Copy
KEMIs nya förordningar, Båtriksdagen, Bli Båtmiljöcoach mm.
Läs brevet i din webbläsare
Nyhetsbrev #3
Skicka till vän
Dela
+1

Glad påsk önskar Svenska BåtunionenÅrets Båtriksdag är avklarad och en delvis ny styrelse tillsatt. Många av oss har börjat med vårfixet på båtarna och njuter av att vårsolen äntligen tittat fram. Hoppas att många av er vill bli miljöcoacher i år och att ni utnyttjar erbjudandet i klubbarna med gratis sliputrustning och biocidfri färg. Här kommer nu tredje numret av SBU:s nyhetsbrev.

Glad påsk och hoppas ni alla får soliga fina dagar under ledigheten att tillbringa med familj och vänner i goda båtars lag.

 
/Lisa Possne Frisell,
kommunikatör på Svenska Båtunionen
 

 

Demokrati och val i fokus på Båtriksdagen 

Svenska Båtunionen fick en delvis ny styrelse medan ordföranden Bengt Gärde omvaldes för en ny period på två år. Det blev en del av resultatet på årets Båtriksdag, som hölls i Östersund 1–2 april.

En stor riksorganisation som SBU med sina drygt 170 000 medlemmar har mycket verksamhet, inte minst i de 900 anslutna klubbarna runt hela landet. Vad som sker finns väl dokumenterat i både verksamhetsberättelsen, i medlemstidningen Båtliv med en upplaga på 140 000 ex och på sociala medier.

Många hade nog önskat en intensivare debatt om verksamhet och viktiga båtlivsfrågor på Båtriksdagen än vad det verkligen blev. Men formalia måste också hanteras på rätt sätt och detta tog en betydande del av tiden på Båtriksdagen.

Läs mer...Sista chansen att anmäla båtklubben till Hempels erbjudande 


Som vi tidigare har berättat i nyhetsbrev, i Båtliv och på vår hemsida så har företaget Hempel och Svenska Båtunionen startat ett samarbete där Svenska Båtunionen kommer att skänka upp till 10 kompletta proffssliputrustningar gratis till båtklubbar där minst fem medlemmar byter till Hempels Silic One bottenfärg.

Nu är det bråttom att anmäla er båtklubb för alla klubbar som vill vara med. Sista anmälningsdag är 30 april. 

Bottenfärgen Silic One är en helt biocidfri silikonbaserad bottenfärg som får användas i alla Svenska farvatten och Hempel har vänt sig till Svenska Båtunionen med ett erbjudande att finansiera sliputrusning till ett antal båtklubbar anslutna till Svenska Båtunionens förbund. Svenska Båtunionen får ingen ersättning i samarbetet utan alla medel kommer att gå till inköp av utrustning till båtklubbarna. För att få tillgång till erbjudandet måste klubben vara medlem i ett regionalt båtförbund anslutet till Svenska Båtunionen.

Så gör du gör en intresseanmälan
Erbjudandet innebär att om minst fem medlemmar i er båtklubb byter bottenfärg till Silic One kan klubben erhålla en komplett proffssliputrustning för borttagning av bottenfärg och sliparbeten till klubbens medlemmar.

Maila nedanstående uppgifter till peter@batunionen.com
  • Båtklubbens namn
  • Båtklubbens adress
  • Kontaktperson i båtklubben
  • Leveransadress
  • Namn och kontaktuppgifter till minst fem medlemmar som intygar avsikt att byta bottenfärg till Hempels Silic One under säsongen 2017.

Svenska Båtunionen kommer att fördela sliputrustning efter följande kriterier:
  • Antalet medlemmar som byter till Silic One.
  • Klubbar i områden där kommun eller annan myndighet kräver bottensanering
  • Klubbar som har sin verksamhet i insjövatten där biocidfärger är förbjudna

Om fler än tio båtklubbar uppfyller våra urvalskriterier kommer fördelning av sliputrustning ske efter lottning.

För frågor, kontakta SBU:s verksamhetschef Peter Karlsson
072-7485961 / peter@batunionen.com

 


KemI förtydligar regler för huvudsaklig förtöjningsplats


Efter Båtlivs text om bottenfärger i Båtliv nr 2, som gavs ut 31 mars, har vi fått frågor om vad som gäller för att måla med bottenfärger. KemI (Kemikalieinspektionen) har nu lagt till ett förtydligande och säger att det är ”huvudsaklig förtöjningsplats” som avgör.

Så här säger KEMI nu: ”...Huvudsaklig förtöjningsplats avser alltså förvaring av båten när den är förtöjd i vatten. Exempel på vad som inte omfattas av användningsvillkoret är en tillfällig vistelse vid gästhamn, allmän brygga, varv eller liknande. För båtar som har sin huvudsakliga förtöjningsplats i Bottniska viken och i insjöar finns det inga godkända båtbottenfärger. Där får man bara använda sådana produkter som inte kräver godkännande.”

På KEMI:s hemsida finns också en sammanställning över godkända färger för både ost- och västkusten. För Bottenviken och insjöar saluförs även biocidfri bottenfärg. En spärrskiktsprimer som hindrar läckage från godkända bottenfärger medger att en båt med sådan påmålning även kan användas i Bottenviken och landets insjöar. 


Vi söker miljöcoacherBrinner du för båtmiljöfrågor och vill sprida din låga till fler? Bli båtmiljöcoach hos oss på Svenska Båtunionen.

Vad gör en båtmiljöcoach?
Inom projektet ”Ren båtbotten utan gift” satsar nu Svenska Båtunionen på att bygga upp ett lag av miljöcoacher som kan besöka båtklubbar och förbund och utbilda våra medlemmar i båtmiljöfrågor.
Du kommer att bli ett av Svenska Båtunionens ansikten utåt mot förbund, klubbar, organisationer och myndigheter i båtmiljöfrågor. Vårt mål är att laget ska bestå av 15-20 miljöcoacher som är spridda över hela landet och som tycker det är roligt och givande att få åka ut och hålla miljöutbildningar för båtklubbarna i sitt närområde.

Vem kan bli båtmiljöcoach?
För att tycka om uppdraget som båtmiljöcoach tror vi att du är bra på att stå inför människor och prata på ett sätt som gör att de lyssnar. Du har ett stort intresse för miljöfrågor, men behöver inte vara proffs. Vi kommer att se till att du får både utbildning och bra kursmaterial inför uppdraget.

När sker utbildningarna?
Utbildningen startar 15 september november från kl 13.00 på SBUs kansli, af Pontins Väg på Djurgården i Stockholm och fortsätter på eftermiddagen ombord på M/S Birka Cruises på väg tur och retur till Mariehamn. Vi är åter i hamn lördag 16 september kl. 15.45. Efter att du gått utbildningen och hållit två kurser i några av Svenska Båtunionens båtklubbar, kommer du att få titeln ”Båtmiljöcoach”.

Ersättning och arvode
Uppdraget för Svenska Båtunionen kommer inte att vara avlönat, men belönat. Du kommer att få gå på intressanta utbildningar och konferenser, delta i möten med andra organisationer och myndigheter och vara med och påverka båtmiljöfrågan på riktigt. Samtliga utbildningar är kostnadsfria för dig och du kommer självklart att få ersättning för dina kostnader för uppdraget, men det kommer inte att utgå arvode.

Känns detta spännande och intressant?
Skicka en i intresseanmälan till peter@batunionen.com så hör vi av oss inom kort. Har du frågor eller undrar något, kontakta Peter Karlsson: peter@batunionen.com /  08-54585961


SBU behöver fler observatörer av havstulpaner i sommar

Havstulpaner är båtägarens värsta fiende. De river på våra båtbottnar och gör att det går långsammare och att båten drar mer bränsle. Traditionellt har vi båtklubbsmedlemmar använt bottenfärger med biocider för att mota bort dem, men med hjälp av rätt information och enkla metoder kan man slippa bottenmåla och därigenom sluta förgifta bottnarna i våra hamnar och marken vid våra varv.

Knepet för att lyckas är att veta när havstulpanernas larver sätter sig fast. Det gör de oftast bara en eller två gånger per år och vet man när det sker är det lätt att få bort dem genom t.ex tvätt eller att ha båten på land de veckorna de sätter sig. För att ni som båtägare ska veta när det är dags att tvätta har Skärgårdsstiftelsen och Svenska Båtunionen byggt upp ett nätverk av observationsplatser längs ostkusten, men vi behöver ha fler som hjälper oss att hålla koll på de små havstulpanerna.

Hur gör man som båtklubb för att bli observatör?
Man anmäler sitt intresse genom att fylla i ett digitalt dokument som finns länkat här. Efter det kommer man att få ett brev med posten innehållande en platta och information hur man hänger upp och läser av plattan samt hur man rapporterar in resultat.

Vad innebär det att vara en havstulpanobservatör?
Man hänger ut sin platta i vattnet innan midsommar och efter det kontrolleras plattan en gång i veckan under hela säsongen till och med september om det är möjligt. Att läsa av plattan är varken svårt eller tidskrävande. Det underlättar om man använder ett förstoringsglas för att kunna se havstulpanerna när de precis satt sig fast. Om man har en nattvakt i båtklubben är detta en perfekt aktivitet att fördriva tiden med.

När plattan är avläst så loggar man in på nätet med hjälp av uppgifterna man fått i tidigare utskick och fyller i om man fått havstulpaner och hur många havstulpaner som satt sig fast. Informationen samlas på en digital karta som finns på Båtunionens sajt Båtmiljö.se.

Förslagsvis kan avläsningarna vara en del i bryggvakternas arbetsuppgifter. På så sätt får många ta del av information om alternativ till bottenfärg och engagera sig er båtklubbs miljöarbete.

Varför ska man bli havstulpanobservatör?
Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar men också sig själv. Att veta om när havstulpanen sätter sig fast öppnar upp för alternativa metoder istället för bottenfärg. Om man slipper stor påväxt från havstulpaner minskar också jobbet med att få bort dem på hösten.

Anmälan:
Vill er klubb hjälpa till att göra båtlivet miljövänligare genom att bli havstulpanobservatör skickar ni ett mail till peter@batunionen.com så hör vi av oss inom kort.

 
 
Copyright © 2017 Svenska Båtunionen, All rights reserved.


Avregistrera mig från detta nyhetsbrev    Uppdatera mina prenumerationsuppgifter 

Email Marketing Powered by Mailchimp