Copy
Poesian kevätkatalogi 2015
Lue tiedote selaimessa
OSUUSKUNTA POESIA

Poesian kevät 2015

”Miksi antanut ajatukselleni tämän paradoksaalisen muodon? Onko se niin uusi, mutkikas, se ajatus? En minä sitä tiedä, en olisi uskonut. Mutta en tullut ymmärretyksi.”
Näillä sanoilla Gunnar Björling, modernin suomalaisen runouden klassikko, pohti aikanaan omaa paikkaansa omassa ajassaan. Katkelma löytyy teoksesta Solgrönt (1933), joka on eittämättä yksi Björlingin mittavan tuotannon tärkeimmistä kokoelmista. Poesia julkaisee teoksen tänä keväänä Pauliina Haasjoen ja Peter Mickwitzin suomennoksena.

Björlingille ympäristön ymmärtämät­tömyys merkitsi eksistentialistisen etsinnän lisäksi hyvin käytännöllisiä ongelmia. Hän joutui julkaisemaan Auringonvihreän sekä joukon muita teoksiaan omakustanteina ja vastaanotto oli niukkaa ja varautunutta.
 
Myös tänään
runouden ja muun marginaalisen kirjallisuuden kohtalona näyttäisi olevan ympäristön ymmärtämättömyys. Runous voi olla yhtä aikaa liian tiheää ja liian rehevää. Mistään ei saa kiinni tai sitten kaikki on vain tiellä.

Ymmärryksen rajoilla jotkut hakevat tukea jostain suuremmasta, jostain myyttisestä ja salaperäisestä. Kirjallisuuden taustalla, näkymättömissä toimii kustannustoimittajan hahmo. Nykyrunouden toimittamisen ja kustantamisen kysymyksiä avataan ja käsitellään Henriikka Tavin toimittamassa esseekokoelmassa Kolmetoista (13/12), joka antaa puheenvuoron kaksitoista kirjaa synnyttäneen 12-projektin taustavaikuttajille ja -tekijöille.

Poesian kevät 2015 tarjoaa myös kokonaiset kolme esikoisrunokokoelmaa: elektro-folkpopparina tunnetun Muuan miehen karhea ja zen-henkinen Lämmettä, hämmentyä, Kaija Rantakarin viivojen ja rajojen intiimigeometriaa hahmotteleva Mikado sekä Marko Laihisen kylmän ajankohtaista valoa hohkava Halokehrät.

Uusien tulokkaiden lisäksi julkaistaan kaksi teosta kahdelta 2000-lukulaisen runopolven keskeiseltä tekijältä. Kristian Blombergin kolmas runoteos Valokaaria on kuin ajatuksen henkäys; miltei äänettömiä virtauksia mielen vakiintuneiden kulkureittien ohi kohti jotain kartoittamatonta.

Jonimatti Joutsijärven vakaa mutta leikkisä Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy puolestaan suuntaa lukijansa proosa- ja runosarjoillaan takaisin uniin, aisteihin, tunteisiin. Mihin tarvitsemme ymmärrystä, jos emme ymmärrä havahtua ja kohdata, ihmisiä, eläimiä, esineitä – asioita?

Valoisaa kirjakevättä, lupausta ilosta, lämpimästä
 
 

Runous


» Muuan mies: Lämmetä, hämmentyä. Karhean zeniläinen esikois­kokoelma tuttavallisesti turinoivia sattumuksia ja yllättäviä ajatelmia. Tammikuu.

» Kaija Rantakari: Mikado. Esikois­runoelma, joka tutkii rajoja ja rajapintoja ja hahmottelee intiimien havaintojen omaperäistä geometriaa. Helmikuu.

» Kristian Blomberg: Valo­kaaria. Tekijänsä kolmas runokokoelma piirtää vaistonvaraisia, lähes äänettömiä yhteyksiä mielen vakiintuneiden kulkureittien tuolla puolen. Helmikuu.

» Marko Laihinen: Halo­kehrät. Aforistiset esikoisrunot kerivät auki sitä, mihin ihmisyyden kylmät hetket kietoutuvat. Maaliskuu.

» Jonimatti Joutsijärvi: Ohjattua kerho­toimintaa niille joiden sydämessä läikkyy. Proosa- ja runo­tekstien jatkumo kyselee ja tunnustelee lukijansa läsnäolon syvyyttä. Maaliskuu.

» Gunnar Björling: Auringon­vihreä. Suomalaisen modernismin profeetan kirjavastielävä runoteos. Suom. Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz. Huhtikuu.
 

Esseet


» Henriikka Tavi (toim.): Kolmetoista (13/12) Kaksi­toista kirjaa synnyttäneen projektin taustavoimat saavat puheenvuoron. Maaliskuu.
Lisätietoja  
Kimmo Kallio
kimmo.kallio@poesia.fi
 
Osuuskunta Poesia
Siuntionkatu 5 A 21
00510 Helsinki

puh. 044 7177 409   

info@poesia.fi
poesia.fi

facebook.com/poesia.fi
twitter.com/poesia_fi

Runous

Muuan mies

Lämmetä, hämmentyä

Folkpopparina tunnetun Muuan miehen esikoisrunoteos Lämmetä, hämmentyä on karhean zeniläinen kokoelma tuttavallisesti turinoivia runollisia sattumuksia ja yllättäviä ajatelmia. Lämmetä, hämmentyä ilmestyy Poesian ja levy-yhtiö Helmi Levyjen yhteistuotantona. Kirjan kuvitus on sarjakuvataiteilija Aapo Rapin käsialaa.

Elektro-folkmuusikko Muuan mies (Ismo Puhakka, s.1982) on saavuttanut uskollisen yleisönsä vilpittömän osuvilla lauluillaan ja yksinkertaisen koskettavilla laululyriikoillaan. Ismo Puhakka on aiemmin julkaissut lastenkirjan Hei, hommiin! (Karisto, 2011). Paraikaa Puhakka viimeistelee historian väitöskirjaansa Firenzen yliopistoon.

 
67 sivua
115 x 183 mm
Taitto: Mikko Branders
Kuvitus: Aapo Rapi
Kansi: O-P.T. R.M. I.P. H.P. M.B.
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-013-6
Luokitus 82.2
Ilmestyy tammikuussa 2015
Hinta 20,00 â‚¬

Kaija Rantakari

Mikado

 esikoisrunoelma Mikado tutkii rajoja ja rajapintoja. Runoelman puhuja piirtää esiin intiimien havaintojen omaperäisen geometrian, jota samaan aikaan etsitään maailmasta ja istutetaan siihen.

Kaija Rantakari (s.1984) on jyväskyläläinen runoilija, kollaasitaiteilija ja kirjansitoja. Hänen runojaan on aiemmin julkaistu mm. Reviiri-antologiassa ja Tuli&Savu-lehdessä.

 
n. 60 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Olli-Pekka Tennilä
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-029-7
Luokitus 82.2
Ilmestyy 1.2.2015
Hinta 24,25 €

Kristian Blomberg

Valokaaria

Mitä hiljaisuudelle tapahtuu kun luulee sen päättyvän? Kristian Blombergin kolmas runokirja Valokaaria luo kauneuteen, ihmeen tuntuun ja vaistonvaraisuuteen perustuvia yhteyksiä mielen vakiintuneiden kulkureittien ohi kohti jotain, mitä? Syntyy hitaita ja miltei äänettömiä virtauksia, jotka ovat yhtä paljon ajattelua ja havaintoa kuin puhujan läheisyyteen liittyvää tunnelmaa. Tunnelma onkin tärkeä osa teoksen merkitystä: syvää kiintymystä maailmaan, elämään ja toisiin ihmisiin.

Kristian Blomberg (s. 1975) on jyväskyläläinen runoilija ja Poesian perustajajäsen. Hänen edellinen teoksensa itsekseen muuttuva (2011) oli ehdolla Tanssiva karhu ja Einari Vuorela -palkintojen saajaksi. Blombergin suomentama René Charin Hypnoksen muistikirja (2009) voitti Vuoden Aforismikirja -palkinnon. 

 
n. 80 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Kristian Blomberg
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-031-0
Luokitus 82.2
Ilmestyy helmikuussa 2015
Hinta 24,25 €

Marko Laihinen

Halokehrät

Aforistisen runollinen Halokehrät kerii auki kirkasta ajattelun valoa, johon ihmisyyden kylmät hetket kietoutuvat. Tulevaisuuden näkymissä jokaisella on pieni pakollinen kiinalainen puutarha mukanaan. Onko lapsella ja pistoolilla mitään eroa? Entä kauhistuttavuuteen vangitulla orangilla ja pienellä tytöllä? Halokehrät vyöryttää lukijalle tunteen ja älyn haasteita, jotka liikkuvat ristiriitaisina vapauden ja riippuvuuden täyttämässä maailmassa. 

Marko Laihinen (s. 1970) on turkulainen esikoiskirjailija ja monitaiteinen kulttuuritoimija. Vuonna 2014 hän voitti Lahden Runomaratonin videorunokilpailun teoksellaan Rakkaus on sairaalaravintola. Useita vuosia aforistiikan alalla aktiivisesti toiminut Laihinen on Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtaja.

 
n. 90 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Mikko Branders
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-027-3
Luokitus 82.2
Ilmestyy maaliskuussa 2015
Hinta 24,25 €

Jonimatti Joutsijärvi

Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy

 
Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy
 on jatkumo kirjoituksia, proosa- ja runoketjuja, jotka kysyvät hienovaraisesti – vakavasti tai leikkien, metsässä ja huoneessa – lukijansa läsnäolon syvyyttä. Syventyminen uniin, aistimaailmaan, tunteisiin kuten pelko tai rakkaus, havahtuminen kohtaamisiin ihmisten ja eläinten kanssa.

Jonimatti Joutsijärvi (s.1984) on monipuolisesti runouden, esseistiikan ja esitystaiteen parissa työskentelevä tekijä. Hän on valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta uskontotiede pääaineenaan ja opiskellut aiemmin Oriveden opistossa sekä Turun Taideakatemiassa. 

 
99 sivua
148 x 210 mm
Taitto ja kannen suunnittelu: Mikko Branders
Kannen kuva: Jonimatti Joutsijärvi
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-033-4
Luokitus 82.2
Ilmestyy maaliskuussa 2015
Hinta 24,25 €

Gunnar Björling

Auringonvihreä

Suomentaneet Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz
 
Gunnar Björlingin Auringonvihreä on ajattelun ja muodon suitsimatonta luovuutta. Alkujaan omakustanteena julkaistu, moniaineksinen kokoelma julistaa ja laulaa ylistyslaulua, muttei hetkeksikään kadota ristiriitaa, komediaa ja kirjavuutta. Björling suhtautuu abstraktioihin, olentoihin ja esineisiin yhtäläisellä tuttavallisuudella ja hellyydelläkin. Kaiken takana on ehdoton pyrkimys rajoittamattomuuteen ja suhteellisuuteen.
 
Auringonvihreässä Björling astuu esiin koko laajuudessaan: yhtenä hetkenä hän on filosofi, toisena runoilija ja sitten taas aforistikko, välillä hän kirjoittaa proosaa, joissakin teksteissä on esseen piirteitä. Tässä teoksessa Björling on lähestyttävä ja kutsuva mutta myös röyhkeä, toisinaan suorastaan raivostuttava.
 
Auringonvihreä
 (alkuperäinen teos Solgrönt, 1933) on ensimmäinen suomeksi käännetty kokonainen Björlingin runoteos.

 
n. 130 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Marko Niemi
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-035-8
Luokitus 82.2
Ilmestyy huhtikuussa 2015
Hinta 28,00 â‚¬

Esseet

Kolmetoista (13/12)

Toimittanut Henriikka Tavi

Kaksitoista oli Henriikka Tavin vuoden 2012 alussa alkanut ja maaliskuussa 2013 päättynyt uskalias ja uraauurtava julkaisuprojekti ja kirjallinen ihmiskoe. 12 vei runouden julkaisemisen ja kustantamisen kohti performanssia ja käsitetaidetta.

12-sarja heijastelee luovan talouden strategioita, runoilijakuvan muutosta sekä uusien julkaisutapojen vaikutusta kirjalliseen julkisuuteen. 12-projektiin kuului myös Lija Fischerin ohjaama ja Vapaa vyöhyke -ryhmän toteuttama kaksitoistaosainen runoesityssarja.

Kolmetoista-teoksessa projektia läheltä seuranneet ja siihen osallistuneet ihmiset – kriitikot, kustannustoimittajat ja muut yhteistyökumppanit – pääsevät sanomaan sanottavansa aiheesta. 13/12:n kirjoituksissa käsitellään paitsi 12-teossarjaa myös muita runouden julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä.

Esseiden aiheet ulottuvat nykyrunouden lukijan ja kriitikon roolista runouden kustantamisen ja toimitttamisen kysymyksiin ja aina kaunokirjallisten tekstien kommentoinnin pedagogisiin ongelmiin asti.

12-projektia dokumentoiva moniääninen esseekokoelma nostaa esiin runouden kirjoittamiseen, toimittamiseen ja kustantamiseen liittyviä kysymyksiä, joista ei ole suomeksi aiemmin kirjoitettu.

Kolmentoista ovat kirjoittaneet Henriikka Tavin lisäksi Kristian Blomberg, Mikael Brygger, Lija Fischer, Pauliina Haasjoki, Juri Joensuu, Kimmo KallioPenjami Lehto, Leevi LehtoTeemu Manninen, Juho Nieminen, Harry Salmenniemi, Miia Toivio ja Sinikka Vuola.

 
n. 150 sivua
148 x 190 mm
Taitto: Henriikka Tavi
Kansi: Elina Saarinen
Sidosasu; nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-010-5
Luokitus 86
Ilmestyy maaliskuussa 2015
Hinta 22,00 €
OSUUSKUNTA POESIA on eturivin runoiljoiden perustama yhteisöllinen kustantamo, jonka linja on taiteellisesti tinkimätön ja joka tuottaa kirjansa laadukkailla materiaaleilla ekologisia arvoja kunnioittaen. Poesia vaalii kustantamisen kulttuuritehtävää ja pyrkii luomaan uudenlaisia käytäntöjä alalle. Painettujen kirjojen lisäksi Poesian teokset ovat saatavilla ilmaisina pdf-versioina osuuskunnan verkkosivuilla.
 
Osuuskunta Poesia
Siuntionkatu 5 A 21
00510 Helsinki
poesia.fi
facebook.com/poesia.fi
Arvostelukappaleet        
tiedotus@poesia.fi    
puh. 044 7177 409

 

Myynti 
Mikael Brygger
mikael.brygger@poesia.fi
www.poesia.fi/nettikauppa
 
 Email Marketing Powered by Mailchimp