Copy

30. september 2022

Stærke fortællinger i kort format

Det er sidst på måneden, så måske er du ved at have brugt dine point på Filmstriben. Fortvivl ikke. I denne uge har vi på Filmstriben fundet en række gode kortfilm frem med stærke fortællinger, som du kan se for 1, 2 eller 3 point. 

Se fx ’Vi lader billedet stå et øjeblik’, som er en film fra en datter til en far. Filmen fortæller med abstrakte smalfilmsbilleder og kassettebåndsoptagelser instruktørens egen historie om sin far, der for mange år siden skrev sig ud af hendes liv. ’Uro’ er et intenst drama med de tre unge stjerner Alba August, Marco Ilsø og Alex Høgh Andersen i hovedrollerne. Filmen handler om 16-årige Elise, der er alene hjemme, da hun vælger at lukke to unge mænd indenfor.

I ’De voksnes rækker’ skal Rosa konfirmeres, og forældrene gør deres ypperste for at dagen bliver perfekt, men Rosa opdager sprækker i facaden, og det viser sig, at de voksnes smil skjuler grimme hemmeligheder. En stærk coming of age-film. I Hlynur Pálmasons sort-hvide ’Seven Boats’ drejer kameraet hele vejen rundt om sig selv i en kamp mod døden.  

Som altid kan du finde ugens nye film længere nede i nyhedsbrevet - og sidst finder du også to film, som snart udgår på Filmstriben.

God fornøjelse,
Filmredaktionen

Vi lader billedet stå et øjeblik
Kortfilm, 25 min. Danmark, 2017. Instruktion: Esther Wellejus

"Vi lader billedet stå et øjeblik" er en film fra en datter til en far. En film om erindring, tab og kærligheden til mennesket bag diagnosen. I filmen træder vi ind i et utydeligt billede af mørke, farve og skygger. Det er erindringens slørede stier, som åbner sig. Filmen er skabt med billeder af naturen som en uvis fortælling. Vi ser som et barn, der opslugt betragter hver detalje i træernes blade og skaber sit eget drømmende univers midt i oplevelsen af en far, der forsvinder i en nyfunden religiøs vækkelse og sin hjernes vilde udsving.Uro
Kortfilm, 29 min., drama. For unge. Danmark, 2016. Instruktion: Jacob Tschernia

16-årige Elise er alene hjemme efter et voldsomt skænderi med sine forældre. Frustreret begynder hun at rasere lejligheden, da der lyder et brag nede fra gaden. Der er sket en ulykke. En ung mand ligger på asfalten ved siden af sin knallert. Rundt om cirkler tre unge fyre. En af dem ser op på Elise, der står i vinduet og observerer ham. Kort efter ringer dørtelefonen. Det er ham. Må han komme op og ringe efter en ambulance? Hun lukker ham ind - noget ved ham drager hende. Mens han ringer efter hjælp, dukker endnu en af drengene op. Nu starter et magtspil i lejligheden.


De voksnes rækker
Kortfilm, 25 min., drama. For unge. Danmark, 2017. Instruktion: Maj-Britt La Cour

Rosa skal konfirmeres, og far og mor holder fest for hele familien. Men snart får hun færten af, at der bag skåltaler og glade miner gemmer sig en hemmelighed, som hendes forældre bestemt ikke vil have frem i lyset.


Seven Boats
Kortfilm, 10 min. Danmark, Island, 2014. Instruktion: Hlynur Pálmason

En mand i havet kæmper for sit liv. Han er omringet af syv både.


Find flere kortfilm her

Ugens aktuelle film
Dokumentarfilmen ’Prostitution bag sløret’ handler om to unge, prostituerede kvinder i Iran - et samfund domineret af mænd og islamisk lovgivning. Filmen er særlig aktuel i øjeblikket, hvor massive protester er blusset op i Iran, efter den 22-årige Mahsi Amini døde i moralpolitiets varetægt. Hendes død har sat fokus på kvinders manglende rettigheder i Iran. Samtidig er filmen ’Holy Spider’ netop valgt som Danmarks Oscar-kandidat. En film som er baseret på en virkelig historie om en seriemorder, som dræber prostituerede i den hellige by Mashhad i Iran.

Prostitution bag sløret

Dokumentar, 58 min. Danmark, Sverige, 2004. Instruktion: Nahid Persson

Minna og Fariba er prostituerede i det iranske samfund, der er domineret af mænd og islamisk lovgivning. Vi følger de to kvinder i løbet af et år, og de fortæller om deres baggrund, og om hvordan svigtende ægtemænd og afhængighed af stoffer langsomt har ført dem væk fra familien og trygge rammer og ud i prostitution. Filmen viser, hvordan mænd indgår midlertidige ægteskaber for at legitimere prostitution, der officielt er ulovligt. 'Sighe' er betegnelsen for et midlertidigt partnerskab, der er tilladt blandt Shia-muslimer. Mænd og prostituerede bliver gift i ned til to timer og undgår dermed at blive straffet. "Prostitution bag sløret" er et nøgent og sympatisk portræt af to kvinders hverdag i et dobbeltmoralsk og lukket samfund.


Nye film på Filmstriben

Creation stories

Spillefilm, 1t 45 min., musik, drama. Storbritannien, USA, 2020. Instruktion: Nick Moran

Efter en benhård opvækst i Glasgow fandt Alan McGee sit kald i musikmiljøet i London, hvor han i 1983 grundlagde Creation Records - Det legendariske pladeselskab som udgav The Jesus and Mary Chain, Primal Scream, My Bloody Valentine og ikke mindst Oasis. I denne sprudlende biopic, baseret på McGees selvbiografi om sin vanvittige optur og lige så vanvittige nedtur, følger vi McGee gennem en tid spækket med musik, glæde, galskab og rigelige mængder af stoffer og alkohol. 


Mass

Spillefilm, 1t 47 min., drama. USA, 2020. Instruktion: Fran Kranz

Efter et tragisk skoleskyderi mødes to sæt forældre på hver sin side af tragedien for at forsøge at få styr på, hvad der egentlig skete. Det ene par mistede deres søn i masseskyderiet - det andet er forældre til gerningsmanden. 


Parallelle mødre

Spillefilm, 2t, 2 min., drama. Spanien, 2021. Instruktion: Pedro Almodóvar

Janis og Ana har to ting til fælles: de er singler og er blevet gravide uden at planlægge det. De kender ikke hinanden og havner på samme stue på fødegangen. Janis er midt i livet og ser frem til at blive mor. Teenageren, Ana, er skræmt og usikker, men ønsker ikke hjælp fra sine travle og velhavende forældre. De to nye mødre knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre deres liv for altid. 


Pil's eventyr

Animation, 1t 25 min. For større børn. Frankrig, 2021. Instruktion: Julien Fournet

Pil er en ung, forældreløs pige som bor i middelalderbyen, Tågenborg. Tristan, den onde regent, forbander Roland som er tronarving og forvandler ham til en ”hanekat”, halv hane, halv kat. For at redde Roland og kongeriget begiver Pil sig ud for at lede efter en modgift, sammen med Grovbert, en kluntet vagt med et stort hjerte, Narre-Per, en ung og spøgefuld nar, samt Pils tre ildere. Fra den forbandede skov til enhjørningens hule, kommer Pil og hendes venner ud på deres livs eventyr og finder den familie de aldrig har haft.


Film der udgår

Eastern promises

Spillefilm, 1t 40 min., drama. Canada, 2007. Instruktion: David Cronenberg

Jordemoderen Anna hvirvles ind i et voldeligt, kriminelt miljø i London, styret af den russiske mafiaboss Semyon og sønnen Kirill, da hun forsøger at finde frem til identiteten på en russisk kvinde, der døde under en fødsel.

Filmen udgår 18. oktober 2022.Det gyldne kompas

Spillefilm, 1t 48 min., drama. For større børn. USA, 2007. Instruktion: Chris Weitz

Lyra er 12 år og bor på Jordan-kollegiet sammen med sin bedste ven Roger. Hun har det trygt og godt, men pludselig sker der ting og sager, som vender op og ned på det hele. Børn forsvinder, Lyras onkels ekspedition til Arktis bliver forsøgt stoppet - og en videnskabskvinde henvender sig til Lyra for at lokke oplysninger ud af hende. Har det hele noget at gøre med det gyldne kompas, som Lyra er i besiddelse af?

Filmen udgår 28.10.2020. 

Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like Stærke fortællinger i kort format on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dkThis email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark