Copy

PLEASE COPY ME #4/2021

Storystund 9/4 - du är inbjuden.

👋👋

Det här brevet handlar om storytelling.

Det är också en inbjudan till en storystund (jag kan ha uppfunnit det ordet) om Oskar & Hedda på Marstrand. Skrolla ner för att få veta mer, och se till att knipa en plats; det är gratis, och max 99 kloka kan vara med

Vi börjar med att snacka storytelling.

Storytelling är ett oerhört kraftfullt verktyg för att:

1️⃣ Fånga uppmärksamheten hos din läsare
2️⃣ Påverka din läsare, genom att nå in till känslorna
3️⃣ Sticka ut bland dina alla vanilj-konkurrenter⚠️ Och när jag skriver att det är oerhört kraftfullt, då MENAR jag verkligen det; det har enorm sprängkraft. Det borde stå en varningstext på den där tunnan med storytelling. 💥

ÄNDÅ är det så märkligt få företag som berättar stories som verkligen sätter sig hos oss som läser och lyssnar. Öppet mål för oss som kan och vågar! 🕺

För vet du … när du förmedla fakta med en story är det 22 gånger mer sannolikt att din läsare kommer ihåg den. 22 gånger! (😲 ju) Det är Jerome Bruner och hans team på Harvard University som kommit fram till det, i flera forskningsstudier. 

***

Du behöver inte kunna alla dramaturgiska modeller och begrepp för att börja berätta. Du har det i dig, och har haft det sedan du var barn.

Min son Elis, han är 6, han bygger upp lego-världar, och berättar sedan historier för mig om hur en T-Rex anfaller staden, och hur folk springer emot honom med vapen, men hur de hejdar sig när de ser den försvarslösa baby-dinosaurien på hans rygg, och hur de blir vänner, och hur dinosaurierna från den dagen försvarar staden från angrepp. Voilà! 💥
 
***

Alla stories värda namnet har en konflikt. 🤼‍♀️

En konflikt behöver inte vara något allvarligt, blodigt storgräl eller krig. Men det måste finnas ett MEN; en önskan som möter motstånd. Som Romeo och Julia, där deras kärlek är omöjlig eftersom deras familjer innerligt hatar varandra. 💔 Konflikten gör storyn spännande, och gör att det händer något. Utan att “det händer något” har du ingen story. 🤷‍♂️

***

Om du bara ska ta till dig EN dramaturgisk modell, då tycker jag att det borde bli den busenkla som Kindra Hall presenterar i boken Stories that Stick:


🐼 Normal
💥 Explosion
👻 New Normal


I normal-fasen kan du måla upp de problem, den oro och den känsla som din läsare kånkar runt på. I explosion-fasen berättar du hur din produkt eller tjänst skiljer sig från andra alternativ, och hur den KAN lösa läsarens problem, och göra livet för henne så mycket enklare. I new-normal-fasen beskriver du hur annorlunda det är för din kund efter att hon börjat använda det du säljer, hur din läsare känner nu (hint: mår mycket bättre), och vad för problem som nu är ur världen. 

Se … Normal, Explosion, New Normal.

Så till storystunden fredagen den 9 april klockan 13.00-14.00.

Jag tänker så här:


Under det senaste året har jag skrivit en kärlekshistoria. Den utspelar sig på Marstrand, sommaren 1899. Där möter jungmannen Oskar Jansson den förbjudna Hedda von Krusenstierna. Deras kärlek är omöjlig, men ostoppbar.

Storyn är skriven i 10 korta episoder, och målet är att attrahera köpare till de 22 exklusiva bostadsrätter i Kvarter Oscars som det snart är köpstart för. Uppdragsgivare är fastighetsbolaget Ernst Rosén

Snart släpper vi den 10:e och sista episoden.

Och därför är du inbjuden till en storystund (1 timma på Zoom), där jag läser kärlekshistorien från början till det oundvikliga slutet. Det är gratis att vara med. 

Typ direkt har över 35 pers hojtat att de gärna är med och lyssnar (och ställer frågor, det är fritt fram för den som känner för det). 

Vill du vara med? Anmäl dig redan nu för att knipa en av de 99 platserna. 

Anmälan är bindande, så anmäl dig bara om du VET att du kan vara med.

JAG VILL KNIPA EN AV 99 PLATSER PÅ STORYSTUNDEN

Själva storyn om Oskar & Hedda går att sammanfatta så här:
 

Sommaren 1899 kommer Oskar Jansson till Marstrand för första gången, som jungman på kung Oscar II:s riksskepp. De möts av sång längs kajerna och tusentals nyfikna turister och bofasta. Oskar tar det hela med ro. Han går sist när kungens entourage sveper in på invigningen av Turisthotellet. Ingen alls tar honom i hand, ingen lägger  det minsta märke till honom.

Jo, en ser, och han ser henne: den sköna Hedda von Krusenstierna, fästmö till Turisthotellets hetlevrade upphovsman, Conrad Reuterswärd. Gnistrande kärlek drabbar de tu. Men kärleken är omöjlig, deras lust till varandra förbjuden. Finns det en väg tillbaka? Finns det en väg ut? När Conrad får nys om deras romans tar det hus i helvete. Oskar blir ett jagat djur mitt i den somriga skärgårdsidyllen. Det kan bara sluta på ett sätt.

Jag som skriver det här heter Mattias Åkerberg. Jag är copywriter och UX-writer på Please copy me. Du får gärna connecta med mig på Linkedin, där dessa är 3 av mina senaste inlägg:

👉 Rätt ord öppnar dörrar – men vilka ord? 

👉 Nu bygger jag Team Please copy me

👉 Säljer dina mejl?

JAG VILL KNIPA EN AV 99 PLATSER PÅ STORYSTUNDEN
Copyright © 2021 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller tacka nej till framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp