Copy
Nieuwsbrief Tûk Wenjen - december 2015.

Nieuwsbrief Tûk Wenjen

december 2015


Via deze maandelijkse nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van nieuwe mogelijke besparingen en een lagere energierekening.

Tûk Wenjen komt naar je toe!

 
Nu het najaar begonnen is, gaat Tûk Wenjen weer on Tour. Tot en met april 2016 doen we verschillende plaatsen aan waaronder Lemmer, Terherne, Oudemirdum, Balk en Joure. De medewerkers van Tûk Wenjen vertellen over energiezuinig wonen en de besparing die dat kan opleveren.

We gaan onder meer in op diverse isolatiemogelijkheden, het verlagen van woonlasten door energiebesparing, hoe zelf duurzame energie opgewekt kan worden en het aanvragen van een gratis energieadvies. Daarnaast komen subsidieregelingen aan bod, zoals De Friese Energiepremie. Meer informatie verderop in deze nieuwsbrief.
 

De bijeenkomsten

De informatieavonden worden tot en met april 2016 in de volgende plaatsen gehouden:
 • 2 december: Langweer, Café-Zaal De Drie Zwaantjes, Buorren 22
 • 16 december: Sint Nicolaasga in Zalencentrum Sint Nyk, Baron van Hardenbroekstraat 3
 • 6 januari: Sintjohannesga, Zaal Rus ‘an, Streek 116
 • 20 januari: Joure, Zalencentrum ’t Haske, Vegelinsweg 20
 • 10 februari: Balk, Zalencentrum De Treemter, Bogermanstraat 3
 • 25 februari: Sloten, Mallemok, Baanweg 96
 • 9 maart: Oudemirdum, MFC It Klif, Hegewei 16
 • 5 april: Oudehaske, Kulturhûs Oudehaske, Julianastraat 5
 • 23 maart: Echtenerbrug, Dorpshuis De Brêge, De Veenscheiding 18
 • 13 april: Lemmer, MFC It Baken, Wiepkehofstraat 2
Direct aanmelden

Subsidie voor energiebesparende maatregelen loopt ten einde


Woningbezitters die hun woning energiezuiniger willen maken, kunnen in ieder geval nog tot het eind van dit jaar gebruik maken van de subsidie tot wel € 3.050,- van De Friese Energiepremie. De provincie Fryslân heeft nog niet besloten of de subsidieregeling verlengd wordt.

Wil je zeker nog profiteren van de subsidie, pak het slim aan met het gratis en vrijblijvende energieadvies van Tûk Wenjen. Dan weet je snel welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen en krijg je, als je aan de slag wilt, hulp bij het aanvragen van offertes en de subsidie.

Gratis energiebesparingsadvies


Altijd al willen weten hoe je jouw huis nog energiezuiniger kunt maken? Gemeente De Fryske Marren biedt haar inwoners een gratis energiebesparingsadvies aan. De gemeente vindt het namelijk belangrijk dat je een goede basis hebt om met het verduurzamen van je woning aan de slag te gaan. En dat je goed en onafhankelijk advies krijgt.
 
Nadat je je hebt aangemeld via de website van Tûk Wenjen neemt een bij ons aangesloten adviseur contact met je op om een afspraak te maken. De adviseur komt vervolgens bij je thuis en beoordeelt de woning op hoofdlijnen. Daarna krijg je een praktisch advies op maat waarmee je een mooie eerste indruk krijgt van de energiebesparingsmogelijkheden. Compleet met de kosten, beschikbare subsidies en rekenvoorbeelden, zodat je een beeld krijgt van het effect van de voorgestelde isolatiemaatregelen.

Het advies is geheel vrijblijvend. Besluit je om wel aan de slag te gaan? Dan kan de adviseur ook helpen bij het aanvragen van offertes en subsidies.
 

Onze tûke bedrijven


Tûk Wenjen werkt met twintig tûke bedrijven. Stuk voor stuk zijn deze onderneming door de selectieprocedure gekomen en voldoen ze aan onze strenge eisen die we aan ze stellen. Allemaal staan en gaan ze voor kwaliteit en zijn ze open en eerlijk over hun aanpak. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
 

Om die kwaliteit aan te tonen, moeten de bedrijven aangesloten zijn bij een branchevereniging en geldige kwaliteitscertificaten hebben. Ook willen we weten wat ze kunnen en hoe het met hun vakkennis gesteld is. Bovendien moeten ze garant staan voor een goed product. Nu is het zo dat er flink wat lokale bedrijven meedoen. Deze bedrijven staan al jaren bekend om hun uitstekende dienstverlening. Wat ons betreft is dat nog eens een extra kwaliteitsbevestiging.
 

Bij Tûk Wenjen houden we niet van rookgordijnen

Openheid en een eerlijke manier van zaken doen, daar houden we van. Dat vragen en verwachten we ook van de deelnemers. En dat vinden ze geen enkel punt. We hebben inzicht in wat de bedrijven voor u gedaan hebben en doen steekproeven om na te gaan of de bedrijven voldoen aan de afspraken en voorwaarden.
 

Ben je toch niet tevreden?

Dan horen wij en het bedrijf dat graag. Vanzelfsprekend zal het bedrijf er alles aan doen om je klacht op te lossen. Mochten er toch klachten blijven binnenkomen of blijkt uit ons tevredenheidsonderzoek dat een bedrijf continue de kantjes er van af loopt en niet voldoet? Dan nemen we afscheid van dat bedrijf en mag het niet meer deelnemen aan Tûk Wenjen.
 

