Copy
TL;DR: Skriv intresserande, överraskande och med en start som krokar fast.

PLEASE COPY ME #4/2020

Vet du vad din läsare har?

Din läsare har rätt. 

Rätt att inte läsa. 

I samma millisekund som din text flyger ut i världen slåss den om varje läsares ögon med flaxet från fantasiljoner andra texter, från gulliga giffar, plingande notiser, pockande rubriker, magasin, möten, hämtningar, träningar, grillkvällar, slappserier, målkavalkader, allt

Din läsare letar alltid efter ett kryphål ut ur texten, en anledning att överge den för något annat. 

Så hur i sjuttsingen gör man då för att bli läst?
Det är inte enkelt, givetvis. Här är 3 grejer att hålla hårt i:

 

  • Skriv om något som intresserar läsaren, så intensivt att hon är klistrad i din text
  • Våga överraska i ordval, uttryck, metaforer och resonemang, så att läsaren minns din text (blanda in ett “sassa brassa mandelmassa”, en “kom-i-min-famn-hall” eller något om att vara “scared out of your pants”, till exempel)
  • Börja schysst, med en kort första-mening som krokar fast (som “Din läsare har rätt”), så att läsaren bara MÅSTE läsa nästa mening, och nästa, och nästa … 


Den där insikten förresten, om att läsaren har rätt, den har jag fått från franske författaren Daniel Pennac. Han har plitat ner en lista som han kallar Läsarens 10 rättigheter. Bland dem finns också rätten att läsa om, läsa hoppigt, läsa högt, läsa tyst, och inte läsa klart.

Och rätten att inte läsa alls. 

Läs vidare om du är vetgirig.

Du läser fortfarande,
trots att du har rätt att inte läsa?

Så bra. Och du … 

… om du vill bli flera snäpp bättre på att skriva – såväl content som copywriting och UX-writing – då finns det 2 chanser för dig.

Den ena är hela dagen tisdagen den 16 juni. Den andra börjar den 10 september. Båda kräver att du fattar beslutet rätt så snart. 

Den 16 juni håller jag en heldag ihop med Sveriges Kommunikatörer (digitalt, såklart, i dessa tider) om att skriva stort och smått som folk vill läsa. Du får lära dig nytt, och i totalt två timmar öva på att skriva content, copywriting och UX-writing. Redan nu är 3 sådana dagar utsålda, så den 16 juni är sista chansen före sommaren. Just nu finns det platser kvar (jag har inte koll på hur många).

Den andra chansen är en plats i utbildningsprogrammet “UX-writing på svenska”. Nästa klass, den tredje i ordningen, startar den 10 september och skrittar fram till examen den 15 oktober. Det blir live-föreläsningar via Zoom, individuell feedback och massor med skriva-mikrocopy-uppdrag som tar ditt projekt framåt med stora kliv. Låter det som att det är för dig? Se i så fall till att knipa en av de 5 platser som finns kvar.

Jag vill veta mer om utbildningsprogrammet UX-writing på svenska

Jag vill veta mer om heldagen om content, copywriting och UX-writing

Kom ihåg: tvätta händerna noga. Och skriv så att folk vill läsa.
Jag vill läsa Copyjournalen, där Mattias (🙋‍♂️) samlar sina tankar och spaningar om copywriting

Nästa nyhetsbrev om copywriting landar hos dig snart.
Läs tidigare nyhetsbrev nu om du inte vill vänta.

Copyright © 2020 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp