Copy
Läs brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev  från Svenska Båtunionen

En båtklubbskompis som stod dyngsur under båten med högtryckstvätten i handen en kall och regnig oktobereftermiddag ropade frustrerat: "-Båt är bäst på bio!"
Nu är det högsäsong igen. Cirka en miljon båtar ska upp på land igen och båtklubbarna sjuder av liv och rörelse. Inom Svenska Båtunionen lyser flitens låga stark och klar. Här kommer lite bra nyheter från oss.
/ Svenska Båtunionens kansli
PS Tänk på: Gå inte under hängande båtar! DS

Varför får du detta nyhetsbrev?

Jo, för att det går ut till alla som är registrerade som funktionärer i båtklubben i vårt gemensamma medlemssystem BAS.
BAS står för Båtunionens Administrativa System och är det system som Svenska Båtunionen tillhandahåller till alla förbund och båtklubbar anslutna till SBU och som bland annat tar hand om din båtklubbs medlemsregister.
Det är din båtklubb som har registrerat dig och alla dina uppgifter sköts av den. Vill du ändra din adress för nyhetsbrevet eller vår tidning Båtliv är det din båtklubb du ska vända dig till. Här kan du läsa mer om BAS.

Erbjudande om hjärtstartare till båtklubben

SBU har tillsammans med Svenska Sjö och Livräddarna i Waxholm tagit fram ett mycket förmånligt erbjudande gällande hjärtstare. Erbjudandet omfattar två olika modeller: Philips HS1 som är gjord för förvaring inomhus i torra miljöer och Philips FRx som klarar tuffare miljöer och som finns ombord  på bland annat Kustbevakningens och Sjöpolisens båtar.

Hjärtstartare är en investering i medlemmarna och bör finnas på varje båtklubb. Vår leverantör Livräddarna ställer också upp med support och tillhandahåller tillbehör och andra livräddningsprodukter. Läs mer om erbjudandet här:

Svenska Båtunionen tycker 
Unionsstyrelsen har tagit fram ett manifest som ska ligga till grund för våra viktiga ståndpunkter och hur vi driver vårt påverkansarbete inom Svenska Båtunionen. Manifestet berättar vad vi tycker inom områdena: Sjösäkerhet, miljö, utbildning, lagstiftning, och beskattning.
Läs vad Svenska Båtunionen tycker i olika ämnen här.

SBU genomför pilotprojekt med XRF-mätningar

SBU har tillsammans med Sweboat tagit fram en egen metod för att kunna tillhandahålla XRF-mätningar i egen regi. Under vintern kommer SBU pröva och utvärdera metoden i ett pilotprojekt i samarbete med Nacka kommun och Saltsjön-Mälarens Båtförbund. Målet är att under 2020 kunna erbjuda båtklubbar inom Svenska Båtunionen XRF-mätning i egen regi. XRF-mätning används för att på ett enkelt och snabbt sätt ta reda på om båtbotten har så höga biocidhalter att den bör saneras. Några kommuner i Sverige har tagit fram rådgivande riktvärden för koppar och tenn, men under 2020 kommer en statlig undersökning som kallas Skrovmålet komma med rekommendationer i frågan. SBU deltar i Skrovmålets arbete.

Konferenserbjudande från Viking Line
Viking Line erbjuder båtklubbar anslutna till Svenska Båtunionen konferensrum ombord på deras båtar.  Erbjudandet gäller för grupper om minst 10 personer.
Läs mer här

 

Lediga jobb: Svenska Båtunionen söker sakkunnig inom miljöområdet

Svenska Båtunionen söker en ny medarbetare som vill arbeta på vårt kansli med en av båtlivets viktigaste frågor; vårt miljöarbete. Hos oss kommer hen att vara sakkunnig inom miljöområdet och inblandad i det mesta som händer inom svenskt båtliv.
Läs mer om tjänsten här


Stora Båtklubbsdagen 2019

Planeringen för vår inspirations- och kompetensutvecklingsdag är i full gång. Stora Båtklubbsdagen Väst arrangeras 1 februari i Göteborg och Stora Båtklubbsdagen Ost 7 mars i Älvsjö. Temat för 2020 kommer vara Medlemsnytta. Har ni tips eller önskemål om innehåll på temat hör av er till verksamhetschef Peter Karlsson på mail peter@batunionen.se

Är ni Sveriges bästa båtklubb 2019?
Då är det dags att anmäla båtklubben till tävlingen om Årets Båtklubb.
Årets Båtklubb är en av de finaste utmärkelserna inom båtlivet. Tävlingen Årets Båtklubb arrangeras av tidningen Båtliv, som varje år, via en jury, utser en av Svenska Båtunionens 900 båtklubbar till Årets Båtklubb.
Alla båtklubbar inbjuds nu att deltaga. Vinnande klubb erhåller utöver ett dignande prisbord med båttillbehör med mera för minst 125 000 kr en specialbyggd skylt tillverkad i ädelträ och komposit från Thore Berntssons båtbyggeri utanför Marstrand med texten: Årets Båtklubb 2019 och en flagga från SBU.
Läs mer om årets båtklubb här
 

SBU deltar i båtlivsdebatter

Svenska Båtunionen har i sommar varit mycket aktiva i media. Vår kärnfråga i sommar har varit vårt påverkansarbete för att minska stölderna av båtar och båtmotorer. Frågan om båtskatt och båtregister dök upp igen och bemöttes kraftfullt. Läs vår senaste debattartikel i Svenska Dagbladet och vårt svar på Havsmiljöinstitutets utspel om båtregister och båtskatt i vårt pressrum. Dela gärna våra artiklar i era båtklubbars sociala medier och hjälp oss att driva opinionen.
Hitta pressrummet här.

SBU och Svenska Kryssarklubben (SXK) lämnar gemensam svar om Sjöfyllerilagen
SBU och SXK har fått möjlighet att lämna synpunkter på Sjöfyllerilagens tillämpning. Eftersom frågan är av gemensamt intresse valde vi att samarbeta och lämna in ett gemensamt svar till Justitiedepartementet.

Läs vårt gemensamma svar här

Kommunerna runt Mälaren startar miljötillsyn mot bottenfärger

Strängnäs och Eskilstuna kommuner har gått ihop för att starta ett gemensamt arbete med miljötillsyn riktat mot båtklubbar med mål att på samma sätt som inom Stockholms stad få bort biocidinnehållande bottenfärger på båtarna i båtklubbar. Biocidfärger har inte tillåtits sedan 1992 i insjöar och nu börjar man bedriva tillsyn för att undersöka hur många båtar som fortfarande använder eller är bottenmålade med otillåtna färger. Har er båtklubb blivit kontaktade redan av miljöinspektörerna i er kommun och ni behöver hjälp, kontakta då ert regionala förbund.

Copyright © *|2018 Svenska Båtunionen All rights reserved.

Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina prenumerationsuppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.