Aanmelden kan nog steeds

Tûk Wenjen werkt nu met twintig ondernemingen. Nieuwe bedrijven blijven echter welkom en kunnen zich blijven aanmelden. Komen ze door de selectieprocedure dan mogen ook zij zich met recht een tûk bedrijf noemen.

Tûke inwoner Arjen de Ree: ‘Het doel is om energieneutraal te worden.’


In augustus heeft Arjen de Ree tien zonnepanelen op het dak van zijn woning in Joure laten installeren. Dat zou volgens de berekeningen van De Ree voldoende moeten zijn om op het gebied van electriciteit energieneutraal te worden. ‘Lukt dat net dan kin ik der altyd nog twa panielen by lizze.’
 

Na het installeren van de panelen heeft De Ree zijn energieleverancier geïnformeerd en meteen het termijnbedrag laten aanpassen van € 140 naar € 110 per maand. Hij verwacht dat dit nog verder omlaag kan, maar op deze manier krijgt hij bij de jaarafrekening geld terug dat hij wil gebruiken om het lichtplan aan te passen. De verlichting in de woning wordt dan vervangen door LED-verlichting zodat het electriciteitsverbruik nog minder wordt. ‘It bewust wurden fan jo enerzjy ferbrûk fyn ik belangryk omdat dêr in priiskaartsje oanhinget. Doel is om aanst enerzjyneutraal te wurden sa dat ik net mear ôfhinklik bin fan de grutte enerzjyreuzen, dus selsfoarsjennend.’
 

Goed narekenen

De zonnepanelen lagen niet zomaar op het dak. ‘Sels wie ik rom fjour jier tebek al oan it besjen wanneer ik sinnepanielen pleatse woe. Troch de matige bouwkundige steat fan myn dak yn kombinaasje mei minne dakpannen fan 60 jier ald, ha ik besletten earst dat probleem oan te pakken.’ Toen dat twee jaar geleden klaar was, kon De Ree niet meteen verder met het plaatsen van zonnepanelen omdat hij geen werk had. Toch kwam het moment om ook dat op te pakken sneller dan hij dacht. ‘In goede kennis kaam yn de kunde mei in bedriuw dat offertes berekkent en ynfojûnen joech foar ynteressearen. Der waar in ynfojûn yn begin juni organisearre yn it Museum Joure.’ De panelen konden vrij snel geplaatst worden, maar De Ree heeft de definitieve beslissing na de zomervakantie genomen omdat hij nog eens goed wilde narekenen wat zonnepanelen hem zouden opleveren.
 

Zonnepanelen met WiFi

Nu heeft hij dus tien zonnepanelen van het type Autarco met WiFi op de zuidwestelijke kant van het dak. ‘De opwekte enerzjy wurdt troch in “omvormer” mei koelribben omzet yn stroom (kWh ).’ De Ree heeft bewust geen omvormer met ventilator genomen: ‘Koelribben nimme gjin stroom, in ventilator wol en dizze is ek gefoeliger foar steuringen troch focht en slitaazje.’ Ook de keuze voor WiFi was heel logisch. Op die manier kan hij onder andere zijn verbruik in de gaten houden via de laptop of Ipad.
 

Bewust met energie

De Ree is heel bewust bezig met zijn energieverbruik. Hij houdt in een Excel-bestand niet alleen de meterstanden bij, maar ook gas en water. En dat is niet alles: ‘Ek feroarings fôlje ik hjiryn: nije CV, nij dak, nije waskmasine ensfh. As aanst blykt dat ik foldwaande elektra haw en echt werom jouwe oan it net gean ik oer op ynduksje.’ Het gasverbruik heeft op dit moment zijn speciale aandacht, dat wil hij naar beneden zien te krijgen: ‘Úteinlik is dat ûngefear it 2/3 fan jo enerzjyrekken as jo noch neat dynt hawwe. Enerzjybedriuwen besykje jo te paaien mei goedkeape elektra mar gas is hjiryn de djoerste komponint. Ik tink dat it by us in pelletkachel wurdt.’

 

Tips

Voor mensen die er over nadenken om zonnepanelen te nemen heeft De Ree zeker een paar aandachtspunten:
 • Hawwe jo sels net genôch jild om sinnepanielen oan te schaffen dan binne der tsjintwurdich ek hier- of leasemodellen om sinnepanielen pleatse te litten. By hier hawwe jo sels gjin ynvestearringskosten mar wol it genot dat jo enerzjykosten omleech gean.
 • Bij lease wurdt nei 15 jier it systeem fan jo sels, tidens die 15 jier hawwe jo gjin ûnderhâldskosten.
 • Freegje by meerdere bedriuwen offertes oan en gean net oer 1 nacht iis. Derneist moat jo foaral foar jo sels witte wat jo doel is.
Deze nieuwsbrief is verzonden aan alle leden van de nieuwsbrief Tûk Wenjen.

Iedereen die zich aanmeld voor een bijeenkomst van Tûk of een advies heeft aangevraagd krijgt de nieuwsbrief ook. U kunt zich hieronder afmelden.

U kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen.
Copyright © 2015 gemeente De Fryske Marren, All rights reserved.


ik wil geen nieuwsbrieven meer van De Fryske Marren  |  wijzig mijn gegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp