Copy
💡Det här är nyhetsbrevet för dig som vill en bättre copywriter (eller börja tänka som en sådan).

PLEASE COPY ME #3/2019

Skriv så det gör ont

 

5.

Jag är glad att du läser det här. Du är en av över 600.

Tänk på alla oss som en liten hemlig klubb, där du är jätteviktig. Och kanske känner du precis som Linda Elers, som är creative director och copywriter på M&C Saatchi Stockholm. Hon skrev så fint till mig:  

 

Dina brev känns som små lyxiga presenter
som jag uppskattar att läsa. Fortsätt gärna!


Jag fortsätter. 

Vi har snackat om hur du gör tid för att skriva. Och vi har pratat om att det är viktigt att veta vem du skriver till

Nu kommer det att handla om hur du skriver säljande och smärtande.

 

4.

Du har problem.

Det har vi alla.

En del är basala, andra bagatell-artade, medan somliga är stora och svåra.

Vi har tråkigt på bussen till jobbet, vi vill inte bränna oss i solen, och vi får dåligt samvete när våra barn frågar oss varför vi inte ger pengar till hemlösa. Och så finns det tusen grejer till som är problem för oss.  

Vi kan lösa många av våra problem genom att köpa en produkt eller tjänst. 

Vi köper oss ur problem.  

Vi har alltså ett problem. Och vi har en produkt eller tjänst som är lösningen.

 

3.

Det är lockande att direkt presentera lösningen, att pang-på berätta att du med den här produkten eller tjänsten sänker kostnaderna, sparar tid och gör rent.  

Gör inte det. Inte ännu.

Börja istället med att måla upp problemet, gör det tydligt vad det är som gör ont. Ofta är den som läser smärtsamt medveten om sitt problem, och ibland inte. Berätta vad som kommer att hända om den som har problemet inte gör ett skvatt åt det hela. Här är det moll för hela slanten.

Vänta med att presentera lösningen. 

Vrid istället om kniven. Lite till, och lite till. Det ena kommer leda till det andra, och alltihop kommer att leda åt fanders.

 

2.

Berätta nu att det finns en annan väg. Den vägen leder till himlen, istället för till helvetet. Gör skillnaden däremellan enorm. Nu först är det läge att snacka fördelar, och vad den som köper får ut av den här tjänsten eller produkten. Hör hur stråkarna kvittrar i dur.

Med ens har du gjort problemet tydligt, och lösningen lockande (för att inte säga självklar).

Nu kommer vi till det du erbjuder, och vad du vill att läsaren ska göra av fri vilja. Om du på något sätt kan ropa “brist!” (fåtal platser/produkter kvar, erbjudandet gäller bara till midnatt, eller en fri gåva om du beställer nu-nu) kommer du att ytterligare öka trycket.

Du kommer att ha gjort det viktigt att köpa, och inte bara nice-to-buy. Det är skillnaden som gör skillnaden.

 

1.

Det finns ett ramverk för det här sättet att skriva, och det kallas för PASTOR. Det är Ray Edwards, copywriter och författare till boken How to Write Copy That Sells, som är pappa till vad han kallar för “a universal hidden structure behind all persuasive copy”. Bokstäverna i PASTOR står för:

P: Person, Pain och Problem
A: Amplify och Aspirations
S: Story, Solution och System
T: Transformation och Testimony
O: Offer
R: Response

För att göra det hela tydligare har jag skrivit en text om Patrick, en pappa som lyfter fel och riskerar att bli sjukskriven för ryggskott. Om han inte går till Ryggakuten, vill säga.

Jag har också skrivit ett säljmejl och en landningssida för min uppdragsgivare GetIT Nordic, som på pricken följer PASTOR-ramverket – från person till response.

Jag vill läsa om Patrick med ont i ryggen (som pdf)

Jag vill se den där landningssidan

Jag vill läsa mer om PASTOR (hos Cooler Insights)      

Mars 2019. Elis leker "lycklig häst" i vågskummet, Ilse sover i min famn, och Evelina fångar ögonblicket när vi promenerar hela familjen längs stranden i La Cala de Mijas, Spanien. 

 

0.

Jag som skriver heter Mattias. Jag är pappaledig frilanscopywriter och (tillsammans med min fru Evelina) grundare av Rulla vagn – Sveriges största mötesplats för gravida och småbarnsföräldrar.

Det är enkelt för dig att nå mig. Låt oss bli vänner på Linkedin eller skicka ett mejl till mattias@pleasecopyme.se 

Nästa brev om copywriting kommer till dig den 30 april.

PS. Kan du inte få nog av copywriting? Köp och läs i så fall gärna boken Sälj det med ord, som Christer Wiklander och jag har författat. Den finns som pdf (slutsåld för evigt som fysisk bok) och kostar bara 49 kronor.

Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp