Copy

24. juni 2022

Historiens vingesus

Da 'Margrete den første' sidste år var aktuel i biograferne, fik den masser af flot omtale. Nu kan du se denne storfilm, der er med til at danne et billede af vores egen nordiske historie, på Filmstriben.

Og hvis du har fået blod på tanden til flere historiske film, har vi samlet en stribe film, der levendegør nogle af historiens store begivenheder. Se f.eks. Mads Mikkelsen i den sandfærdige historie om 'Michael Kohlhaas', en hestehandler i 1500-tallet, der samlede sin egen hær for at tage krigen op mod uretfærdigheden. Eller få et indblik i tilværelsen for den unge Kristina af Sverige, der blev dronning allerede som seksårig, i filmen 'Girl king'.

Herunder præsenterer vi også ugens nye film på Filmstriben. Blandt dem byder vi på den nye dokumentar 'Into the ice' om verdens førende glaciologer, der sætter livet på spil for at opnå pålidelige resultater om, hvor hurtigt verdens store ismasser smelter. 

God fornøjelse,
Filmredaktionen


Margrete den første  NY PÅ FILMSTRIBEN
Spillefilm, 2t., drama. Sverige, Norge, 2021. Instruktion: Charlotte Sieling

Dansk storfilm om en af danmarkshistoriens mere oversete skikkelser, dronning Margrete I.

Året er 1402, og en kvinde står i spidsen for et nyt nordisk storrige. Margrete I har samlet Danmark, Norge og Sverige i en union, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, Kong Erik. Unionen er omgivet af fjender, og Margrete planlægger derfor et ægteskab mellem Erik og den engelske Prinsesse Philippa. En alliance med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mod angreb. Men en konspiration er undervejs, som sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt.Michael Kohlhaas
Spillefilm, 1t 57 min., drama. Frankrig, 2013. Instruktion: Arnaud des Pallières

Filmen ’Michael Kohlhaas’ bygger på den sandfærdige historie om hestehandleren Michael Kohlhaas, der lever det stille familieliv i det 16. århundredes Cevennerne. Da han uretmæssigt trues af en adelsmand, griber den handlekraftige Kohlhaas til våben, samler sin egen hær og drager i krig mod adelens stigende uretfærdighed.


Girl king
Spillefilm, 1t 42 min., drama. Finland, Canada, Tyskland, 2015. Instruktion: Mika Kaurismäki

Portræt af Kristina af Sverige, som blev dronning i en alder af seks år. Hun bekæmpede de konservative kræfter, som var imod hendes ideer om at modernisere Sverige, og som ikke havde nogen tolerance for hendes spirende seksualitet.

Se flere historiske dramaer her.


Ugens aktuelle film
I næste uge løber det traditionsrige hestevæddeløb "Palio" af stablen på rådhuspladsen i Sienna. Hvert bykvarter opstiller en hest og rytter til den store begivenhed, der trækker titusindvis af tilskuere fra nær og fjern, og byens indbyggere går med liv og sjæl op i at vinde løbet.

Verdens hårdeste hestevæddeløb

Dokumentar, 1t 31 min. Italien, 2014. Instruktion: Cosima Spender

Dokumentar om hestevæddeløbet Palio di Siena, der løber af stablen i byen Siena i Italien. Alle kneb gælder, og hele menageriet foregår på et intrigefyldt bagtæppe gennemsyret af snyd og korruption.

Nye film på Filmstriben

Charlatan

Spillefilm, 1t 53 min., drama. Tjekkiet, 2020. Instruktion: Agnieszka Holland

'Charlatan' er baseret på den sande historie om Jan Mikolášek, den tjekkiske homøpat, som tidligt i 1900-tallet diagnosticerede og helbredte millioner af mennesker ved hjælp af en unik intuition og viden om urternes og planternes helende kraft. I takt med den voksende succes og øgede opmærksomhed begyndte både det nazistiske og kommunistiske regime at fatte interesse for den ukonventionelle læge.

Filmen, der er udvalgt som Tjekkiets Oscar-bidrag i 2021, er instrueret af den polske instruktør Agnieszka Holland, hvis seneste film, 'Den sorte jord' høstede store roser og stor succes under lanceringen i Danmark.

'Charlatan' havde verdenspremiere under Berlins filmfestival 2020 og var nomineret til den prestigefyldte pris for bedste instruktion til European Film Awards.Se også 'Den sorte jord' her


Giant little ones

Spillefilm, 1t 33 min., drama, kærlighed. For unge. Canada, USA, 2018. Instruktion: Keith Behrman

For Franky og Ballas, der er stjerner på skolens svømmehold, kører alting tilsyneladende på skinner. I hvert fald indtil Frankys 17-års fødselsdag, da de opdager, at deres forhold måske ikke er fuldkomment platonisk. Hvad der efterfølgende sker får begge mænd til at stille spørgsmål ved, om deres generation faktisk er så flydende, som den fremstilles. 


Into the ice

Dokumentar, 1t 25 min. Danmark, Tyskland, 2022. Instruktion: Lars Ostenfeld

'Into the ice' er en opdagelsesrejse ud i de enorme ismasser, der vil ændre livet, som vi kender det, på hele Jorden, en dokumentar om videnskab, natur og eventyr – om de forskere, der har dedikeret deres liv til at udforske den hemmelighed om fremtiden, som isen gemmer på.

Instruktøren rejser med tre af verdens førende glaciologer på banebrydende, videnskabelige ekspeditioner på den grønlandske indlandsis. Den seje, legendariske Dorthe Dahl-Jensen, den følsomme, politisk engagerede Jason Box og den vovede, frygtløse Alun Hubbard. De tre deler overbevisningen om, at klimaforskning ikke kun kan bygges på satellitmålinger og computermodeller. Forskerne må være der, hvor ændringerne sker, for at opnå pålidelige resultater. Alle tre forsøger de at besvare et af vor tids vigtigste spørgsmål: Hvor hurtigt smelter isen? 


Irma Vep

Spillefilm, 1t 35 min., komedie. Frankrig, 1996. Instruktion: Olivier Assayas

René Vidal, en tidligere hyldet og elsket filminstruktør, er endt ude på et skråplan efter en række flimflop. Hans nye projekt er en genindspilning af klassikeren Les Vampires, og i hovedrollen har han valgt stjernen fra Hong Kong, Maggie Cheung, men under indspilningen går intet som planlagt, hverken for Vidal og Cheung. 

'Irma Vep' er den prisvindende instruktør Olivier Assayas (Skyerne over Sils Maria) store gennembrudsfilm, med Jean-Pierre Leaud (Ung flugt, Miraklet i Le Havre) som instruktøren René Vidal og Maggie Cheung (In the Mood for Love, Hero) i rollen som en fiktiv version af sig selv.Milla

Spillefilm, 1t 41 min., drama, kærlighed. For unge. Australien, 2019. Instruktion: Shannon Murphy

Teenageren Milla føler sig som en supernova på kanten af at eksplodere. Hun er alvorligt syg, men det forhindrer hende ikke i at smaskforelske sig i Moses – en småkriminel, der ikke har meget kørende for sig. Millas nye kæreste falder bestemt ikke i forældrenes smag, men Moses bliver starten på en afgørende fase af Millas liv; en fase hvori Milla lærer sig selv og sine nærmeste, hvordan man lever livet hver dag, som om det var den sidste.

'Milla' går lige i hjertet. Et fantastisk rørende drama om kærlighed, om familierelationer, om accept og om at lære at give slip. Med sin unikke stil og uimodståelige skuespilpræstationer er 'Milla' en coming-of-age fortælling med nerve og ånd, der sjældent ses stærkere! 


Miraklet på bjerget

Spillefilm, 1t 37 min., drama, road movie. For større børn. Tyskland, Italien, 2017. Instruktion: Tobias Wiemann

13-årige Amelie er en vaskeægte storbyunge og måske den stædigste pige i hele Berlin. Ingen skal bestemme over Amelie, og da slet ikke hendes forældre, som sender hende til en specialklinik i Sydtyrol efter et livstruende astmaanfald. Det har Amelie overhovedet ikke lyst til. I stedet for at lade dem hjælpe hende, stikker hun af. Hun flygter til et sted, som ingen regner med: op i bjergene. Midt i Alperne støder hun på en mystisk 15-årig med det sære navn Bart. Da den uønskede ledsager redder hendes liv, opdager Amelie, at Bart er meget mere interessant, end hun troede. Sammen begiver de to sig ud på en eventyrlig rejse, der handler om håb, mirakler og ægte venskab. 


Oklingerne

Animation, 1t 22 min. For små børn. Tyskland, 2021. Instruktion: Toby Genkel og Jens Møller

Familiefilm om den lille landsby Hørmestrup, som har et stinkende problem: Den lokale losseplads. Den skæmmer området, og byens borgere, der på grund af stanken må se langt efter turister, er bekymrede for områdets overlevelse. Noget må der ske!

Derfor har den 11-årige Max, der er søn af byens borgmester og dennes ambitiøse kone, en talentfuld lobbyist, indledt et tophemmeligt samarbejde med den skøre professor Skumversen og dennes niece Lotte om at udvikle en maskine, som kan løse det stinkende problem – men sig det ikke til Maxs mor, der forbyder ham enhver kontakt med den skøre professor. Men hov, hvad er nu det? En dag møder Max nogle små grønne væsener på lossepladsen: Oklingerne.

”Oklingerne – Velkommen til Hørmestrup” er baseret på den populære børnebogsserie af Erhard Dietl.


Opgør i natten

Spillefilm, 1t 40 min., drama, kærlighed. USA, 1952. Instruktion: Fritz Lang

Uden varsel vender Mae tilbage til sin lille hjemby efter et årti i New York. Livet i storbyen har gjort hende kynisk, og hendes bror kan knap nok genkende hende, da hun flytter ind. Men med tiden kan det velkendte fiskerleje måske opbløde hendes følelser igen. 

'Opgør i natten' er et noir-drama med Barbara Stanwyck (Kvinden uden samvittighed) og Marilyn Monroe (Ingen er fuldkommen, Den søde kløe).Sergent Stubby – en usandsynlig helt

Animation, 1t 24 min., drama. For større børn. USA, 2018. Instruktion: Richard Lanni

Denne utrolige fortælling fra det virkelige liv om Amerikas højest dekorerede hund, Sergent Stubby, viser verden den sande betydning af dedikation, loyalitet, tapperhed og heltemod i dette hundespændende eventyr for hele familien.


Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like Historiens vingesus on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dkThis email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark