Copy

4. november 2022

David Lynchs skævvredne filmunivers

Syrede og surrealistiske historier og skævvredne filmunivers kendetegner David Lynch – en af filmhistoriens unikke stemmer. I denne uge har vi samlet tre af den amerikanske kultinstruktørs film, som du kan se på Filmstriben. 

David Lynch spillefilmsdebuterede i 1977 med ’Eraserhead’, som er en af filmhistoriens mærkeligste film. Filmen er både morsom, grotesk, hypnotisk og smuk i de natsorte billeder, og minder mest af alt om en mærkelig drøm omsat til film. Også ’Mulholland Drive’ fra 2001 er drømmeagtig i en realitet, som er udenfor den logik, vi normalt opererer med, og som udspringer af den særlige Lynch-stemning. ’The Straight Story’ er derimod anderledes varm og enkel, og ukarakteristisk afdæmpet for David Lynch.  

Vil du vide mere om mennesket David Lynch, så går portrætfilmen ’David Lynch – the art life’ tæt på kunstnerens rejse fra opvæksten i en lille amerikansk by til de mørke gader i Philadelphia – og lader os få et indblik i, hvad der har formet den gådefulde instruktør.  

Find også ugens nye film på Filmstriben nederst i nyhedsbrevet.

God fornøjelse,
Filmredaktionen

Eraserhead - NY PÅ FILMSTRIBEN
Spillefilm, 1t 25 min., surrealisme. USA, 1976. Instruktion: David Lynch

En surrealistisk mareridtshistorie om Henry Spencer, en kuet, forknyt mand, der lever i en hæslig verden. Han og hans kone får et vanskabt, uudviklet barn, som moderen flygter fra og herefter antager Henrys skæbne kosmiske proportioner.

'Eraserhead' er David Lynch’ første spillefilm og det surrealistiske startskud for en af filmhistoriens mest unikke røster. Nu nyrestaureret for bedst mulige filmoplevelse.Mulholland drive
Spillefilm, 2t 21 min., drama, surrealisme. Frankrig, USA, 2001. Instruktion: David Lynch

Betty kommer fra Deep River til Hollywood for at gøre karriere. I sin lejlighed møder hun en mystisk kvinde, der har været ude for en ulykke og mistet hukommelsen.The Straight Story
Spillefilm, 1t 53 min., drama. USA, 1999. Instruktion: David Lynch

Den 73-årige alderdomssvækkede Alvin Straight tager på sit livs rejse på sin plænetraktor 595 km fra Iowa til Wisconsin. Han vil forliges med sin bror Lyle efter et skænderi for mange år siden - inden det er for sent.


David Lynch - the art life
Dokumentar, 1t 25 min. USA, 2016. Instruktion: Jon Nquyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm

Den amerikanske billedkunster og filminstruktør David Lynch (f. 1946) fortæller om sin opvækst i Montana, de unge år som billedkunster i Philadelphia og arbejdet med de tidlige film i Los Angeles i 1970'erne. I erindringerne indflettes betragtninger over den kunstneriske proces samt nutidige optagelser fra hans arbejde i atelieret. Filmen giver et fascinerende indblik i manden bag mesterværker såsom 'Elefantmanden', 'Blue Velvet', 'Mulholland Dr.' og 'Twin Peaks'.

Ugens aktuelle film
Henover weekenden afholdes Bogforum 2022 i Bella Center Copenhagen - og programmet er spækket med forfatter-talks og andre litterære oplæg.

På Filmstriben har vi flere film om forfattere. Én af dem er ’Shirley’, som er en fiktiv fortælling om gyserforfatteren Shirley Jackson og skriveprocessen bag den renommerede forfatters anden roman ’Hangsaman’ fra 1951.

Shirley

Spillefilm, 1t 43 min., drama. USA, 2018. Instruktion: Josephine Decker

Gyserforfatteren Shirley Jackson bor i et stort hus i en lille amerikansk by. Hendes mand, der er collegeprofessor, tilbyder en af sine protegéer og hans kæreste at flytte ind hos dem. Men det, der skulle have været et intellektuelt og kreativt samvær, forvrænges snart til et socialt spil, mistænkeligt meget lig de psykologiske thrillere, som Shirley er berømt for.
Find flere film om forfattere

Nye film på Filmstriben

Drømmemanden

Spillefilm, 1t 43 min., komedie, science fiction. Tyskland, 2021. Instruktion: Maria Schrader

Romantisk komedie, der udforsker, hvorvidt det er muligt at skabe den perfekte partner. Alma indvilger i at tilbringe tre uger med en nyudviklet kærligheds-humanoid. Toms algoritme er designet til at få hende til at forelske sig i ham. Alma er dog skeptisk. Men kan Alma blive ved med at holde den kølige distance til Tom, mens hans algoritme og deres forhold udvikler sig?Exposed

Spillefilm, 1t 27 min., drama. Frankrig, 2021. Instruktion: Laurent Cantet

Hvem er Karim D., denne nye, unge forfatter, som medierne ikke kan få nok af? Eller hvad med hans alias, Arthur Rambo, der har skrevet hadefulde indlæg på nettet? Indlæg, som en dag bliver gravet frem.See for me

Spillefilm, 1t 33 min., thriller. Canada, 2021. Instruktion: Randall Okita

Gyser-thriller. Den blinde kvinde Sophie forsørger sig selv ved at passe på velhavende familiers huse, mens de er på ferie. Hendes seneste job er en stor afsidesliggende villa uden for New York. Med sig har Sophie appen "See for me", der forbinder mennesker med nedsat syn med hjælpere, der gennem videochat kan agere øjne for den svagtseende. Det viser sig at blive vigtigere end Sophie havde regnet med, da en gruppe kriminelle, på jagt efter et velassorteret pengeskab, bryder ind i den store villa. Sophie må nu bruge alt sin kløgt i kampen for at undslippe villaen, der med ét er forvandlet til en livsfarlig labyrint. Sophies eneste støtte er "See for me"-hjælperen Kelly, en militærveteran og storforbruger af first-person shooter spil, der må guide Sophie gennem faren. En ting står hurtigt klart for begge kvinder: At se er at overleve!

Filmen byder på effektiv og vellavet spænding med masser af nervepirrende scener og overraskelser. Filmens hovedrolle spilles af Skyler Davenport, der selv er svagtseende og filmen blev også udtaget til den prestigefyldte Tribeca filmfestival i 2021.


Persondata

Du modtager denne mail, fordi du er tilmeldt som modtager af nyhedsbrevet 'Nyt fra Filmstriben' fra DBC.

Klik på "Opdatér profil" nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data til at sende dig nyheder om Filmstriben. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data. 

 
Andre nyhedsmails om DBC's produkter:
|Nyt fra Forfatterweb| |Nyt fra Faktalink|


DBC på sociale medier

Følg Filmstriben
Ikon til Filmstribens Facebook side Facebook   Instagram   Twitter
Del nyhedsbrevet
 
Synes du godt om nyhedsbrevet?
Like David Lynchs skævvredne filmunivers on Facebook
Arkiv over udsendte nyheder
www.dbc.dkThis email was sent to <<Mailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Filmstriben / DBC · Tempovej 7-11 · 2750 DK · Denmark