Copy
Open in je browser

Leiderschapsreis met een gouden randje

Dit jaar begon voor Microkrediet voor Moeders wel heel speciaal met de jubileumeditie van de Female Leadership Journey naar Vietnam. Het was voor de tiende keer dat deze persoonlijke leiderschapsreis werd georganiseerd door Microkrediet voor Moeders in samenwerking met Lab voor Leiders en onze reispartner Namasté Reizen. Het werd een reis met een gouden randje.

Avontuur en een open mind

Op 4 januari vertrokken de vijftien dappere, ondernemende Nederlandse vrouwen naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, om vanuit daar hun unieke persoonlijke én gezamenlijke reis te gaan maken. Het avontuur tegemoet!

Spannend, ja zeker, want de vrouwen hadden elkaar voor de kick-off nog nooit ontmoet. Iedereen heeft natuurlijk een persoonlijke motivatie om mee te gaan. Maar wat de groep vrouwen met elkaar gemeen hadden is een nieuwgierige mind en een lust naar avontuur. De leider in jezelf te ontdekken, iets halen en iets brengen. Wie durft er uit zijn comfortzone te stappen.

Impactvolle ervaring

Het werd een fantastisch avontuur in het magisch mooie Vietnam. We hebben de vrouwen in de microfinancieringsprojecten ontmoet, plezier gemaakt en met ze samen gewerkt. We hebben op unieke plekken getraind, yoga en mindfulness beoefend . Met volle teugen genoten van de geuren en de kleuren van het magische Vietnam. De gastvrijheid, de ondernemende vietnamese vrouwen, de heerlijke Vietnamese keuken. Het waren 11 intensieve, maar onvergetelijke dagen. Momenten van rust , bezinning en reflectie, daarvan hadden we wel meer van willen hebben. De ervaringen die je opdoet tijdens zo’n reis zijn zo impactvol.

Kennismaken met de projecten

Op dag 5 en 6 stonden de projectbezoeken op het programma. Na een lange bustocht over het platteland kwamen we terecht in het Lap Thach District bij het Center for Women and Community Development (CWCD). Onze partner CWCD biedt microkredieten aan arme vrouwen op het platteland in het Tam Duong en Lap Thach district. De leningen worden gebruikt voor landbouw, veeteelt en het opzetten van kleine winkeltjes.

De kracht van de ontmoeting

De ontmoeting met de lokale vrouwen maakte veel indruk. De aanwezige tolken maakten het mogelijk om meer horen over het dagelijks werk en leven van de vrouwen, en wat de microkredieten voor hen mogelijk maken. In kleine groepjes konden we wat verder spreken met de vrouwen en werden enkele huisbezoeken gebracht. Vol trots werden we door een van de vrouwen na haar huisbezoek rondgeleid over haar erf, land en stal waar ze liet zien hoe ze de afgelopen jaren kon investeren in uitbreiding van haar veestapel met tien varkens een koe en 200 duiven.

Lokale partners

De volgende dag reden we door naar Ba Vi province waar partner VietED en weer een nieuwe groep vrouwen op ons wachtten. VietED is een grotere organisatie die de vrouwen naast het verstrekken van leningen en reguliere trainingen, ook ondersteund met specifieke trainingen op het gebied van vaccineren en gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zij hadden een ontzettend leuk programma samengesteld waarbij wij verdeeld in groepen samen met de vrouwen aan het werk werden gezet. In de stromende regen stekjes plantten op het land; een paar kilometer verderop hielp een deel met de voorbereidingen voor voedselverkoop op de lokale markt; en een deel bleef achter om te helpen met het bereiden van een uitgebreide lunch voor die middag.

Absorberen al die indrukken 

De laatste dagen van de Female Leadership Journey hebben we verder gereisd via adembenemend mooie plekken als Bai Thu Long Bay (Halong Bay), een UNESCO beschermd gebied. Met een traditionele Junk (boot) voeren we tussen duizenden onbewoonde kalksteeneilanden om te overnachten midden in een verlate, sprookjesachtige baai. De combinatie van samen reizen en trainen werd als zeer krachtig ervaren. Met elkaar op unieke plekken een once-in-a-lifetime ervaring creëren. Ieder zijn eigen transformatieproces. Maar ook samen komen tot diepere inzichten en groei.

Via de prachtige omgeving en natuur van Ninh Binh reden we op de laatste dag weer terug naar het overheerlijke ‘vibrant’ Hanoi. In de levendige straatjes van het ‘Old Quarter’ konden we nog een laatste keer ons hart ophalen aan de heerlijke vietnamese vibe. Dankbaar, maar ook weemoedig dat de reis er nu bijna op zat, togen wij met 15 nieuwe sisterfriends terug naar huis.

Prachtige donatie van EUR 10.000

Dankzij de Female Leadership Journey konden wij EUR 10.000 verstrekken aan de twee projecten die werden bezocht. Partner VietED heeft het voornemen om te starten met een pilot waarbij vrouwen in de omliggende gebergten die minder makkelijk te bereiken zijn te ondersteunen met een microkrediet.

Meer weten?

De voorbereidingen voor de volgende Female Leadership Journey , die van 31 januari tot en met 10 februari 2020 naar Zuid India gaat, al weer in volle gang. Voor meer informatie neem contact op met Heidi Termorshuizen.

Copyright © 2019 Microkrediet voor Moeders, Alle rechten voorbehouden