Copy
Open in je browser
In april bracht vrijwilliger Nicole een bezoek aan Indonesië en bezocht daar verschillende projecten bij onze lokale partners Komida, Wanita Abadi, Amanah Ista en Kopdit Anna.

De projectbezoeken met Komida aan de projecten in Yogyakarta en Jakarta maken diepe indruk. Het is niet alleen de betrokkenheid bij de vrouwen tijdens het leentraject, maar het blijkt dat vrouwen ook als ze geen lening meer nodig hebben de ondersteuning binnen de groep zo belangrijk zijn gaan vinden, dat ze geen afscheid willen nemen.

Onze lokale partner Koperasi Mitra Dhuafa

Komida is opgericht op 28 juni 2004 om de slachtoffers van de tsunami in Aceh te kunnen helpen. Na ruim 10 jaar heeft Komida meer dan 590.000 vrouwen met lage inkomens weten te bereiken.

De visie van Komida is het opbouwen van een spaar- en leencoöperatie voor vrouwen met lage inkomens, ter bevordering van welvaart, onderwijs en toegang tot gezondheid. Komida zorgt ook voor bevordering van het naar school gaan van de kinderen en een beter thuis. Daarom bieden ze voor onderwijs, sanitaire voorzieningen en woningrenovatie zeer gunstige leningen.
In het kantoor hangt een bord met het bezoekschema voor de projectbezoeken. Elke week op dezelfde dag en tijd bezoekt worden de groepen bezocht. Veelal is iedereen aanwezig en er wordt met elkaar gepraat over wat er speelt in de groep en advies gegeven en eventuele training.

Strak georganiseerd in groepen van 8-25 vrouwen

In de regio Kulon Progo telt Komida op dit moment 1.765 leden. Deze zijn georganiseerd in groepen van 8 tot 25 vrouwen. Een van de vrouwen neemt de rol van groepsleider op zich. Zij heeft het sojafabriekje dat haar oma ooit begonnen is in 10 jaar helemaal weten te moderniseren en met een heet-waterinstallatie en elektrische vermaler produceert ze nu zelfs 250 kg tempeh, tofu en tahu per dag.
Er staat in totaal voor ongeveer EUR 125.000 aan leningen uit bij 189 vrouwen. Gemiddeld is dat een lening van EUR 63. Wat bijzonder is, is dat de portfolio at-risk slechts 0,71% is, slechts 13 vrouwen!

Ibu Ngadiwin: Een sprekend voorbeeld

Ibu Ngadiwin heeft sinds 3 jaar een lening voor het produceren van tofu. Voorheen moest zij een deel van het productieproces uitbesteden in de stad waardoor zij alleen in de weekenden thuis was. Met haar lening van EUR 188 heeft ze thuis een kleine tofufabriek opgezet.

Ze produceert nu ongeveer 15 kilo per dag. Dit verkoopt haar dochter voor haar op drie marktjes dichterbij huis.

Duurzaam en waardevol

Een van de belangrijkste mijlpalen is de financiële zelfstandigheid van de vrouwen. De uitstroom van de vrouwen is echter vrij laag. Vrouwen die geen lening meer nodig hebben blijven graag in het programma. Zij missen anders de sociale interactie, de training en advisering die voor hen minstens net zo waardevol is.

Een nieuw project!

Komida zit gedegen in elkaar en is écht gericht op de armste vrouwen en hun gezinnen. Ze ondersteunt ook daar waar extra hulp nodig is, zoals na de aardbevingen op Lombok en de tsunami in West-Java vorig jaar. Dat geeft ons het vertrouwen een extra project in Pandeglang, West-Java met hen op te gaan starten.
 
Doe mee. Doneer via Geef.nl

Copyright © 2019 Microkrediet voor Moeders, Alle rechten voorbehouden