Copy
TL;DR: Människor intresserar människor. Gör intervjuer, fråga nyfiket och lyssna.

PLEASE COPY ME #8/2019

Det här intresserar oss människor

Foto: Christopher Campbell
Foto: Christopher Campbell / Unsplash.

 

5.

Kom.
Sätt dig bredvid mig, 
så ska jag berätta,
vad som verkligen intresserar oss människor.

Människor intresserar oss. 

***

Det är inte mina kloka ord. Det är Sören Blankings.

För 55 år sedan nu var Sören “ny på jobbet”, som copywriter på Svenska Telegrambyrån i Malmö. Hans första uppdrag blev att skriva en platsannons för Emmaboda Glasverk. Och som han skrev.

Han valde rubriken Kan man göra karriär i en "avkrok"? Och så skrev Sören Blanking om människorna på det unga företaget i den lilla köpingen Emmaboda. I sin självbiografi Guldägg och beska droppar berättar han: 

"Vi hittade hos Emmaboda Glasverk något som tydligen intresserade människor. Vi hittade människor. […] När vi gjorde den första platsannonsen förstod vi att människor som gjorde glaset var intressantare än glaset som människorna gjorde".

Människor intresserar människor.

4.

I en fluffig, flyktig, frånvänd tid som vår tror jag att vi är många som törstar efter att få läsa – och därigenom möta – det som är på riktigt: andra människor. Vi kan inte få nog av berättelser och känslor och allt det som händer oss och andra.

För ett par år sedan intervjuade jag Mattias Göransson, som är chefredaktör på Filter (det är han på bilden). Han sa:

 

“Det finns något humanistiskt i att komma närmare andra människor. Det är en mjuk fördel med det längre berättandet. Därför tycker jag att det här snacket om att ”snart är magasinen döda, journalistiken blir kortare och kortare, och allt blir bara en internet-blipp”, det är sånt bullshit. Vi människor har alltid gillat – och kommer alltid att gilla – att berätta historier för varandra. Förmågan att kommunicera, lagra kommunikationen och berätta den för andra är vad som skiljer oss från andra djur. Undergångsprofeterna har fel.”

Jag är säker på att Mattias har rätt.

 

3.

I snart 15 år nu har jag fått intervjua kreatörer, företagsledare, kockar, modeskapare, skådespelare. Jag har pratat med hantverkare, åkeriägare, entreprenörer – och en wingsuit flyer. En wingsuit flyer är en äventyrare som flyger likt en fladdermus längs klippväggarna, på riktigt. Espen Fadnes berättar i intervjun: 
 

“Att flyga wingsuit är en omänsklig upplevelse. Det går så fort att jag inte hinner ta in terrängen; jag har blicken fäst 100 meter framför mig för att vara beredd på nästa passage, och nästa, och nästa. […] Redan i 5-årsåldern fick jag följa med min pappa ut och klättra i berg. Jag blev tidigt vaccinerad mot höjder.“

Att prata med människor, och sedan skriva om det, det slutar aldrig att vara det bästa.

Det visar sig också, gång efter annan, vara det som intresserar oss människor mest av allt.

 

Tänk på detta när du gör en intervju (blogginlägg)
Foto: Kyle Smith / Unsplash.
 

2.


Så istället för att härnäst skriva om “5 sätt att tillämpa maskininlärning i din verksamhet” eller “Delad mobilitet och komplement till kollektivtrafiken”: börja intervjua människor. 

Du kan intervjua folk som du jobbar med. Du kan intervjua dina kunder (eller de som inte är dina kunder, ännu). Du kan intervjua människor som du finner intressanta. 

Fråga sådant som du verkligen undrar (passa på!), och lyssna (verkligen lyssna) och ställ följdfrågor. Då kommer du att kunna skriva texter som andra inte kan låta bli att läsa. 

Se till att hitta det där som är värt att berätta. Skippa det tillrättalagda och så-skriver-alla-andra. Det intresserar ingen. Det som intresserar oss är sådant som har hänt människor, och hur det får dem att känna, tänka och göra. Det får du veta när du lyssnar. Eller med Dalai Lamas ord:

 

”När du pratar upprepar du bara vad du redan vet. Men om du lyssnar kanske du lär dig något nytt.”
 
5 frågor till 3 av dina kunder (blogginlägg)

1.

Vill du läsa en eller flera av mina intervjuer? Kul! 

Här är fem:

🤓 Palle Stenberg: ”Jeans kan göra världen rättvisare”

😎 Nina Zanjani: ”Teater skapar farliga människor”

🤓 Filip Nilsson: ”Jag ångrar inte att jag stannat”

😎 David Stiernholm: ”Jag fick ett alldeles briljant tips efter föreläsningen”

😍 Anna Qvennerstedt: ”Jag hatar och älskar mitt jobb”

0.


👋

Tack för att du läser det jag skriver. 

Jag heter Mattias, är 37 år och är copywriter och UX-writer i ett “company of one” som heter Please copy me.

Den här hösten gör jag ett stort uppdrag ihop med Storytel, och jag föreläser för över 450 kloka om att välja rätt ord för knappar och meddelanden i appar och på webbar.

Om du är nyfiken: signa upp gratis på nyhetsbrevet om UX-writing (it’s in English, men du kommer att förstå allt, eftersom jag inte är så vass på engelska).

***

Vill du läsa mer? Här är Please-copy-me-inläggen som flest läser nu:

💨 Därför är ”Läs mer” och ”Klicka här” pruttdåliga länktexter 

✔️ SEO för copywriters – 8 saker du behöver göra rätt

🤔 Vad är och gör en copywriter?

Nästa nyhetsbrev om copywriting landar hos dig den 19 november.

Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp