Copy
2 nieuwe Vlaamse docu's in januari
View this email in your browser

Varkens en Rabot zetten het nieuwe docu-jaar in


2018 begint goed voor de Vlaamse documentaire. DocPoppies lanceert "De geschiedenis van het varken (in ons)" op 9 januari, en de winnaar van de publieksprijs op FilmFest Gent begint aan zijn bioscoopcarrière op 15 januari.
De band tussen de mens en het varken is al eeuwenlang een sterke band. Door de geïndustrialiseerde voedselproductie is die band minder zichtbaar geworden. Jan Vromman, geboren in een dorp waar meer varkens dan mensen wonen, tracht de connectie met dit dier en zijn geschiedenis te herstellen.

In "De geschiedenis van het varken (in ons)" onderneemt hij een reis die aanvangt bij de prehistorie en doorloopt tot vandaag. Plaatsen als Spanje, China, Noord-Amerika en België worden bezocht. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied. Het dier torst hartstocht en verwerping. Wat we met ‘het varken’ doen en deden, reveleert ‘de mens’.

De soms heftige discussies over het al dan niet eten van vlees zijn nooit ver af,. De maker schuwt gevoelige beelden niet, maar blijft genuanceerd en liefdevol tegenover mens en dier.

De film gaat in de bioscoop vanaf 9 januari via DocPoppies.

Rabot: keuze van het publiek

"Rabot" van Christina Vandekerckhove bleek de publiekslieveling op FilmFest Gent, en werd door de kritiek met lof overladen. Heel Vlaanderen kan nu mee genieten van deze film. Op 15 januari is er een avant-première in Sphinx Gent, en vanaf 17 januari zal hij ook op andere plaatsen te zien zijn.
Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.
Meer info over vertoningen: volg op facebook.
"Rabot is een diepmenselijke, confronterende auteursdocumentaire, en het is ook een document dat over tien jaar zijn waarde nog zal hebben."   -   Filmmagie
Copyright © 2018 Flanders Doc, All rights reserved.


unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp