Copy

9. september 2022

Fassbinder - tysk mesterinstruktør

Den tyske mesterinstruktør Rainer Werner Fassbinder blev kun 37 år gammel, men nåede alligevel at skrive og/eller instruere 33 spillefilm – og næsten lige så mange teaterforestillinger, foruden tv-serier og kortfilm. I denne uge sætter Filmstriben fokus på Fassbinders gådefulde verden, som du kan opleve på Filmstriben, da vi netop har tilføjet fire af instruktørens eminente film samt en dansk dokumentar om Fassbinder. 

I Fassbinders debutfilm ’Kærlighed er koldere end døden’ får den småkriminelle Franz gangsteren Bruno på nakken, men da de mødes, indgår de et samarbejde og ender i et trekantsdrama. Rollerne er udelukkende besat af kvindelige skuespillere i ’Petra von Kants bitre tårer’, hvor modedesigneren Petra von Kant har et sadomasochistisk forhold til sin assistent, men en smuk ung kvinde vækker helt nye følelser i hende. 

Fassbinder fik sit internationale gennembrud med ’Angst æder sjæle op’, som er en melodramatisk fortælling om en midaldrende rengøringskone, der mødes med racisme og fordomme, da hun forelsker sig i en væsentligt yngre marokkansk gæstearbejder. ’Maria Brauns ægteskab’ er en snart romantisk, snart kulsort historie om liv, kærlighed og død. 

Se også den danske dokumentar ’Fassbinder - at elske uden at kræve’, hvor filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen tegner et portræt af sit idol og nære ven. 

Sidst i nyhedsbrevet finder du resten af ugens nye film.

God fornøjelse,
Filmredaktionen

Kærlighed er koldere end døden
Ny på Filmstriben
Spillefilm, 1t 25 min., krimi, drama. Tyskland, 1969. Instruktion: Rainer Werner Fassbinder

Småskurken Franz nægter at slutte sig til det forbrydersyndikat, som vil have ham som håndlanger. Han får gangsteren Bruno, som forsøger at finde Franz' prostituerede kæreste, efter sig. Men da de endelig mødes, går intet efter planen.Petra von Kants bitre tårer
Ny på Filmstriben
Spillefilm, 1t 59 min., kærlighed, drama. Frankrig, 1972. Instruktion: Rainer Werner Fassbinder

Petra von Kant er en fremtrædende modedesigner. Hendes første mand omkom i en bilulykke. Den næste forlod hun i afsky. Hun lever dog stadig ikke alene, men har et sadomasochistisk forhold med sin assistent, som også bor bos hende. Da Petra introduceres for den unge Karin, vækkes helt nye følelser i en dramatisk trekantsaffære.


Angst æder sjæle op
Ny på Filmstriben
Spillefilm, 1t 29 min, kærlighed, drama. Tyskland, 1973. Instruktion: Rainer Werner Fassbinder

En ensom enke, Emmi, møder den anseeligt yngre gæstearbejder Ali, da hun søger ly for regnen på en bar. Til deres forbløffelse falder de snart for hinanden, men deres forhold sættes hurtigt på prøve, da familie, kolleger og venner tvivler på deres kærlighed. 'Angst æder sjæle op' er Rainer Werner Fassbinders melodramatiske hyldest til kærlighed over kulturelle grænser og til at genfinde glæden i livet.


Maria Brauns ægteskab
Ny på Filmstriben
Spillefilm, 1t 56 min., kærlighed, drama. Tyskland, 1978. Instruktion: Rainer Werner Fassbinder

I 1943 gifter Maria sig med sin elskede Hermann, før han begiver sig ud i krig. Hun er ham tro indtil krigens slutning, men Hermann kommer ikke hjem. Hun møder en afroamerikansk mand, som hun indleder en romance med. Men pludselig dukker Hermann op, mens Maria har sin nye elsker i sengen… Den tyske instruktør Fassbinder beretter i 'Maria Brauns ægteskab' en snart romantisk, snart kulsort historie om liv, kærlighed og død.

Fassbinder - at elske uden at kræve
Ny på Filmstriben
Dokumentar, 1t 45 min. Danmark, 2015. Instruktion: Chr. Braad Thomsen

Med udgangspunkt i ikke tidligere offentliggjorte filmoptagelser, som Christian Braad Thomsen lavede med Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) op gennem 1970'erne, klip fra hans film, samt interviews med nogle af dem der stod ham nær, tegnes et portræt af den tyske instruktør.

Querelle
Spillefilm, 1t 44 min. Tyskland, Frankrig, 1982. Instruktion: Rainer Werner Fassbinder

Om Querelle, sømand, morder og nakotikasmugler, og hans seksuelle stræben, og om de mennesker, der stræber efter Querelles seksuelle udfoldelser, først og fremmest i homoseksuel retning. Filmen blev den kontroversielle filminstruktør Rainer Werner Fassbinders sidste film.

Ugens aktuelle film
Dronning Elizabeth blev 96 år gammel. Hun blev kronet d. 2. juni 1953 og det var aldrig på tale for hende at abdicere. For dronning Elizabeth kom pligten først, og det afspejlede hendes liv. På Filmstriben kan du opleve en formidabel Helen Mirren i rollen som Dronning Elizabeth i dramaet ’The Queen’.

The queen

Spillefilm, 1t 39 min., drama. Storbritannien, 2005. Instruktion: Stephen Frears

Da prinsesse Diana bliver dræbt ved en bilulykke 1. september 1997 er det engelske kongehus tavs, men den nyudnævnte premiereminister Tony Blair udnævner Diana til "folkets prinsesse" og får dronning Elizabeth til at stå frem.


Nye film på Filmstriben

Brakland

Spillefilm, 1t 33 min., drama. For unge. Danmark, Island, 2018. Instruktion: Martin Skovbjerg

Simon flytter fra København til Vesterby, hvor han møder Bjarke - byens alfahan og arving til det lokale højttalerimperium. De to outsidere begynder at udfordre hinanden i grænseoverskridende handlinger, og venskabet vokser. Men da svindel tvinger højttalerfabrikken til konkurs, går byen i opløsning, og Bjarkes familie får skylden. Vreden vækker bæstet i Bjarke, og Simon må nu vælge, om han skal forsøge at redde sin ven eller trække sig fra den kurs, Bjarke har sat - mod sin og Vesterbys undergang. 


Den magiske månerejse

Animation, 1t 25 min. For større børn. Tyskland, 2021. Instruktion: Ali Samadi Ahadi

Drengen Peter tager på en magisk rejse mod månen for at redde sin lillesøster Anne, der kidnappes af den ondskabsfulde Månemand. For at gøre ondt værre viser det sig, at Månemanden tilmed truer hele universet med sin månekanon! En stor mundfuld for en ung dreng, men heldigvis møder Peter flere magiske venner på sin vej mod månen; heriblandt den søvnige Ole Lukøje og den talende bille Hr. Zumzemann. Den umage gruppe er fast besluttet på at stoppe Månemanden og redde Anne, og deres rejse tager dem til eventyrlige verdener som Stjerneengen og Natfeernes slot i skyerne.

'Den magiske månerejse' er baseret på et elsket børneeventyr og byder på sjov for hele familien samt et hjertevarmt budskab om at følge sine drømme! 


En kvinde forsvinder

Spillefim, 1t 32 min., thriller. Storbritannien, 1938. Instruktion: Alfred Hitchcock

På sin togrejse fra et østland til mødet med sin kommende ægtemand i London, møder den unge Iris Henderson den gamle Mrs. Froy, der pludselig forsvinder sporløst. 


Eva & Adam

Spillefilm, 1t 23 min., komedie. For større børn. Sverige, 2021. Instruktion: Caroline Cowan

At blive forelsket for første gang. Hvordan ved man det? Hvordan gør man? Da Adam begynder i klassen, møder han Eva. Pludselig bliver alt anderledes. Eva har netop indgået en anti-drengepagt med sin bedste veninde Annika, fordi alle fyre er så barnlige. Men intet er så skønt som den første kærlighed. Og intet er så svært. Da Eva og Adam mødes, er det svært at stoppe følelserne. Måske umuligt. 


Jamaica kroen

Spillefilm, 1t 35 min., thriller. USA, Storbritannien, 1939. Instruktion: Alfred Hitchcock

I starten af 1800-tallet sendes den unge forældreløse Mary hjem til sin moster og morbror for at bo hos dem på deres kro Jamaica Inn. Der går ikke lang tid, før Mary opdager, at kroen fungerer som tilholdssted for en flok pirater, og hun begynder nu at frygte for sit liv. Filmen er baseret på Daphne du Mauriers roman fra 1936 med samme navn og er den sidste, Hitchcock lavede i Storbritannien, inden han flyttede til USA. 


Journey to Italy

Spillefilm, 1t 22 min., drama. Italien, 1954. Instruktion: Roberto Rossellini

Et par rejser til Napoli for at sælge et hus, de har arvet. De glider stadig længere væk fra hinanden, og hustruen genoplever minder om en ulykkelig kærlighedshistorie under krigen. 


Kiwi & Strit, sæson 2

Animation, 37 min. For små børn. Danmark, Tyskland, 2021. Instruktion: Esben Toft Jacobsen

Kiwi & Strit bor i en lysning i skoven. Kiwi er meget pæn og nydelig, og Strit er noget af et rodehoved. De to venner er altid på jagt efter nye eventyr. 


Kiwi & Strit, sæson 3

Animation, 37 min. For små børn. Danmark, 2022. Instruktion: Esben Toft Jacobsen

Kiwi & Strit bor i en lysning i skoven. Kiwi er meget pæn og nydelig, og Strit er noget af et rodehoved. De to venner er altid på jagt efter nye eventyr. 


Long story short

Spillefilm, 1t 30 min., drama, kærlighed. Australien, 2020. Instruktion: Josh Lawson

Romantisk drama. Morgenen efter sit bryllup vågner den evigt ugidelige Teddy op i en paralleltilværelse, hvor tiden efter få minutter konstant sender ham et år frem. Mens livet passerer revy for hans øjne, begynder han at forstå, at han har forspildt sit liv og er blevet selvcentreret. Teddy indser langt om længe, hvad der i virkeligheden har betydning, og nu må han bruge hvert eneste værdifulde øjeblik til at rette op på tingene og undgå at miste sit livs kærlighed, før det er for sent. 


Night of the living dead

Spillefilm, 1t 31 min., gyser. USA, 1968. Instruktion: George A. Romero

En ung kvinde og hendes bror besøger deres familiegravsted på en øde kirkegård. Der bliver broderen angrebet af en zombie. Kvinden tvinges til at efterlade ham blødende og løber i panik til et hus, hvor til sidst syv personer barrikaderer sig for at kæmpe og overleve de levende dødes nat. Kultfilmen 'Night of the Living Dead' banede vejen for zombiegenren. 


Peruna

Spillefilm, 1t 43 min., komedie. Finland, 2020. Instruktion: Joona Tena

Komedie om en iværksætter, som forsøger at importere kartofler til Finland i det 17. århundrede. Det nye, velstillede borgerskab vokser frem og rusker op i tidens stagnerede ånd. Men ingen tror på kartoflen, og majroesælgernes orden beslutter sig for at sætte en stopper for de forstyrrende unge iværksættere. Med tiden udvikler kartoflens hårde indtog sig til en historie af mytiske proportioner. 


Petite maman

Spillefilm, 1t 12 min., drama. Frankrig, 2021. Instruktion: Céline Sciamma

'Petite maman' er en ubegribelig smuk og magisk fortælling om fantasien og om mindernes kraft. Det er en hjertegribende mor/datter fortælling, som den sjældent er skildret, og filmen fortæller med nerve, varme og eventyrlig mystik en nostalgisk historie om at miste, men ikke mindst også om at give, og om det stærke bånd mellem en mor og hendes datter.

Den otteårige Nelly har lige mistet sin elskede mormor, og hjælper sine forældre med at rydde op i moren, Marions, barndomshjem. Nelly går på opdagelse i huset og i de samme skove hendes mor, legede i da hun var lille pige. En barndom Marion har fortalt Nelly utallige historier fra.

Marion tager pludseligt alene tilbage til byen, og samme dag møder Nelly en pige på sin egen alder ude i skoven. Pigen er i færd med at bygge et træhus, hendes navn er Marion, og hun spørger om Nelly vil være med. 


River of grass

Spillefilm, 1t 13 min., drama. USA, 1995. Instruktion: Kelly Reichardt

Cozy, som lever et kedeligt liv som hjemmegående, møder dagdriveren Lee på en bar. En drink fører til et indbrud, og et pistolskud sender dem på flugt i den tro, at de har begået et mord. 


Robotbror

Spillefilm, 1t 24 min., science fiction. For større børn. Danmark, 2022. Instruktion: Frederik Meldal Nørgaard

Dansk science fiction familiefilm. Tag med på et eventyr til fremtiden, hvor alle børn har deres egne menneskelignende robotter. Her møder vi Alberte - hun er ikke særlig populær, for hendes robot er virkelig gammel og ligner en forvokset bamse. Det hele vender, da hun får en ny robot i fødselsdagsgave. Alle synes, at hun er megasej - for den nye robot er så ny, at den ikke engang er kommet på markedet! Robotten hedder Konrad og de to bliver hurtigt de bedste venner. Inden længe er de blandt de mest populære på skolen og alle vil være venner med dem. Men kan man overhoved være venner med en robot? Og hvad sker der, når det viser sig, at robotten har en hemmelighed? 


Solens børn

Spillefilm, 1t 39 min., drama. USA, Italien, 2020. Instruktion: Majid Majidi

Ali og hans tre venner er gadebørn, der må ty til smårapserier for overlevelse. En dag får Ali sit livs chance, da han betros en hemmelighed om en skat begravet i nærheden. For at få adgang til skatten må Ali og hans venner melde sig ind på Solens Skole - en velgørende institution med fokus på uddannelse af gadebørn og børnearbejdere. Her lærer gadebørnene om selvrespekt og sammenhold og mødes af en respekt, de aldrig tidligere har oplevet. I al hemmelighed graver Ali og vennerne stadig efter skatten i skolens kælder - i håbet om en bedre tilværelse. 


Udenrigskorrespondenten

Spillefilm, 1t 55 min., thriller. USA, 1940. Instruktion: Alfred Hitchcock

Johnny Jones er reporter på en avis i New York, men bliver udpeget til europæisk korrespondent og sendt til London på sin første opgave. Der skal han dække fredsbevægelsen og den kommende krig, men han inddrages snart i en spionaffære, hvor en hollandsk diplomat bliver kidnappet. 


Ung og uskyldig

Spillefilm, 1t 19 min., thriller. Storbritannien, 1937. Instruktion: Alfred Hitchcock

Manuskriptforfatteren Robert Tisdall finder liget af filmstjernen Christine Clay i strandkanten, anklages for mord, men får hjælp til at bevise sin uskyld af politimesterens datter Erica. 


Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like Fassbinder - tysk mesterinstruktør on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dkThis email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark