Copy
TL;DR: Skriv enkelt – framstå som intelligent. Skriv avslappnat – få orden att fastna.

PLEASE COPY ME #6/2019

Skriv intelligent och salongsberusat

 

5.

Vill du bli läst och uppfattad som intelligent?

Det är enkelt. Gör så här:  

  1. Håll dig borta från krångliga och pompösa ord. 
  2. Skriv texter som är enkla och tydliga, gärna med många verb.

Låt oss slå fast det här:

Ord som avancerad strategisk rådgivning, miljömanagement och projektnära specialisttjänster är lull-lull, skrytfenor och snömos som ingen människa förstår. Dina fina, fancy ord imponerar på ingen alls. Och den som inte förstår vad du menar kommer inte heller att köpa något av dig.

 

 

4.

Skriv istället så att din läsare snabbt förstår vad du menar och vill säga (och sälja). Gör ditt yttersta för att skriva texter som är lätta att läsa. Det får du till genom att: 

  • använda fler verb än substantiv 
  • välja vardagliga ord
  • få med bekanta nyckelord som folk söker efter, med blicken och på Google
  • spara på orden (det betyder korta meningar och korta stycken)
  • göra punktlistor, som den här, där det passar 


En lättläst text som är enkel att förstå sänder ut goda signaler.

Den säger: “vi är som du”, “vi är enkla att ha att göra med”, och “du kommer att förstå vad du köper”. Och du som håller i pennan behöver aldrig vara orolig att någon ska resa sig och säga: “nä, vet du vad … den här texten vara l-i-t-e för enkel att förstå.” Alla uppskattar – och tjänar på – texter som är tydliga och lätta att ta till sig.

 

3.

Och det bästa av allt:

Du som skriver enkelt och tydligt kommer att bli uppfattad som mer intelligent.

Det visar den studie som professor Daniel Oppenheimer på Princeton University utförde på sina studenter (2005). Att försöka imponera på sina läsare med långa, komplicerade ord fick motsatt effekt, jämfört med att skriva tydligt och enkelt. Summan av kardemumman:   

 

“If you care about being thought credible and intelligent, do not use complex language where simpler language will do.”  
– Daniel Kahneman, Nobelpristagare i ekonomi och författare till Tänka snabbt och långsamt (han är Princeton-kollega till namnen Oppenheimer)
 
På precis det här temat – att komma till saken – ramlar jag över boken Writing Without Bullshit av Josh Bernoff. Den verkar sjukt intressant, och jag beställer boken bums. Bernoff lanserar i boken det han kallar för Iron Imperative, som lyder: 
 

Treat the reader's time as more valuable than your own. 👏🏻👏🏻👏🏻

 

2.

Nu vet du hur du skriver för att bli läst OCH uppfattad som intelligent. Det borde räcka för de flesta.

Men om du också vill få dina texter att sätta sig i läsarens huvud, läs det här:

“Write drunk, edit sober”, sa Ernest Hemingway. Inte

Och klokt är väl det. Att skriva på fyllan är ingen god idé. Skrivandet är ett hantverk som kräver hårt, fokuserat och nyktert jobb från både ditt huvud och dina fingrar. 

Däremot har jag märkt hur kul, kreativt och klockrent det kan bli att skriva som om du vore en smula salongsberusad. Plötsligt blir det inte så viktigt att vara vuxen, uppsträckt och korrekt. Det blir viktigare att leva lite, att släppa de tryggtråkiga formuleringarna och styra skeppet dit du inte redan varit. Det som kommer ut brukar bli värt att läsa och svårt att glömma.  

 

1.

Här kommer ett exempel:    

Jag har skrivit nära 250 lägenhetstexter för mäklarbyrån 55 kvadrat. 

Det var ett buslätt uppdrag. 
Åtminstone de första fem texterna. 

Sedan insåg jag att ALLA lägenheter är ljusa och fräscha, och har väggar, golv och tak, efter att stylingen och möblerna är borta. Jag såg det som världens utmaning att ge en egenhet åt varje lägenhet, att inte fastna i ett spår, utan att istället uppfinna 250 olika hjul. 

Efter kanske 234 skrivna texter fick jag uppdraget att skriva om Härlandavägen 10. Så här blev texten:

SOLIG MINNES-TREA MED ÖPPET KÖK OCH NYTT BADRUM

De flesta dagar lägger du inte på minnet, medan vissa sitter fast med Karlsson Klister därinne. Det här blir en sådan dag. Det är dagen då du upptäcker den här ljuva trean med öppet mellan köket och vardagsrummet. Solljuset valsar runt i varje vrå: över klinkerhallen, genom barnrummet med pyssla-hemma-hörna – och vidare in i sovrummet mot innergården. Och då har vi inte ens kommit fram till det gråvita, nyrenoverade badrummet med Höganäs-kakel. Och det är hårdvaxoljade furugolvet är beyond snyggt. Det är plötsligt som att det finns ett "före Härlandavägen", och ett ”efter Härlandavägen”. Det här är en dag att minnas. Välkommen hem! 

***

Om jag själv-analyserar texten, så här i efterhand, ser jag att det är “fast med Karlssons Klister därinne”, “solljuset valsar runt i varje vrå” (du kan inte låta bli att föreställa dig det) och “beyond snyggt” som får texten att poppa

Våra hjärnor vill ha kul, och kul får hjärnan när orden och de inre bilderna är nya. Då föds nya nervceller i hippocampus. Det är den avdelning i hjärnkontoret som överför korttidsminnen till långtidsminnen. Du minns helt enkelt bättre de texter som poppar. Dessutom får de känslorna att leva runt i kroppen. 

Intelligent och salongsberusat – det är sättet att skriva, minsann. 

Foto: Malin Mörner / Poppy Photography

 

0.


Jag som skriver heter Mattias Åkerberg, och är frilanscopywriter i Göteborg. Tack för att du har läst ända hit.

I sex månader nu har jag varit pappaledig med vår dotter Ilse, som är 15 månader, och jag har jobbat två dagar i veckan med Rulla vagn (läs om oss i Breakit). Jag har också gjort tid för att varje månad skriva det här nyhetsbrevet om copywriting på svenska – och ett om UX-writing på engelska. Det ger mig massor tillbaka.

Nu tar familjen och jag semesterledigt, och far till Upperud, Kungshamn (folkrace!), Malmö, Österlen och Lidköping i fem veckor. Det ska bli så härligt! Och redan nu ser jag fram emot hösten, och allt roligt som väntar: nya samarbeten och uppdrag, Bokmässan, öppna föreläsningar om UX-writing och massa sådant kuligt.

Nästa nyhetsbrev om copywriting landar hos dig den 10 september.

Och du … du får gärna lägga till mig på Linkedin, eller höra av dig med frågor, förslag, feedback och vad som helst. Jag hjälper gärna till. 

***

Nytt på bloggen förresten:

Så skriver du en textannons för Google Ads (som folk klickar på)

 

JAG VILL MEJLA MATTIAS
Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp