Copy
Problemer med at læse mailen?
Se den i din browser

1. juli 2020
 

Sådan søger du de nyeste materialer frem

 

Ny søgekode giver Cicero-biblioteker et mere præcist overblik over nyanskaffelser

DBC har lavet et nyt indeks i databrønden, der betyder, at Cicero-biblioteker bedre kan afgrænse søgninger til materialer, der er nyanskaffet i et bestemt datointerval. Den type søgninger bruges typisk på bibliotekets hjemmeside til at præsentere nye materialer.

Det nye indeks hedder holdingsitem.firstAccessionDate og har søgekoden ’bfd’.
 

Sådan gør du

Hvis du eksempelvis vil finde materialer i bibliotekets samling, der er nyanskaffet inden for de seneste 14 dage, kan du søge på denne måde:

term.acSource=bibliotekskatalog AND bfd>="NOW/DAY-14DAYS" AND bfd<"NOW/DAY+1DAY"

Den første afgrænsning med bfd (NOW/DAY-14DAYS) beregner den nederste grænse som 14 dage bagud fra dags dato.

Den anden del (NOW/DAY+1DAY) sætter dags dato som øvre grænse og bruges, hvis du vil undgå, at materiale med en accessionsdato, der ligger i fremtiden, kommer med i søgningen.

Se flere eksempler på, hvordan søgninger kan afgrænses ud fra beholdningsdatoer her – åbn pdf-filen under ’Beholdningsdata’. 
 

Mere præcis end lignende søgninger

Alle eksemplarer af et materiale inden for samme biblioteksvæsen har samme firstAccessionDate. Hvis biblioteket på et senere tidspunkt anskaffer flere eksemplarer, vil disse få samme firstAccessionDate som det først anskaffede. Ved at søge med firstAccessionDate er du derfor sikker på kun at få nyanskaffede materialer frem.

På den måde adskiller indekset sig fra et andet indeks, som også kan benyttes til at finde materialer ud fra anskaffelsesdato: holdingsitem.accessionDate med søgekoden ’bad’. Her gælder det nemlig, at hvis biblioteket på et senere tidspunkt anskaffer flere eksemplarer af et materiale, vil disse få en senere accessionDate end det først anskaffede materiale.

Venlig hilsen
DBC

Persondata

Klik på 'Opdatér profil' nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data for at sende dig nyt om den fælles biblioteksinfrastruktur. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data.
Andre nyhedsbreve fra DBC:

DBC-nyheder | DBC Jobnyt | DBC Kursusnyt | Publicering af ugefortegnelserne | Nyt fra Faktalink | Nyt fra Filmstriben | Nyt fra Forfatterweb


DBC på sociale medier

Arkiv over FBI-nyt
www.dbc.dk
 
Share Share
Tweet Tweet

Copyright © 2020 DBC, All rights reserved.





Afmeld | Opdatér profil