Copy
👋Det här är nyhetsbrevet för dig som vill skriva så att den som läser köper. Och ja, brevet innehåller annonslänkar till Bokus. Nu börjar vi ⬇️

PLEASE COPY ME #1/2019

Så gör du tid för att skriva 

 

5.


Om du vill bli bra riktigt bra på att skriva är det två grejer som du behöver lära dig: att avsätta tid för att skriva, och att skriva utan att bli distraherad.  

Det är lättare sagt än gjort, så här är mina bästa tips för att lyckas: 

 

4.

 

Gör tid för det viktigaste.

Just nu läser jag Make Time. Det är en bok som inte handlar om hur du blir mer produktiv. Istället handlar den om hur du gör tid för det som är viktigt.

Det första steget är att komma fram till vad som är din Highlight för dagen, alltså den viktigaste uppgiften. Nästa steg är att planera in den uppgiften i din kalender; oftast tar den 60-90 minuter att göra. Och det tredje steget är att göra din Highlight. Då kommer du att le när du går hem från jobbet. 

Ur boken: "Your mornings are a blank slate, an opportunity to start again."

 

3.

 

Gå upp tidigt (eller sitt uppe sent).

Många som skriver, skriver som bäst när kroppen är utvilad och hjärnan är som fräschast. För de flesta är morgontimmarna = guldtimmarna.

Börja gå upp tidigare än du brukar, kanske redan klockan 05, för att skriva utan att någon eller något stör. Gör det till en rutin. Det kan vara motigt i början, lite som att komma igång och träna. Bli inte förvånad om du snart är bästa kompis med din nya vana. 

Jag plockar ofta upp boken My Morning Routine – How Successful People Start Every Day Inspired och läser ett par sidor. Och jag ser fram emot att sätta tänderna i Robin Sharmas nya bok The 5 AM Club – Own Your Morning. Elevate Your Life.  

Kanske är morgonen inte alls din grej. Kanske skriver du bättre när det blivit kväll. Gör det till dina skrivtimmar, då du är helt inne i ordens värld. Hitta din bästa skrivtid under dygnet, och ta vara på den varje jobbdag.  

Vill du läsa mer? Läs:

Där och då skriver vi som bäst
 

 

2.

 

Boxa din tid och gör Pomodoro.

Anton Granlund är entreprenör och grundare av klädmärket G-Star. När han gästade Framgångspodden berättade han för Alexander Pärleros och lyssnarna om sina rutiner: Anton planerar varje vecka ner på timmes-nivå, för att vara säker på att de uppgifter som han gör skapar det resultat han har bestämt. (Börja lyssna från 52:15).

Redan samma dag som jag hörde avsnittet öppnade jag ett Excel-ark och gjorde min planering, på halvtimmes-nivå. Senare insåg jag mig att det kallas för time-boxing. Det är en vana som gör att jag aldrig behöver tänka “Vad ska jag göra nu, som är viktigt?”. Jag får också klart för mig hur många (läs: få!) timmar som jag har att spela med på en arbetsdag. 

Läs också:
Slösar du med tiden? Skriv effektivare med 3-3-3 och time-boxing


***

Det passar mig utmärkt att planera mina dagar i halvtimmar, eftersom jag också använder en teknik som heter Pomodoro. Det betyder tomat på italienska, och Francesco Cirillo kom på tekniken på 1950-talet.

Det hela är enkelt: sätt en timer på 25 minuter och arbeta fokuserat med EN uppgift. Stäng av mejlen och sätt mobilen i flygplansläge under tiden. Allt som ploppar upp i huvudet kan du snabbt plita ner på en lapp bredvid dig, och utan stopp fortsätta med den viktiga uppgiften.

När klockan ringer har du 5 minuters paus och kan kolla mejlen/mobilen och resa/sträcka på dig. Du har gjort en pomodoro! Sedan kör du 25 minuter igen, och sedan 5 minuters paus.

Läs gärna:
Så får du tid att verkligen skriva – djupjobb vs ytjobb

 

 

1.

 

Att hålla mobil-kollandet på en sund nivå kommer att ge dig massor av tid till att skriva. Börja med att ta bort alla notiserna som säger “kolla här, kolla nu”.

Ta sedan bort sociala-medier-appar, och kanske till och med mejlen (om du ändå bara “kollar” mejlen, och faktiskt svarar och skickar först när du sitter framför datorn).

Sätt mobilen i flygplansläge när du vill få något viktigt gjort som kräver sammanhängande tid att tänka och skriva.   

Här är min dotter Ilse och jag utanför Kavat-butiken i Göteborg. I mars 2019 fyller hon 1 år.

 

0.

 

Tack för att du läser detta, det första nyhetsbrevet om copywriting.

Jag som skriver heter Mattias Åkerberg. Kanske känner vi varandra redan, kanske inte ännu. Jag är hur som haver 36 år och bor med min fru Evelina och våra barn Elis och Ilse i Sävedalen utanför Göteborg.

Jag har jobbat som copywriter i 12 år. Bland mina uppdragsgivare finns Lekmer, Eklund Stockholm New York, Superstudio, Confetti och Bygglet. Tillsammans med Christer Wiklander (RIP 1944 – 2017) har jag skrivit Sälj det med ord, som för alltid är slutsåld som tryckt bok, men går utmärkt att lägga vantarna på i digital form.


Det var allt för den här gången.

Om du hinner och vill: mejla mig på mattias@pleasecopyme.se och berätta: När på dygnet skriver och tänker du som bäst?


PS. Du kan få min Excel-mall, om du också vill börja boxa in dina dagar i halvtimmes-pass. Skicka ett mejl till mattias@pleasecopyme.se så får du en länk till mallen. 

Copyright © 2019 Please copy me, Sprid gärna, och ange då källan. Tack för att du prenumererar 🙏🏻


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp