misschien moet je die boodschap aan de ongrijpbare lijntrekkers uitleggen. Zodat zij niet meer bang hoeven te zijn voor stress. En zodat het werk een beetje eerlijker verdeeld kan worden... 
        
      
       
         Over niet effectieve patronen gesproken ...
Leiderschap Praktijk
Versterk jouw persoonlijk leiderschap.
Deel 1   


Aandachtspunten ter versterking van je persoonlijk leiderschap 
In mijn trainingen staat het thema persoonlijk leiderschap altijd centraal. Ik hanteer daarbij 9 aandachtspunten die ik gebruik om zelfreflectie te stimuleren. Het zijn thema's die vragenderwijs worden behandeld. Het is niet zozeer een checklist waaraan moet worden voldaan maar meer een spiegel waarmee je jezelf weer even op scherp kunt zetten. De 9 aandachtspunten zijn voortgekomen uit de effeqt trainingen persoonlijk leiderschap die de laatste 8 jaar hebben plaats gevonden: 

1) Persoonlijke patronen
2) Wijsheid, moed en mededogen
3) Communicatiemanagement
4) Luisteren
5) Vanuit je hart werken
6) Verbinding maken 

7) Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf
8) Verantwoordelijkheid nemen voor je team 
9) Persoonlijke missie, visie en doelstellingen


In deel 1 gaan we het hebben over de eerste drie aandachtspunten. De andere aandachtspunten volgen in deel 2 en 3.
 
Persoonlijke patronen
Persoonlijke patronen zijn gedragspatronen die kenmerkend zijn voor jou. Het zijn patronen waarvan je al lang niet meer bewust bent en die ingesleten zijn. Een van de meest eenvoudige patronen zijn tics of bewegingen die je maakt en die wel degelijk invloed hebben op anderen. Maar jij hebt dat niet door. Zo hebben sommige mensen de neiging om ritmisch met een voet te bewegen, te tikken met hun vingers of hun wenkbrauwen te fronsen. Anderen kunnen dat bewust waarnemen en zich eraan ergeren. Maar het kan ook onbewust gebeuren. Dan wordt de spanning onbewust opgepikt door de ander en die gaat daar weer op reageren, meestal ook weer met spanning. Ongewild breng je dus spanning in de situatie. Terwijl leiderschap juist een kwestie is van de ander zich op zijn gemak laten voelen waardoor er vertrouwen ontstaat als basis voor effectieve interactie.
Je patronen kunnen dus simpel fysiek zijn. Maar ook verbaal: "Ja, maar ...." is een bekend patroon. Of geen "nee" kunnen zeggen. Of het kan ook gaan om hoe je eigenlijk altijd "standaard" reageert op bepaalde situaties. Door bijvoorbeeld altijd te willen pleasen. Of altijd jezelf wegcijferen. Of altijd een grote mond hebben. Of altijd lastige vragen te stellen. Of altijd de kat uit de boom kijken. 

De eerste vraag is: herken je dergelijke patronen bij jezelf? De tweede vraag is: ben je daarmee effectief in je gedrag in die specifieke concrete situatie? Of zou het toch wel iets effectiever kunnen? De derde vraag is: wat zou je kunnen veranderen? Een tip daarbij is dat als je bewust bent van je eigen patroon je dat patroon kunt doorbreken als dat nodig is. En voor ander gedrag kiezen als dat effectiever is. De essentie is dat je goed kijkt wat in een specifieke situatie het meest handig is om te doen. Soms betekent dit dat je doet wat je altijd doet ofwel je persoonlijke patroon. Soms kies je voor (nog) effectiever alternatief gedrag.              


Wijsheid, moed en mededogen
Hoeveel weet je eigenlijk echt? Hoeveel kennis heb je? Hoe wijs ben je? Wat zegt je intuïtie? Kun je daarop vertrouwen in dit geval? Dat zijn de vragen die van belang zijn als het gaat over jouw wijsheid. Vaak weet je eigenlijk wel wat er moet gebeuren, maar durf je dat niet te doen. Dan ga je (teveel) denken en dat verstoort juist je beeld. Soms is de eerste inval over hoe iets aan te pakken de beste. Soms is de eerste gedachte juist je ruis en kom je tot de kern als je even verder kijkt dan je neus lang is. Dat hangt van je ervaring met een onderwerp af en met hoe je als mens in elkaar steekt.

De volgende vraag is durf je te doen wat er eigenlijk moet gebeuren? Of ben je bang voor de consequenties? En maak je daarbij aannames of ga je uit van hoe de situatie werkelijk in elkaar zit? Als je het lef hebt om knopen door te hakken zul je merken dat je veel efficiënter handelt dan wanneer je dingen laat sudderen en zo ruis laat ontstaan die je blijft hinderen. Moed betekent vaak dat je in eerste instantie meer risico loopt op conflicten, tegenwerking, onplezierige situaties. Maar op de middellange termijn is het resultaat duidelijkheid, rust en helderheid.

Tot slot mededogen. Met mededogen bedoel ik niet medelijden met anderen. Ik heb het over morele betrokkenheid bij de ander. Dus je denkt niet puur en alleen vanuit je eigen belang maar betrekt ook het belang van de ander in je handelen. Dat wil overigens niet zeggen dat je doet wat die ander wil (of denkt dat hij wil). Jij maakt je eigen afweging maar betrekt daarbij het belang van de ander. Ik heb ooit eens iemand moeten ontslaan omdat diegene echt niet functioneerde. Hij zat niet alleen niet lekker in zijn vel maar ook niet op de juiste functie. Op dat moment was hij erg boos. Later toen hij via een outplacementtraject op een beter bij hem passende functie terecht kwam zag hij ook in dat het een juiste beslissing was hem te ontslaan.       
 

Communicatie
Hoe tijdseffectief ga je met je communicatie om? Veel mensen communiceren met veel stofwolken en gedraai om de hete brij. Natuurlijk is het zo dat de toon de muziek mede maakt. Maar dat is geen reden om geen muziek meer te willen maken. De vraag is dus: hoeveel woorden heb je nodig om tot de essentie te komen? En formuleer je helder en puntig? Snapt iedereen wat je bedoelt in je emails, telefoongesprekken en face to face communicatie? Communiceer je eenduidig? Dat wil zeggen: geef je één heldere boodschap zonder strijdige info? Bijvoorbeeld door feedback te geven en eraan toe te voegen dat het eigenlijk ook weer niet zo heel belangrijk is. Of door lachend een serieus onderwerp te bespreken met het idee dat dit de zaak luchtiger maakt? Of door emails met een zakelijke, serieuze vraag te voorzien van smileys en andere de boodschap niet ondersteunende icoontjes? Kortom: is je communicatie effectief? Of kan het simpeler, korter en krachtiger? 
 

Videotip: van uitstellen naar aanpakken
 
Ik moet nog een businessplan maken. Of een projectplan opstellen. Of ik moet een evaluatierapport schrijven. Maar dat kost zoveel tijd. Daar moet ik echt wel een hele dag voor vrij maken. Maar dat doe ik niet. In plaats daarvan ga ik aan de slag met kleine, onbenullige, eigenlijk niet zo nodige taken. En blijf ik mijn grote, belangrijke werk maar uitstellen. Leer in deze video hoe je uitstelgedrag op een eenvoudige en krachtige manier om kunt zetten naar aanpakken. Zodat je belangrijk werk op tijd af hebt en trots op jezelf kunt zijn in plaats van je schuldig te voelen over het (weer) uitstellen van iets belangrijks ... (NB misschien is focus nodig op de inhoud omdat de voiceover nogal "ruiserig" is)Info en nieuws

Online effeqt
 
Bepaal zelf waar, in welk tempo en wanneer je wilt leren in deze unieke online training. Ontdek dat je veel meer kunt dan je altijd voor mogelijk hebt gehouden. Dan is de nieuwe online training  "effeqt persoonlijk leiderschap en zelfcoaching" perfeqt voor jou. 

Hakken uit het zand!  
Ben je Directeur, DGA, Salesmanager, Marketingmanager, Projectleider, Teamleider of HR-manager? Schrijf je in voor één van de speciale Hakken uit het zand-managementsessies en maak als beslisser zelf eerst eens kennis met deze krachtige, plezierige en leerzame aanpak.  

effeqt met maximaal € 10.000 subsidie
Heb je interesse in een ESF gesubsidieerd project waarmee je stress en burnout kunt voorkomen? 
Of wil je aan de slag met het verhogen van de productiviteit, het stimuleren van een leercultuur, het stimuleren van ondernemerschap en interne en externe mobiliteit? Of andere duurzame inzetbaarheid thema's?
Bespaar tot wel € 10.000 in een ESF gesubsidieerd effeqt maatwerk project dat je in de toekomst nog veel meer rendement op gaat leveren. Neem contact op voor 10 oktober. Dan moeten de aanmeldingen binnen zijn. Voor info mail met info@effeqtgroup.com of bel 0648 761083. 

 

Boekentip: Leve de ont"boss"sing! 
Ik ben een liefhebber van zelfsturende teams en zo weinig mogelijk wannabe-baasjes. In die filosofie past het boek Unboss naadloos. Unboss is het tegenovergestelde van de baas spelen. Bazen maken gebruik van macht, terwijl 'unbossers' zich beroepen op waarden. Bazen nemen besluiten en vaardigen orders uit, unbossers inspireren mensen om te denken, te beslissen en een gemeenschappelijk doel na te streven. Unbossers richten zich meer op effect dan op winst, hoewel ze uiteindelijk vaak meer verdiensten realiseren dan conventionele bazen. Voor iedereen die niet de baas wil spelen maar een echte baas zijn... 


Tot zover weer ter leringh ende vermaeck … reacties, suggesties, vragen, opmerkingen? Graag naar info@effeqtgroup.com

Mooie dag ! 
Geo van Dam
effeqt Sluispad 4 1109 CJ Driemond  
www.effeqtgroup.com
info@effeqtgroup.com
T: 0294 772 531
M: 0648 761 083
twitter: @GeovanDam
Copyright © 2014 effeqt, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp