Copy
Läs brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev november 2019

Svenska Båtunionens nyhetsbrev går ut till alla som är funktionärer i båtklubbar. Det är din båtklubb som har registrerat dig och alla dina uppgifter sköts av den. Vill du ändra din adress för nyhetsbrevet eller vår tidning Båtliv är det din båtklubb du ska vända dig till. Här kan du läsa mer om BAS.

SBU träffade Mikael Damberg

Svenska Båtunionens ordförande Christer Eriksson träffade den 29 oktober inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp de omfattande problemen med båtmotorstölder. Efter mötet är Christer Eriksson försiktigt optimistisk. Inrikesminister Mikael Damberg lyfte ett antal åtgärder som regeringen har initierat för att hindra den internationella brottslighetens framfart. Läs mer här.

Ny rapport om fritidsbåtars miljöpåverkan 

Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs Universitet lämnade den 15 oktober den nästan 160 sidor tjocka rapporten Fritidsbåtars påverkan på grunda kustekosystem i Sverige.
   Rapporten är en kunskapssammanställning över effekter som båtlivet kan ha på olika delar av kustmiljön. Flera forskningsresultat som presenteras i rapporten visar på bland annat en negativ påverkan från båtlivet på viktiga biotopers utbredning liksom spridning av föroreningar i känsliga kustmiljöer. Samtidigt framgår det att många av de problem som beskrivs i stor grad kan hänföras till den kommersiella sjöfarten. Vetenskapsradion uppmärksammade rapporten i ett inslag där också SBU medverkade.

 

Fel om båtskatt i rapport

SBU konstaterade att Havsmiljöinstitutet kom med helt felaktiga påståenden i rapportens korta avsnitt om båtskatt och båtregister. Det är mycket olyckligt att Havsmiljöinstitutet i en så viktig rapport använder sig av rena falsarier för att försöka att ställa en av Sveriges största folkrörelser mot andra intressen. Vi välkomnar istället en diskussion om hur vi kan hitta lösningar på de problem som rapporten försöker att visa. Läs hela SBUs svar från den 15 oktober här.

 

Hjärtstartare till båtklubben

SBU har tillsammans med Svenska Sjö och Livräddarna i Waxholm tagit fram ett mycket förmånligt erbjudande gällande hjärtstare. Erbjudandet omfattar två olika modeller: Philips HS1 som är gjord för förvaring inomhus i torra miljöer och Philips FRx som klarar tuffare miljöer och som finns ombord  på bland annat Kustbevakningens och Sjöpolisens båtar.
   Hjärtstartare är en investering i medlemmarna och bör finnas på varje båtklubb. Vår leverantör Livräddarna ställer också upp med support och tillhandahåller tillbehör och andra livräddningsprodukter. Läs mer om erbjudandet här:

Tack vare skrotningspremien finns det möjlighet att lämna båtar på upp till tre ton kostnadsfritt till Båtretur hela 2019. Nu bjuder Båtretur på frakten om man lämnar minst fyra båtar vid samma tillfälle. Läs mer om Båtretur här.

Nominera till SBU Miljöpris 2020

I en vardag med ständiga larmrapporter på miljöområdet blir det allt viktigare att uppmärksamma insatser som ger miljövinster för vårt båtliv.
   Om en person, ett företag eller en båtklubb gjort något som är betydelsefullt för en positiv utveckling inom båtmiljöområdet vill vi lyfta detta och vill ha din hjälp för att finna det som är mest värdefullt att framhålla just nu. Det kan även vara en nyligen framtagen båt med miljötänk. Det kan vara insatser när det gäller produktutveckling eller någon annat som är värdefullt för att värna vår känsliga natur. Nomineringar tar tacksamt emot av SBU:s Miljökommitté på adressen miljo@batunionen.se. Läs mer om Miljökommitténs arbete här.

Sveriges bästa båtklubb 2019?
Nu är det dags att anmäla båtklubben till tävlingen om Årets Båtklubb.
   Årets Båtklubb är en av de finaste utmärkelserna inom båtlivet. Tävlingen Årets Båtklubb arrangeras av tidningen Båtliv, som varje år, via en jury, utser en av Svenska Båtunionens 900 båtklubbar till Årets Båtklubb.
   Alla båtklubbar inbjuds att deltaga. Vinnande klubb erhåller utöver ett dignande prisbord med båttillbehör med mera för minst 125 000 kr en specialbyggd skylt tillverkad i ädelträ och komposit från Thore Berntssons båtbyggeri utanför Marstrand med texten: Årets Båtklubb 2019 och en flagga från SBU.
Läs mer om årets båtklubb här

Medlemsförmåner
Som medlem i SBU har anslutna båtförbund och klubbar bra medlemsförmåner inom en rad områden. Läs mer om förmånerna från företagen nedan här.

Belysning
Ledkungen, Marinarmatur
Försäkring
Svenska Sjö
Hamnutrustning
Flaggfabriken KronanPoly ropes, Shore Safety
Kontor, förbrukningsmaterial och verktyg
Staples, Würth
Stöldskydd
Coboats, Secits, Securemark, RedKnows, Yachtsafe

 

Följ med till Helsingfors Båtmässa 2020

Den 7 februari 2020 åker Båtlivs läsare på en VIP-resa till Helsingfors båtmässa. Det blir många möjligheter att se helt nya båtar från Finland, det land som exporterar flest båtar till Sverige.
   Reseledare är Roger Alm, ordförande för Näsbyvikens Båtsällskap och en entusiastisk båtägare. Han ska prata om ”Framtidens båtliv”. Läs mer om Båtlivs VIP-resa här.

 

Save the date!
Stora Båtklubbsdagen 2020

Inom kort kommer inbjudan och anmälan öppnar till Stora Båtklubbsdagen 2020. Först ut är Stora Båtklubbsdagen Väst som genomförs den 1 februari på Gothia Towers i Göteborg. Stora båtklubbsdagen Ost flyttar tillbaka in på Allt för sjön och arrangeras den 7 mars i Älvsjö.  Vi arbetar just nu med programmet som den här gången  har temat: Medlemsnytta.
I samband med Stora Båtklubbsdagarna arrangeras också Svenska Båtunionens miljökonferens som i år välkomnar alla som arbetar med miljöfrågor inom båtförbund och båtklubbar. Miljökonferensen sker enligt eget program och egen inbjudan.
SBU-rabatt på hotell
Planerar du att delta i Stora Båtklubbsdagen Väst, Miljökonferensen eller besöka Båtmässan i Göteborg har Svenska Båtunionen ett rabattavtal på Hotell Liseberg Heden under båtmässeveckan. Hotellet ligger på bekvämt promenadavstånd från Göteborgs Central, Båtmässan och Avenyn.
Du hittar erbjudandet här.
Facebook
Website
Twitter
Copyright © 2019 Svenska Båtunionen, All rights reserved.
Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina prenumerationsuppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.