Copy
Copywriting är konsten att para känsla med fakta för att få saker att hända. 

PLEASE COPY ME #5/2019

Skriv som om du vore kunden

 

5.

I sin bok Lovtal skriver den fantastiske Lars Falk

”Jag tror att det är bra att kunna föreställa sig, men dåligt, även för en copywriter, att förställa sig.“

Föreställ dig nu att du är din kund.

Nä, på riktigt. Gör det. Byt plats med en av dina kunder.  

Lev dig in i hur det är att vara henne eller honom, på jobbet, och utanför. Vad rör sig i ditt huvud? Vad prioriterar du att göra? Vad tycker du är lustfyllt? Och vad är det inte? När det kommer till att köpa – vad “biter” på dig? 

***

Är det svårt det här, att tänka sig in i hur din kund är, gör, känner och tänker?

Om du inte känner din kund särskilt väl, då är det här förmodligen svårt. Då är risken stor att du börjar förställa dig, när du skriver, istället för att kunna föreställa dig. 

Föreställ dig igen att du är din kund.
Skriv nu som om du vore kunden. 

 

 

4.

Innan du skriver, är det avgörande att känna till det här:

Din kund bryr sig inte om

  • Vad du känner (till exempel “Vi är glada över att förse marknaden med …”)  
  • Ditt företags historia (om det nu inte är en historia som är mega-intressant)
  • Att du har gjort om din hemsida, fått en certifiering, eller varit på kick-off

Din kund bryr sig om
  • Om produkten eller tjänsten – som du råkar sälja – kan lösa problemet, och i så fall hur.Det är precis vad du ska skriva om, när du skriver till din kund: lösningen på problemet. 

För att lyckas måste du förstå problemet.

Har din kund blivit en orkeslös soffpotatis? Har hon svårt att hinna mellan dagens alla kundbesök i stan? Skäms han över sin golf-swing? Är hon orolig för sin dotter, som ska börja gå hem själv efter skolan? 

Jobba och tänk den tid det tar för att förstå vilket problem som din kund verkligen har, som du kan lösa.

 

Bente-Marie Ihlen formulerar det förresten så klokt i boken "Genom sig själv känner man inte andra" (som jag Storytel-Brief-lyssnar på en regnig majmorgon på väg till kontoret, som vetter mot nya Victoriagården):
Fråga, istället för att tro att du vet.

 

3.

Skriv nu din text som om du vore kunden.

Skriv först din text med “jag” och mitt”. Så här:
   
Oron gnager i min mage. Har hon kommit hem? Stannar bilarna och släpper över henne? Tar hon och Tilde verkligen sällskap? Jag är inte ensam om att vara orolig för min ”stora lilla tjej”. Men jag är inte mindre orolig för det. 

Jag önskar att jag VISSTE när hon kommit hem. Ibland glömmer hon ju att ringa, när hon faktiskt är över tröskeln. Och den där låsmojängen med RFID funkar inte alltid som den ska. Jag vill hitta lösningen som gör mig lugn …

Verizon GizmoWatch sitter stadigt runt handleden (alltid), behöver bara laddas en gång i veckan, och känner direkt av om mitt barn går dit hon inte ska. Det finns till och med en panik-knapp, som skickar ett meddelande direkt till mig, och berättar var mitt barn befinner sig. Jag kan klicka på länken för att vrida ner min oro till noll med Verizon GizmoWatch.

Kolla vad Verizon GizmoWatch kostar


***

Nu ändrar vi "jag” och “mitt”, till “du” och “ditt”.

Oron gnager i din mage. Har hon kommit hem? Stannar bilarna och släpper över henne? Tar hon och Tilde verkligen sällskap? Du är inte ensam om att vara orolig för min ”stora lilla tjej”. Men du är inte mindre orolig för det. 

Du önskar att du VISSTE när hon kommit hem. Ibland glömmer hon ju att ringa, när hon faktiskt är över tröskeln. Och den där låsmojängen med RFID funkar inte alltid som den ska. Du vill hitta lösningen som gör dig lugn …

Verizon GizmoWatch sitter stadigt runt handleden (alltid), behöver bara laddas en gång i veckan, och känner direkt av om ditt barn går dit hon inte ska. Det finns till och med en panik-knapp, som skickar ett meddelande direkt till dig, och berättar var ditt barn befinner sig. Du kan klicka på länken för att vrida ner din oro till noll med Verizon GizmoWatch.

Kolla vad Verizon GizmoWatch kostar

 

2.

Den här sättet att skriva kallas för PAS.

Det står för Problem, Agitate och Solve.

Det drar läsarens uppmärksamhet till problemet, snarare än till produktens egenskaper. Din kund vill slippa problem, smärta och krångel. Det handlar för dig om att beskriva problemet, röra om och koka upp i känslogrytan, och först därefter servera lösningen. Du kan dessförinnan ha passat på att racka ner på alternativa “lösningar”.  

 

Mattias Åkerberg om digital copywriting i podd

 

1.

That’s all folks. Om du vill.

Om du däremot vill veta hur du skriver för att få saker att hända, då kan du lyssna när jag pratar om copywriting, checklistor, content och kunders kunder i podden Digital Marknadsföring. 

Så här säger tre som redan har lyssnat: 

 

Ett av de bästa avsnitten av podden, helt klart! Jag tror också att fler uppskattar ditt avsnitt för det du säger är relevant för många.
***
Hela podden var en höjdare! Jag “tar med mig” att göra det känslosamt. Din kunskap och kreativitet är inspirerande. 
***
Otroligt inspirerande att lyssna på dig i podden! Du förklarar på ett pedagogiskt sätt, och jag känner mig inspirerad att prova nya saker. 
 
JAG VILL OCKSÅ LYSSNA
Min dotter Ilse och jag. Häromdagen tog hon sina första steg. 💕

 

0.

Jag är 37 år (snart), heter Mattias, och är frilanscopywriter i Göteborg.

En natt vaknade jag och kunde inte somna om. Jag sov med båda barnen i sängen, och vi hade alla knött ihop oss på sängens ena halva. Jag låg där och tänkte. I landet mellan dröm och sömn ploppade ord upp. Jag tänkte att jag aldrig skulle minnas orden när morgonen kom. Men det gjorde jag. Det jag tänkte var:

Bort från den breda vägen. 
Jag vet, du kommer att köra i diket ibland.
Och du kommer att hitta nya stråt.
Styr kosan mot någonting annat och nytt. 


***

Vilka är de 3 mest lästa texterna på Please copy me just nu? Dessa: 
 

 

NU VILL JAG LYSSNA PÅ PODD-AVSNITTET
Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp