Copy
Klik hier als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven
Nieuwsbrief Microkrediet voor Moeders
Met slechts € 7 per maand help ook jij een vrouw op weg naar zelfredzaamheid. Kijk hier voor de mogelijkheden!

Microkrediet voor Moeders timmert aan de weg in Nepal!

Microkrediet voor Moeders is sinds het nieuwe jaar een nieuwe partner rijker in Nepal. Afgelopen maand is Microkrediet voor Moeders in samenwerking met onze nieuwe partner All Angels Nepal een bijzonder project gestart. All Angels Nepal biedt sinds 2014 naaicursussen aan kansarme vrouwen in Lalitpur en Chitwan. Ieder jaar slagen minimaal 50 vrouwen voor deze vakopleiding (zowel de basis- als verdiepingsmodule). Naast vakopleidingen krijgen de vrouwen ook capaciteitstrainingen. Dit omvat uiteenlopende onderwerpen zoals gezondheid, gender gelijkheid en bestrijding van discriminatie.

Tot nu toe blijven de mogelijkheden om een eigen bedrijf op te starten na hun opleiding beperkt. Toegang tot formele financiële instituties is er niet en, als dit er wel is, kan door deze vrouwen niet aan de strenge voorwaarden worden voldoen (o.a. het bezitten van onderpand).

Met het nieuwe project gaan All Angels Nepal en Microkrediet voor Moeders daar verandering in brengen. Het doel is ervoor te zorgen dat de vrouwen die de training succesvol hebben afgerond een lening krijgen als startkapitaal. Dit kunnen zij investeren in hun eigen bedrijf waardoor zij een eigen inkomen gaan genereren.

Om de kans van slagen voor de vrouwen te maximaliseren, krijgen de vrouwen naast een lening ook een training over het ontwikkelen van een business plan, leren zij boekhouden en krijgen zij kennis over maatschappelijke thema’s waaronder gender en sociale inclusie. Op deze manier wordt hun positie en die van hun kinderen in de samenleving versterkt en verankerd.

We verwachten in de eerste twee jaar zestig vrouwen te kunnen ondersteunen binnen dit project. Op langere termijn is het doel een duurzaam roulerend fonds te creëren zodat ook na het tweede jaar steeds nieuwe afgestudeerden een startlening kunnen krijgen.

Met deze nieuwe partner komt het aantal lokale partners in Nepal op drie. Naast All Angels Nepal werken wij nauw samen met Dhulikhel Hospital en CSRC. Met dit nieuwe project komt het totaal aan vrouwen die worden ondersteund op vijfhonderd. Naar verwachting zal dit aantal aanzienlijk groeien in 2017.

Microkrediet voor Moeders verwacht voor zowel de projecten van Dhulikhel Hospital als CSRC een uitbreiding in dit jaar (na succesvolle evaluatie). Hierdoor zullen nog meer kwetsbare vrouwen en hun gezinnen in Nepal in staat zijn een duurzaam beter bestaan op te bouwen.

Female Leadership Journey in Nepal

‘Wij geloven in de kracht van ontmoetingen waardoor leiderschap tot z’n recht komt’ Aldus de trainers Anita Tamming en Brigit Jans tijdens de kennismakingsavond drie weken voor ons vertrek naar Nepal.

3 februari…
En daar stond ik dan op Schiphol, samen met mijn maatje Heidi. We hadden de afgelopen weken samen met Namasté Reizen hard gewerkt aan de laatste details van de reis.

Na een rustige vlucht met een overstap in Abu Dhabi kwamen we op zaterdag 4 februari aan in Kathmandu. Onze gids tijdens de reis, Sunil Rana, stond ons al op te wachten. Hij had er erg veel zin in om ons zijn cultuur en zijn land te laten zien. Maar eerst naar onze eerste stop voor drie nachten. De plek waar het leiderschapsprogramma echt ging starten.

Een belangrijk onderdeel van onze reis is het werken aan je persoonlijk leiderschap. Ieder met zijn eigen doelstellingen. Gedurende de reis krijg je steeds beter inzicht in waar je persoonlijke uitdagingen zitten. Een bijzonder proces met mooie inzichten en ervaringen.

Boven op een bergplateau met uitzicht over de prachtige natuur beginnen we de dag met yoga. Door de yoga en meditatie, komt een proces van lichaamsbewustzijn op gang. Er ontstaat ruimte om alles vanuit een breder perspectief te bezien en bijvoorbeeld bewust vanuit het 'nu' op een situatie te reageren, in plaats van onbewust in geconditioneerde patronen te schieten. Een mooi en belangrijk onderdeel van onze leiderschapsreis.

Een ander uniek onderdeel van ons programma is het bezoek aan het project van Microkrediet voor Moeders. De vierde dag begon met een lange tocht per jeep op weg naar de vrouwen in het enorm afgelegen berggebied van Kavre. Wat een avontuur!

De eerste stop onderweg was een bezoek aan het Dulikhel Hospital, onze lokale partner. We kregen bij aankomst mooie welkom sjaaltjes om, volgens traditioneel Nepalees gebruik. En we kregen uitleg over de rol van het ziekenhuis en hoe ze de projecten van Microkrediet voor Moeders faciliteren door het opzetten van outreach posts in de afgelegen berggebieden. Daarna trokken we verder de bergen in op weg naar het project.

Na een rit van vele uren door de bergen kwamen we vlak voor zonsondergang aan bij de outreachpost Salambu waar we twee nachten bleven. We werden geraakt door de enorme vriendelijkheid waarmee we werden ontvangen. De volgende ochtend zijn we lopend door de bergen naar de outreachpost Katikke Deurali gegaan voor de ontmoeting met de vrouwen van ons project. De vrouwen waren er al en hadden hun mooiste jurk aan. En ook hier een traditioneel welkom met sjaaltjes en bloemenkransen. We hebben met elkaar gepraat via de tolken en samen gekookt, gelachen en gedanst. Wat een indrukwekkende ervaring om elkaar zo te ontmoeten en om leiderschap van deze Newari vrouwen op het armste niveau te ervaren.

Door een lening van 85 euro waren deze vrouwen in staat om een geit te kopen en een start te maken met een geitenfokkerij waardoor ze zelfredzaam zijn geworden. Ook waren er vrouwen die een klein winkeltje hadden. Verder krijgen de vrouwen gezondheidslessen en worden ze o.a. voorgelicht over kindhuwelijken, kinderarbeid en het belang van scholing voor hun kinderen.

Na het projectbezoek verbleven we nog 3 dagen in de bergen waar we prachtige wandelingen hebben gemaakt en het laatste intensieve deel van de leiderschapstraining en ons eigen ontwikkelingsproces hebben gevolgd.

Terugkijkend
We kijken terug op een life changing experience. We hebben onszelf en elkaar ontmoet. En we hebben prachtige vrouwen ontmoet die met behulp van het microkrediet dat ze ontvangen in staat zijn een eigen inkomen te generen en voor hun gezin te zorgen.  Met dank aan NGO medewerkers, dr Ram van het Dulikhel Hospital en onze gids Sunil – die 10 dagen lang onze steun en toeverlaat was - en de samenwerking met LAB voor Leiders en Namasté Reizen.

Ook een keer mee?
Inmiddels wordt er al weer druk overlegd over de volgende bestemming voor de Female Leadership Journey. En we hebben de eerste informatie en inspiratieavond al gepland: op 20 april in Haarlem. Iedereen is van harte welkom!

Wil je informatie om als deelnemer mee te gaan of ben je geïnteresseerd in het verhaal zodat je het ook op een goede manier onder de aandacht kunt brengen van mogelijke deelnemers? Laat het ons weten: bel of mail Els Reinders op 06-53946014 of Heidi Termorshuizen op 06-21473900.

Online shoppen en aan ons doneren?


Dat kan via de Goede Doel Shop.

Je shopt vast wel eens online. Veel bekende webwinkels zijn aangesloten bij de Goede Doel Shop. Een deel van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan een goed doel zoals Microkrediet voor Moeders.

Makkelijker doneren kan niet! Maak een account aan op Goede Doel Shop, selecteer Microkrediet voor Moeders als je goede doel en kies de webwinkel waar je wilt kopen. Als je toch al bij deze winkels koopt, waarom dan niet tegelijkertijd gratis doneren?

Agenda


8 maart
Wereld Vrouwendag

16-17 april
Pasen, kom in actie!

7-17 april
Marathon des Sables Daisy de Waardt

20 april
Informatiebijeenkomst FLJ

Iets over Nepal

Nepal is gelegen in het Himalaya gebergte tussen India en China en staat vooral bekend om haar prachtige bergtoppen, pelgrimsoorden, illustere tempels en uitzonderlijke gastvrijheid.

Dit land kent echter ook een schaduwzijde. Nepal is namelijk het armste land van Zuid Azië en staat twaalfde op de lijst van de armste landen ter wereld. Daarnaast behoort Nepal tot één van de weinig landen waarbij de levensverwachting van vrouwen lager ligt dan die van mannen.

Met name de situatie van vrouwen op het platteland is door beperkte toegang tot gezondheidszorg en minimale financiële mogelijkheden schrijnend. In samenwerking met onze lokale partner doorbreken wij deze situatie.

Met het verstrekken van microkredieten zorgen wij samen met onze lokale partners in Nepal ervoor dat, naast toegang tot gezondheidszorg, bijna 300 vrouwen op het platteland kunnen investeren in agrarische activiteiten. 

Dankzij alle donaties uit Nederland kunnen wij onze missie voortzetten. Met elke gift, maandelijkse donatie of actie helpen wij de allerarmste vrouwen niet alleen in Nepal maar in heel Azië met het opzetten van hun eigen onderneming en helpen hen met de eerste stap naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Lokale partner in Nepal

All Angels Nepal is een non-profit  organisatie die zich richt op het empoweren van kansarme vrouwen en kinderen in de districten Lalitpur, Kavre en Chitwan in Nepal.

Hun missie is om de krachten van deze vrouwen te versterken door vakopleidingen te bieden, publieke bewustzijn van gender ongelijkheid en discriminatie te creëren en te strijden tegen uitbuiting van vrouwen.

Kookmaand nieuws!

De Kookmaand in oktober is inmiddels een mooie traditie van en voor Microkrediet voor Moeders. Maar eigenlijk is gezellig samen eten het hele jaar door leuk, toch?

Daarom gaan we het komende jaar het hele jaar door suggesties geven voor mooie kookmomenten om volgens het vertrouwde Kookmaand-concept te koken voor vrienden, familie of collega’s en in ruil daarvoor van hen een donatie te ontvangen voor Microkrediet voor Moeders.

Oktober blijft wel DE grote Kookmaand waarin door heel Nederland gekookt gaat worden voor ondernemende vrouwen in Azië, maar misschien kun je rondom Pasen ook wel iets moois organiseren?

Donaties kunnen o.v.v. Kookmaand overgemaakt worden op Triodos Bank NL84TRIO0390337196 ten name van Stichting Microkrediet voor Moeders in Utrecht.

Kom-in-Actie initiatief

Op 7 april a.s. start voor Daisy de Waardt een groot avontuur. Samen met haar man Patrick loopt zij de Marathon des Sables; een 7-daagse ultraloop van 250 km door de woestijn van Zuid-Marokko.

Wij zijn ontzettend verheugd en blij dat Daisy haar ultieme uitdaging koppelt aan Microkrediet voor Moeders als goed doel. Wij wensen Daisy en Patrick alvast een goede voorbereiding toe op weg naar dit grote avontuur. Mede dankzij jullie initiatief kunnen wij onze missie voortzetten en de allerarmste vrouwen in Azië helpen met het opzetten van hun eigen onderneming.

Volg deze fantastische actie en lees het persoonlijke verhaal van Daisy op haar blog.

Wil jij ons ook steunen met een leuk origineel initiatief? Laat het ons weten! Kijk op onze website voor meer informatie of geef je op voor onze kookmaandactie!

Volg ons ook via onze social media kanalen

Contact met of meer informatie over onze organisatie via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Email
Website
Website

Onze partners in Nederland

Lab voor Leiders Namasté A Beautiful story ZTRDG   VS&P Amsterdam creatie - print - interactief Studio Pompe

DLA Piper &Samhoud Mamaboom Edwin Rozendal      

Copyright © 2017 Microkrediet voor Moeders, All rights reserved.
 Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. Als je onze nieuwsbrief liever niet meer ontvangt, meld je dan af via onderstaande link. We verwijderen dan je naam en e-mailadres uit ons bestand.
Triodos Bank NL84 TRIO 0390 3371 96 t.a.v.Stichting Microkrediet voor Moeders te Utrecht


This email was sent to thuis@frietman.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Microkrediet voor Moeders · Nassaukade 71 - 3 hoog · AMSTERDAM, 1052CS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp