Copy

PLEASE COPY ME #8/2020

Du vet nog för lite om SEO
(och det gör jag också) 🤷‍♂️ 

Jag har skrivit ett blogginlägg om att börja en mening med “Och …”. Det var en herrans massa år sedan, säkert 2008 någon gång.

Nya läsare hittar fortfarande till inlägget.
HUR de hittar det är en gåta för mig.

Här är grejen:

När jag skrev det valde jag kvickt rubriken “Och vad säger Gud om saken?”. 🤦‍♂️

Problemet är att ingen googlar “vad säger gud om saken” (åtminstone inte för att hitta svaret på om det är okej att börja en mening med Och …).

Kolla som det ser ut:

Och det gör att Google presenterar det på plats 18 i sökresultatet för den som söker på “får man börja en mening med och”. Plats 18! Det är lååångt från pallen det. 🤦‍♂️

Och det är mycket illa, eftersom 7 av 10 sökare klickar på antingen ettan, tvåan eller trean. I det här fallet får jag dyngpisk av 17 sajter som konkurrerar om att ge svar på frågan. 

Jag tänker göra något åt saken. Men först:

Jag hävdar att många som skriver inte har koll på SEO.

Inte tillräckligt bra, åtminstone. Och det i sig är skumt. Och synd; de texter som du skriver och publicerar når inte så många som de skulle kunna. Det är till och med snöpligt, eftersom det är en lågt hängande frukt att få kläm på SEO, och börja nyttja den kraften typ bums. 💪

För egentligen är SEO enkelt. Det handlar om att:
  1. Förstå vad folk söker på för att hitta till dig (eller till dina konkurrenter 😞)
  2. Skapa innehåll som matchar det folk söker på
  3. Följa upp hur du rankar på Google, så att du kan göra mer av det som funkar
Och alla de här delarna, vad du kan göra både on-page och off-page, berättar Michael Wahlgren för dig under en matig digital föreläsning och workshop den 3 november 2020.

Michael är grundare av SEO-byrån Pineberry, och också mannen bakom Sökpodden och boken Guldläge på nätet (som handlar just om hur du lyckas med SEO). Föreläsningen heter “SEO för writers”, och ingår i höstens kvartett i Föreläsningar för writers.
🤦‍♂️ Jag kan bli bättre på SEO – berätta mer om föreläsningen
Hur kan jag då putta upp blogginlägget om "Och" högre på Google? 🏋🏻‍♂️

Jag börjar med att ändra rubriken (med Wordpress-pluginet Yoast SEO).
Sedan lägger jag till en metabeskrivning som matchar det som folk söker på, och skriver en beskrivande adress (permalänk) till inlägget.

Sedan väntar jag, för Googles maskineri tröskar långsamt, så tålamod är en dygd när du jobbar genomtänkt med SEO. Med appen SEO Edge kommer jag att hålla koll på när/om blogginlägget får luft under vingarna. Mot solen! 🚀

***

Jag har förresten skrivit ett annat blogginlägg också. Det handlar om 8 SEO-saker som du som skriver behöver göra rätt. Vill du veta vilka de sakerna är?
Ja, jag vill läsa inlägget “SEO för copywriters”

PS. Den digitala föreläsningen “SEO för writers” är alltså den 3 november, och anmälan är öppen. Öppen är också anmälan till föreläsningen “Figma för writers” den 20 oktober. Där gäller det att snabba sig – det finns bara 3 platser kvar.

Jag som skriver det här nyhetsbrevet heter Mattias Åkerberg. Jag är copywriter och UX-writer på Please copy me – ett "company of one". Imorgon börjar jag (yay, äntligen!) skriva Copyboken, som utkommer den 28 oktober 2021. Du når mig alltid på mattias@pleasecopyme.se

Copyright © 2020 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp