Copy
TL;DR: Skriv så att känslorna vaknar. Skriv som ingen annan.

PLEASE COPY ME #7/2019

Får dina texter hjärtan att bulta? 💞
 

 

5.

I sommar har vi kollat på filmen Coco tillsammans med vår son Elis. Han är 4, och han älskar den. I bilen kör vi filmen-låten “Mitt stolta hjärta” på repeat. Alla fyra i familjen lever sig med, sjunger och klappar. Låten börjar mjukt, och stegrar sedan till: 
 

Ja från djupet av själen hördes tonerna gå
Det kom rytmer från benen som skallrade på
Vår kärlek är givet, det bästa i livet
Mitt stolta hjärta det bultar och slår

¡Ay, mi familia! Älskade vänner
Sjung nu tillsammans, känn och förstå
Vår kärlek är givet, det bästa i livet
Mitt stolta hjärta det bultar och slår

Den där låten (och somliga andra) får det att hända grejer i mig. Jag har svårt att sitta still, det drar och far, och det går runt i hjärtat. Det händer att mina ögon tåras.  

De texter vi skriver – du och jag – behöver få samma känslor att studsa upp i kroppen.

Det händer sällan.
Och det är galet.

Jag menar … artister, tv-serie-författare, modeskapare och koreografer är besatta av att plantera och explodera känslor i den som tittar, lyssnar och upplever det de skapar.

Självfallet måste då också dina ord få hjärtan att bulta och slå.

 

 

4.

Många duktiga copywriters är musikaliska. Flera spelar jazz eller är trummis i ett band. 

Jag tillhör inte dem. 

Däremot vill jag alltid väcka känslor med mina texter. Det måste svänga. Det måste överraska (det tycker hjärnan hos den som läser är kuligt). Och det måste finnas “memorable moments”. Med det menar jag ord och uttryck som poppar och som läsaren lägger märke till, på ett lagom och braigt sätt. 

ATT någonting händer och far runt, det är mycket viktigare än att det är grammatiskt korrekt och i linje med hur dina konkurrenter uttrycker sig.

Du får – du borde, du MÅSTE – måla utanför linjerna varje gång du ger dig på att skriva (annars kan du låta bli). 

 

 

3.

Jag fick i uppdrag att skriva för Göteborgs Konserthus, och deras Point Music Festival. Jag ville bestämt att texterna skulle kännas som klassisk musik, ha samma dramatik och kraft. Om själva invigningskonserten – festivalens Grand Opening – skriver jag så här:

Kärleken lyfter oss till himlen – och kraschar oss till marken! Följ med rakt in i en känslostormande violinkonsert om passion och tvivel. När Béla Bartók möter Stefi, och Richard Strauss möter Pauline uppstår otyglad kärlek. Hur ska detta sluta? Och när? Deras heta kärleksberättelser blir till brusande musik, här framförd av Göteborgs Symfoniker med dirigent Santtu-Matias Rouvali tillsammans med Patricia Kopatchinskaja – gång på gång kallad världens mest spännande violinist. Går det att inviga Point Music Festival på ett mäktigare sätt? Knappast. Kom! 

 

2.

Hur gör man då, för att få in känslorna i sin text?

Gör detta till en vana:
  
Läs det du skrivit högt, innan du skickar det, trycker eller publicerar det. Läs det högt och lev dig in. Om du tycker att det låter torrt och trist, då kommer läsaren känna det på direkten. Låter det som att det lever och får känslorna att fara runt? Helt klart bättre! 

Och du … det är oklokt att försöka locka fram känslor genom att bara skriva vad känslan heter. Det är klokare att berätta något som väcker känslan som du vill locka fram.

Här är ett exempel (rakt ur en lång annonstext), där avsändaren är IKEA, skribenten är Stephanie Moradi på reklambyrån Åkestam Holst, och produkten är en madrass-kil.

 

Du hinner tänka att hon inte är intresserad. Att hon inte letar efter något seriöst. Att hennes ex som tog hem storvinsten i det genetiska lotteriet är tillbaka. Att de blivit tillsammans igen och ska flytta till Goa. Hitta sig själva under palmträdens fjäderlika blad och gifta sig till tonerna av techno från ett Full Moon Party. Punkt, punkt, punkt. När svaret väl kommer har ni redan blivit tillsammans och gjort slut minst tre gånger i tanken. Men hon vill ses igen, så ni ses lite oftare.
JAG VILL LÄSA HELA IKEA-ANNONSEN

 

1.

I somras bodde min familj och jag en vecka på landet utanför Ystad, och vi hade nära till favorit-stället Hörte Brygga (där det alltid är men-lägg-av-gott att äta). På deras hemsida finns detta fina att läsa, lite "inför besöket":
 

Viktigt att ta med sig är att vi är inte för alla och alla är inte för oss. Du sitter på långbord, ibland luktar det tång, alla måste stå i kö och själv bära ut sin mat och dryck. I gengäld är det den enda tid som du väntar på din mat, den tid som du spenderar i kön med likasinnade mat och dryckes-intresserade. Vi ser kön som en enorm tillgång  och en av de största faktorerna till den fina stämningen som Hörte Brygga blivit så omtalade för. Väl framme får du service av de som kan vår mat och dryck bäst, sommelieren och kockarna. Just i det ögonblicket som det blir din tur har vi all tid i världen för just dig. Unna dig det! Ingen annan bakom tycker att det är konstigt. För de vet att de kommer att få samma bemötande när det sen blir deras tur.
JAG VILL TILL HÖRTE BRYGGA


Kardemumma-summan av allt detta:

Skriv så att hjärtat bultar och slår hos den som läser.
Måla utanför linjerna.
Skriv som ingen annan.

 

 

0.


👋

Den som har skrivit allt det här är jag, Mattias Åkerberg, som är copywriter och UX-writer i Göteborg. Jag är dunderstolt pappa till Elis (född 2014) och Ilse (2018). Jag gör uppdrag för Storytel, Lekmer och Eklund Stockholm New York, för att bara nämna tre.

Jag skriver, utöver detta nyhetsbrev, också ett engelskt sådant om UX-writing, och under oktober föreläser jag i Göteborg, Malmö, Stockholm och Jönköping under rubriken “UX-writing räddar världen”. Tack för att du läser!  


Som tack för att du läser har jag bett Storytel att ordna en schysst deal till dig – och de ordnade den schysstaste: du får lyssna och läsa obegränsat i hela 30 dagar.

Börja gärna med Starkt kul av Micael DahlénSå börjar framtiden av Magnus Lindkvist och Självstyra av Johan Eriksson.

 

JAG VILL PROVA STORYTEL I 30 (!!) DAGAR

Nästa nyhetsbrev om copywriting landar hos dig den 15 oktober.

Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp