Copy
Skrivtips och inspiration från skrivarkurser.nu – en kursportal från tidningen Skriva med ditt skrivande i fokus.
View this email in your browser

Hej skrivarvänner!

I detta nyhetsbrev ger vi dig ett erbjudande på månadens kurs för mars. Du får också lära dig vad ett tema är – och hur du kan använda det för att fördjupa din berättelse. 
 
Månadens kurs: Hitta glädje i skrivandet
Behöver du hitta glöd och inspiration? Gå den populära distanskursen "Hitta glädjen i skrivandet". Kim M Kimselius har skrivit närmare 50 böcker i flera olika genrer och har en outsinlig skrivlust – här får du hennes bästa tips! Ditt pris är 792 kronor (ordinarie pris 990 kr). Använd rabattkod: SkrivGLA (giltig 1/3–31/3). Anmäl dig här!

Lektören som bilbesiktare – Del 7 – Tema, motiv och budskap

Nu till fortsättningen av vår serie där vi jämför ditt bokmanus med en bil och tar ett hantverksmässigt grepp på hur man kan analysera och förbättra de olika delarna av sitt bokmanus. Rubrikerna har vi lånat från det som man tittar på i bilbesiktningen.

I förra brevet gick vi igenom begreppet ”stämning” och letade efter klankande motorljud. I detta nyhetsbrev går vi in under fordonet och undersöker temat.
 
Under fordonet: tematik, budskap, undertext

Vad innebär egentligen ett tema i en berättelse? Intuitivt är det lätt att tänka att man vet det, men ordet används och ofta lite slarvigt. Vi vill använda det på ett sätt som gör skrivandet och redigeringen enklare. Till en början skiljer jag på tema och ämne. Tänk på dem som skillnaden mellan något abstrakt och något konkret. Ett ämne är tydligt både för avsändare och mottagare, och kan delas in i underämne och frågeställning:
 
Exempel på ett ämne är ”skolan"
Exempel på ett underämne är ”föräldrarnas roll i skolan” och en frågeställning skulle kunna vara ”Hur mycket ansvar ska föräldrar ha för barnets skolgång?".
 
Ett ämne gör sig ofta bättre i debattböcker eller faktaböcker. Ett tema är däremot, enligt svenska Wikipedia, ”vad något berättat handlar om på ett djupare plan”, vilket är mer abstrakt och kräver en tolkning av läsaren (även om författaren har en egen idé om vad det ska vara). Temat kan oftast summeras med ett ord eller en mening:

Förlust
Moderskap
Manlighet
 
Även om dessa ord kan summera den viktigaste tematiska ingrediensen i texten är de sällan tillräckliga för att beskriva ett tema ordentligt. Orden ovan kan ju betyda så många olika saker, så för att de ska kännas meningsfulla kan man lägga till något som gör temat mer specifikt:

"Att gå vidare efter en förlust"
"Moderskapet över tid och rum"
"Skärskådning av destruktiva manlighetsideal"
 
Meningarna ovan är fortfarande abstrakta och är inte helt säkert något som läsaren snappar upp utan en analys av texten, men de ligger där som ett kitt i bakgrunden för textens universum. Ovanstående meningar är av det slag man ofta kan läsa i recensioner där journalister har försökt sammanfatta vad ett verk handlar om på djupet.
 
När man pratar om tema i litteratur brukar man också ofta prata om motiv och budskap. Du kan se det hela som en stillbild. 

Motivet är det som bilden faktiskt föreställer, och därmed själva gestaltningen av temat. Handlar det om "Moderskapet över tid och rum”, så kan det helt enkelt vara bilder (texter om) mödrar i olika tider som delar svårigheter och glädjeämnen. Temat, däremot, syns inte nödvändigtvis på bilden, utan kan vara syftet bakom bilden eller något som gör att olika bilder hör ihop med varandra i en serie. 

Vissa skulle säga att budskap handlar om författarens avsikt med verket, men man kan också se budskapet som det sätt på vilket motivet påverkar betraktaren (läsaren). Många författare vill inte ha ett uppenbart budskap, eftersom man vill låta den skönlitterära texten leva ett eget liv och tolkas av läsaren som kan dra sina egna slutsatser. Ett riktigt tydligt budskap hör mer hemma i sedelärande sagor, eller i ett ämne där man vill övertyga läsaren om något. 

Är du ännu inte Skrivaprenumerant? Bli det här!

Möjliga problem med tema, motiv och budskap:

  • För uppenbart. Om temat är för enkelt att snappa upp kan det göra att man tänker lite väl mycket på vad författaren vill åstadkomma. Om det inte heller krävs en tolkning, har man snarare ett ämne än ett tema. 
  • För diffust. Är det för svårt att göra någon rimlig tolkning av vad temat är (och du gärna vill att det ska vara ett tema)? Då behöver du tänka mer på vilka motiv du använder för att gestalta temat. Är det till exempel ”Att gå vidare efter en förlust”, så skulle ett motiv vara att visa hur personerna i berättelsen går igenom en förlust på olika sätt. 
     
  • Plakatbudskap. Ibland kan författarens avsikt stå i vägen för berättelsen och göra den beroende av att läsaren ska ha eller få med sig en speciell åsikt. Blir det för viktigt att man ska läsa in "rätt tolkning" och få "rätt budskap" med sig, känner sig läsaren manipulerad (vilket blir extra tydligt om läsaren inte håller med). Det lustiga med detta är att de mest effektiva budskapen är de som läsaren kommer på själv. Så plakatbudskap gör ingen glad.
     
  • Inkonsekvens. Som med nästan alla delar i den här serien finns en uppmaning till konsekvens. Det handlar inte om övertydlighet, utan om att vissa saker skär sig och förvirrar läsaren i onödan. En berättelse kan ha många bottnar men ändå en sammanhållen tematik. Det blir extra tydligt i novell- eller diktsamlingar. Om några texter sticker ut för mycket tematiskt från de andra, så kanske de egentligen hör till en annan samling. 
Hoppas att denna genomgång var till hjälp, i nästa brev fortsätter vi vår besiktning.

Skriv på så länge!

Jens Klitgaard och tidningen Skriva

Jens ansvarar för utvecklingen av kursportalen skrivarkurser.nu och är en skrivande person med författardrömmar, men också förläggare, lektör och skrivkursledare.

Om du vill läsa tidigare nyhetsbrev, klicka här!

Klicka här för att gå till Skrivarkurser.nu

Hitta glädje i skrivandet! 

Månadens kurs! Känner du att det går trögt i skrivandet och att du behöver hitta glöd och inspiration? Kim M Kimselius har skrivit närmare 40 böcker i flera olika genrer och har en outsinlig skrivlust. Ta hjälp av hennes bästa tips och entusiasm till skrivandet!
Klicka här för att gå till kursen

Ge ut din bok 

Ge ut din bok är en kurs som ger dig allt du behöver veta för att fatta de klokaste besluten för din bok, från det att manuset är färdigt fram till lansering och försäljning. Kursen är skapad av Skrivas redaktör Johanna Wiman och bygger på hennes bok med samma namn. 

Klicka här för att gå till kursen

Skriv poesi 

Gå vår nya poesikurs skapad av poeten och författaren Mats Söderlund, som även är Skrivas författardoktor. Under 12 veckor får du hjälp vidare i diktandes hantverk med tips och praktiska övningar för att utveckla dina utkast och skriva färdigt din diktsamling. Kursen bygger på Mats bok “Skriva poesi” som kom ut 2017.  

Klicka här för att gå till kursen

Skriv i 66 dagar -
skapa en rutin 

Har du gjort försök att skriva en roman men inte lyckats få upp en rutin för att bli klar? Eller har du svårt att integrera skrivandet med ditt övriga liv? Med denna kurs får du hjälp att sluta prokrastrinera och börja skrivaråret 2019 på bästa sätt. 

Klicka här för att gå till kursen

Skriv för veckotidningar -
tjäna pengar på dina noveller! 

Nå ut till hundratusentals läsare! En självstudiekurs med konkreta tips på hur du gör för att öka sannolikheten att få din berättelse såld och publicerad i veckotidningarna. Du får hjälp med vad du ska tänka på vad gäller innehåll, tematik, dramaturgi och din kommunikation med tidningen. 

Klicka här för att gå till kursen

Skriv noveller - kort och bra

En självstudiekurs som går in i novellkonstens alla delar och som avslutas med möjlighet att få respons på en av dina noveller. I kursbreven finns både skriv- läs- och inspirationsövningar med fokus på din egen kreativa process.

Klicka här för att gå till kursen

Skriv en roman på 10 veckor

Skrivuppgifter varje dag för dig som vill påbörja eller fördjupa ett romanprojekt och som vill få struktur i både romanen och skrivprocessen.

Klicka här för att gå till kursen

Skrivstart!

En kurs i kreativt skrivande som ger dig berättelsens grundläggande byggstenar. Den passar både nybörjaren och dig som skrivit ett tag. Du får sex kursbrev med olika teman, belysande exempel ur litteraturen och gott om inspirerande övningsuppgifter som du får respons på. 

Klicka här för att gå till kursen

Respons 10 - 30 sidor 

Som tillval till våra självstudiekurser kan du få hjälp av en professionell blick på dina kortare texter. Lektören Camilla Bergman Mollung ger respons direkt i texten du lämnar in och en sammanfattning av sina intryck. 

Klicka här för att läsa mer!

Lektören läser

I varje nummer av Skriva läser och kommenterar Johanna Mo en av våra läsares texter. Nu kan du få din egen personliga lektörsläsning och textredigering av ditt manus.

Klicka här för att gå till kursen

Formatera ditt manus i Word

Ska du skicka in ditt manus till förlag eller lektör för läsning? Förvirrad av instruktionerna för hur ditt manus ska formateras? I denna kurs visar vi hur du gör grundläggande inställningar i Word.

Klicka här för att gå till kursen

Introduktion

Är du intresserad av att gå en skrivarkurs på skrivarkurser.nu? Få en gratis introduktion till hur det fungerar.

Klicka här för att gå till kursen
Fler kurser läggs till fortlöpande


Avsluta prenumeration på nyhetsbrevet    Uppdatera din profil 

Email Marketing Powered by Mailchimp