Copy
Bekijk online
Van Dantzig Communicatiepartners
Januari 2016
recente opdrachtgevers

Unie van Waterschappen

Marine Stewardship Council

Olympus Nederland

Falck

Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur

Gouda Onderneemt

Sensire

Pinkerton

The Greenery

FACET Accountants en Adviseurs 
Beste <<First Name>>,

2015 ligt achter ons en het was een mooi jaar. Wij wensen u een zakelijk en persoonlijk succesvol en gezond 2016! Het afgelopen jaar hebben wij weer veel mensen en organisaties mogen helpen met hun communicatie en reputatiemanagement. Hieronder een greep uit de recente projecten.
Positionering Tebodin
Ingenieurs- en adviesbureau Tebodin (onderdeel van het internationale Bilfinger) vroeg Van Dantzig Communicatiepartners te helpen bij de specifieke positionering in verschillende markten. De corporate belofte "We make ideas work" moest vertaald worden naar een concrete boodschap in de markt. Met hulp van verschillende sessies werden de belangrijkste uitgangspunten gezamenlijk bepaald en werden de kernboodschappen in de desbetreffende markt vastgesteld.Ook werd geholpen bij de communicatie rond de opening van het nieuwe kantoor in Schiedam en diverse publiciteitsacties.
Interim communicatiemanagement bij Warande
Warande is een ouderenzorgorganisatie en bestaat uit 8 vestigingen in Zeist, Bilthoven, Houten en Driebergen. Warande biedt een breed scala aan seniorenvoorzieningen: van seniorenfitness, dagopvang, wijkservicepunten en revalidatie tot verzorgd wonen, intensieve verpleging en hospice. Warande biedt ook ondersteuning aan ouderen om langer thuis te kunnen blijven wonen.Communicatie-adviseur Rob van der Woude van Van Dantzig Communicatiepartners vervult bij Warande de functie van communicatie-adviseur, twee dagen in de week gedurende enkele maanden totdat een vaste vacature is vervuld. De rol en taken bestaan uit communicatie-advies bij o.a. de ontwikkeling van een sociaal intranet, fusiecommunicatie, productie van filmpjes over de dienstverlening van Warande,  de lancering en promotie van een wijkbehandelcentrum, redactie en tekstproductie bij perscommunicatie en ten behoeve van advertenties, folders en brochures, organisatie van lezingen en symposia.
Crisiscommunicatie
Ontslagen door veranderende, soms tegenvallende marktontwikkelingen

De communicatie rondom een voorgenomen collectief ontslag vergt zorgvuldigheid, inlevingsvermogen en oog voor iedereen die emotioneel of zakelijk betrokken is bij een dergelijke beslissing. De communicatie moet transparant zijn, betrokken en uiterst zorgvuldig. Zowel intern als extern. Wat er nodig is:
 • Een inventarisatie van alle belanghebbenden en betrokken communicatiedoelgroepen
 • Bespreken en uitwerken kernboodschappen: wat, waarom en hoe verder.
 • Adviseren en ondersteunen van directie en leidinggevenden in het overbrengen en communiceren van de slecht-nieuws-boodschap. Nazorg.
 • Opstellen van brieven en scripts ten behoeve van klanten, stakeholders en thuisfront.
 • Opstellen en aanbieden van persberichtgeving.
 • Begeleiden van de woordvoering. Mediatraining.
 • Vervolgcommunicatie: betrokken houden en perspectief bieden aan medewerkers die blijven.
Het afgelopen jaar werd Van Dantzig Communicatiepartners betrokken bij dit type 'crisiscommunicatie' bij onder andere:
 • Zorgorganisatie
 • Ingenieursbureau
 • Woonwinkelketen
 • Toeleverancier van de auto-industrie (fabriekssluiting)
 • Handelsonderneming (bestuurscrisis)
 • Overheidsinstantie


Omgaan met media en woordvoering

Een ogenschijnlijk lokaal, klein bericht over bijvoorbeeld asbest, een norovirus in een verzorgingshuis of een complicatie door een foute medische ingreep kan plotseling uitgroeien tot landelijk nieuws. Het is op deze momenten zaak om het hoofd koel te houden en naast het noodzakelijke crisismanagement de crisis-communicatie goed op orde te hebben. Ons adagium is: door relevante en zorgvuldige communicatie tijdens een crisis kan een organisatie sterker naar voren komen. Door goed gecommuniceerde en gemanagede crisis wordt het beeld van betrouwbare organisatie versterkt. Wij begeleidden en adviseerden in 2015 een woningcorporatie, diverse zorgorganisaties, een levensmiddelenbedrijf, een waterschap, een hotel en diverse gemeenten hierbij. Met diverse organisaties hebben wij een "piket" afspraak, zodat wij 24/7 beschikbaar zijn om te helpen. Een geruststellende gedachte.
Duurzaamheid, duurzaamheid en duurzaamheid
Het is geen modewoord meer, geen marketing, maar bittere noodzaak: duurzaamheid. Van Dantzig Communicatiepartners mocht het afgelopen jaar bij verschillende projecten betrokken zijn waarbij duurzaamheid centraal stond.In een volle zaal in het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam organiseerde de gemeente Goeree-Overflakkee samen met de provincie Zuid-Holland het Duurzaamheidscongres 2015. Een drukbezocht congres waarin alle innovaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid de revue passeerden. Met als conclusie: op het eiland gebeurt echt heel veel en op het eiland zijn alle voorwaarden aanwezig om stevige ambities waar te maken. Zoals energieneutraliteit In 2020 en daarna zelfs energieproducent. Onder leiding van dagvoorzitter Reiner van der Berg, met parallelsessies, forumdiscussies, key-notes van Adjied Bakas en Ad van Wijk en een opening die verzorgd werd door Prins Carlos de Bourbon de Parme was het een succesvol en drukbezocht congres. Van Dantzig Communicatiepartners zorgde voor inhoudelijke en technische begeleiding bij de gehele organisatie.
Weten hoe je stakeholders over je denken?
Laat ons het hen vragen! Ook het afgelopen jaar onderzochten wij voor een aantal opdrachtgevers wat het beeld van de organisatie bij de belangrijkste stakeholders. Omdat dit onafhankelijk gebeurt, leveren de gesprekken waardevolle informatie op over: beeldvorming, communicatie, gedrag en betrouwbaarheid van uw organisatie. Bovendien geven stakeholders goede adviezen en inspirerende input voor een kritische spiegel van de eigen strategie. Kijk op onze website voor aanvullende informatie.
Strategisch onderzoek ministerie van Economische Zaken
Onze associé Aad Jan Roos verrichtte in samenwerking met twee collega-consultants een onderzoek voor het ministerie van Economische Zaken. De inventarisatie richt zich op de haalbaarheid, inrichting en positionering van een kenniscentrum voor ondernemersdienstverlening. Dit kenniscentrum is een communicatieplatform bedoeld voor gemeenten, opdat zij hun diensten aan lokale bedrijven beter kunnen organiseren en aanbieden. De onderzoeksopdracht sluit aan op het overheidsprogramma ‘Beter en Concreter’ voor vermindering van regeldruk bij gemeenten.Het toekomstige Kenniscentrum Ondernemersdienstverlening richt zich zowel op bestuurders en managers als op de uitvoerders, waaronder regeldruk coördinatoren en bedrijfscontactfunctionarissen binnen gemeenten. Om het kenniscentrum goed te kunnen positioneren, werd een behoefteonderzoek uitgevoerd, waarbij onder meer gemeenten, bedrijven, ondernemers- en brancheverenigingen betrokken zijn. Daarnaast vond een strategische verkenning en positiebepaling plaats vanuit ondernemersperspectief.
 
De inzet van het kenniscentrum is om met nieuwe vormen van dienstverlening en intensieve samenwerking te kunnen inspelen op onder meer decentralisaties, bezuinigingen, e-dienstverlening, ondernemerswensen en toenemende informatisering van de overheid. Daarbij is het ook interessant om te achterhalen wat nieuwe ICT-ontwikkelingen kunnen betekenen voor de ondernemersdienstverlening van gemeenten. Het eindrapport is inmiddels beschikbaar.
Oesters
Ook in 2015 weer veel Oesters bij ons. De opening van het Oesterseizoen op de Oosterschelde en de Nationale Zeeuwse Oesterpartij.

De eerste oesters die aan boord kwamen, werden meteen gestoken voor burgemeester Gerard Rabeling van Schouwen-Duiveland, wethouder Izak Vogelaar van de gemeente Reimerswaal, zanger Ernest van Hartingsveldt, 2-sterren chefkok van Manoir Restaurant Inter Scaldes Jannis Brevet en burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van de gemeente Tholen. De tocht op de Oosterschelde bracht ons via De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee naar de jachthaven van Sint-Annaland. Daar werd het eerste vaatje oesters voor een bedrag van € 7.550,- geveild voor het goede doel: het Prinses Maximacentrum; een ziekenhuis voor kinderen met kanker. De hele dag werd door Van Dantzig Communicatiepartners samen met strategische partner Junction Communication georganiseerd in opdracht van de Nederlandse Oestervereniging.

Op de Nationale Zeeuwse Oesterpartij op 10 september sprak Axel Buyse van de permanente vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering de rede uit die premier Geert Bourgeois had voorbereid. De premier kon er helaas door overmacht zelf niet bij zijn. Ster van de middag was Nozizwe Dube, voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad. Zij hield de aanwezigen in de kerk in het Abdijcomplex in Middelburg een spiegel voor: "Nu ja die Hollanders; hebben ze al een Partij voor de Dieren, hebben ze nu ook een Oesterpartij...". Op het plein bleef het nog lang druk voor het broodnodige netwerken onder het genot van Zeeuwse Zilte Zaligheden. Van Dantzig Communicatiepartners organiseerde de Nationale Zeeuwse Oesterpartij in 2015 voor de 13e keer samen met strategische partner NXPCTD, sponsors en de provincie Zeeland. Meer over de Oesterpartij en veel foto's, klik hier.
Het Delta Netwerk
In 2015 weer een bijzondere editie van Het Delta Netwerk. Het Delta Netwerk is een netwerkbijeenkomst voor iedereen die er toe doet op en rond Goeree-Overflakkee. Dit jaar in het teken van "de kunst van de verbindiging", met een vleugje duurzaamheid. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman opende, Hans Kleij van de provincie Zuid-Holland belichtte het provinciaal perspectief en hoofd duurzaamheid van Rabobank Markten, Hans Biemans introduceerde de rechtstreekse verbinding tussen duurzaamheid en het krijgen van een lening. Scholieren van het CSG Prins Maurits presenteerden met drie 60-seconden pitches hun producten die ze in het kader van het jong ondernemersproject hadden ontwikkeld. Aan het eind van de avond waren ze allen zo goed als uitverkocht... Uitsmijter van de avond was Marijn de Vries, die haar verhaal vertelde van het pad naar topwielrenster vanuit haar journalistieke rol bij Holland Sport. Een inspirerend verhaal dat leidde tot veel napraten tijdens de uitgebreide netwerkborrel met erwtensoep en heerlijke streekgerechten. Van Dantzig Communicatiepartners organiseert deze jaarlijkse bijeenkomst in opdracht van de Stichting Het Delta Netwerk. Zie voor het verslag en meer foto's de website van Het Delta Netwerk.
   
Van Dantzig Communicatiepartners
Aanmelden | Afmelden | Doorsturen

Wilt u meer weten over de genoemde projecten of over de overige advisering en ondersteuning van Van Dantzig Communicatiepartners, of heeft u direct hulp nodig bij crisiscommunicatie? Neemt u dan contact op met Rob van der Woude op 0651 432 852 of Cees Siermann op 0653 717 333
Rob.vanderWoude@vdcp.nl of cees.siermann@vdcp.nl
contact
+31(0)182 570706
vdcp@vdcp.nl