Copy

PLEASE COPY ME #11/2020

💁‍♂️ Skriv-tricket för att slippa bla bla bla 

Säg det viktigaste först.

Det är en klassisk regel för oss copywriters. Och det är lustigt, för en annan regel som hänger ihop med den är … 🥁 …

Stryk första meningen.

Alltså, när du tänker att du är i mål med din text: stryk första meningen (om du nu verkligen inte har lyckats säga det viktigaste först). Blir öppningen starkare, mer pang-på? Ofta är det så.

Den första meningen blir lätt en uppvärmning för dig som skriver, ett sätt att liksom starta igång, och det är ju ingenting som din läsare vill behöva ödsla sin tid på. Ofta blir den första meningen en svepande historia med den breda penseln. Kolla det här: 

”Vår värld förändras och utvecklas varje dag och sekund. Det har blivit nödvändigt för dagens företag att anpassa sig för vara på toppen av en oändligt växande marknad.” 

🤦

Eller den här:

“Att bygga sitt hus från Myresjöhus ska vara en trygg affär och därför erbjuder vi nu ett förmånligt alternativ till finansieringen via vår samarbetspartner Nordea.”

Och texten fortsätter:

“I tider som dessa så är det väsentligt att Myresjöhus och Nordea står nära dig som vill bygga hus med oss och säkerställer …”

🤦

Nä, kom till saken. Inte ett ord har de fått ur sig om att du kan få ett amorteringsfritt bolån i 2 år

Tänk att du har 8 ord på dig innan The Clash-hiten 🎶 Should I Stay or Should I Go 🎶 går igång i huvudet på läsaren.

Säg direkt direkt vad som är grejen, och få med nyckelord som läsaren söker efter. Tänk som en journalist. Skriv som en journalist skriver sin nyhetsingress.

👉 Här är skriv-tricket …
… för att komma rakt in i det intressanta:

Skriv “Den här texten handlar om att du som bygger hus med oss kan få bolån utan amortering i 2 år”.  

Och så tricket:

Stryk “Den här texten handlar om att”.

Och kvar har du:

“Du som bygger hus med oss kan få bolån utan amortering i 2 år”.  

Du har sagt det viktigaste först. Du får med nyckelord som “bygga hus”, “bolån” och “utan amortering”. Och du hoppar över allt bla bla bla. 👌

Testa på din nästa text.

När vi snart stänger lådan om 2020 är det lätt att sätta etiketten Skitår därpå. 💩

Men för mig och min familj (med Evelina, Elis och Ilse) har det på många sätt också varit ett mycket bra år. Om jag ser till våra företag – mitt Please copy me och vårt Rulla vagn – har 2020 varit närmast ett rekordår. Vi och jag tillhör dem som under dessa prövande månader har haft fullt upp och mer därtill. Det är jag djupt TACKSAM för. 🙏

Jag har gjort ett tappert försök att summera 12 månader av 2020, på och utanför jobbet. Vill du läsa?

JA, JAG VILL LÄSA OM DITT 2020 (och om 2021)

Det finns MYCKET att se fram emot 2021. Jag längtar redan till att skapa föreläsningar och utbildningar (under våren) och lansera både Copypodden och Copyboken (under hösten). Först ut är dessa 3 tillfällen, där anmälan är öppen redan nu:

Den 11 januari släpper jag ytterligare 3 föreläsningar för writers: om SEO (nu ännu bättre!), om nudging och om att våga ta rätt betalt som frilanscopywriter/UX-writer/content writer. Föreläsare är Michael Wahlgren, Niklas Laninge och Ulla-Lisa Thordén. Håll utkik! ☀️

JAG ÄR NYFIKEN PÅ FÖRELÄSNINGEN OM STORYTELLING

Jag som skriver det här nyhetsbrevet heter Mattias Åkerberg. Jag är copywriter och UX-writer på Please copy me. Jag bor på Kållandsö med min familj (Evelina, Elis och Ilse). Mitt senaste uppdrag är kärlekshistorien om Oskar & Hedda på Marstrand.

Copyright © 2020 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller tacka nej till framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp