RikaTillsammans

Nyhetsbrev #43

Hej <<Förnamn>>,

2022 har onekligen varit ett intressant år att vara småsparare i. Tittar man på utvecklingen på Stockholmsbörsen de senaste månaderna har det sett ut som följer: 

 • Januari: -9,9 %
 • Februari: -6,88 %
 • Mars: +2,54 %
 • April: -3,93 %
 • Maj: -1,06 %
 • Juni: -11,85 %
 • Juli: +12,16 %

Av årets 7 månader har börsen varit ner mer än -5 % i tre av sju månader och helåret har varit ner nästan -30 % (vi är ner -20,38 i skrivande stund). Det är historiskt ovanligt och gör det minst sagt utmanande att spara pengar. Särskilt i tillägg att det är länge sedan vi hade en så negativ syn på både vår egen, Sveriges och omvärldens ekonomi. Det är ökande inflation, stigande mat-, energi och bränslepriser, ökande räntor och fallande bopriser.

Jag ska villigt erkänna att även jag från tid till annan har trillat i diket under året och gjort några emotionella misstag. Men! Det är i dessa tillfällen jag tror att det gäller att komma tillbaka till kärnan. De här svängningarna, den här oron, det är "priset" som vi betalar för att få den långsiktiga avkastningen i graferna nedan. På 20 år har 100 kr investerade i hela Stockholmsbörsen (SIXRX) växt från 100 kr med 10x till 1 000 kr.

Bild på utvecklingen av 100 kr de senaste 20 åren.

På den kortare tidsperioden 10 år har samma 100 kr växt med 3.5 gånger till 350 kr.

Bild på utvecklingen av 100 kr de senaste 10 åren.

Det är det här som jag tror är tricket att komma ihåg. På kort sikt är börsen högst oförutsägbar. Men tiden är vår bästa vän. Det är den som sänker risken, jämnar ut avkastningen och minskar betydelsen av misstag som vi gör. Det är därför jag försöker påminna mig om den klassiska fabeln om "This too shall pass". Det är helt ointressant hur marknaden går idag, imorgon eller nästa vecka. Det är inte ett 100 meterslopp som vi deltar i, det är det långsiktiga spelet som vi siktar på att vinna. I det ingår att från tid till annan ligga lite back.

Jag hoppas att det här hjälper dig, likt det hjälper mig, att både hålla i och hålla ut. Det är inte annorlunda nu och att inte tro på marknaden långsiktigt är att inte tro på människans drivkraft, önskan om att få det lite bättre och förmåga att lösa problem.

Det andra sidan av myntet - vilket är det positiva - är ju att alla kronor du investerar nu investerar du till 20 % rabatt mot priset första januari. Nu har vi ingen aning om vi har nått botten eller ej, så vår rekommendation är som vanligt att ignorera marknaden och bara följa sin plan precis som vanligt och framförallt inte sluta månadsspara eller tappa tron på sparande.

Det här och mycket mer har vi diskuterat i sommarens avsnitt, bland annat i serien baserat på Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying.". Samtidigt vill också passa på att sparka igång höstens program på RikaTillsammans som vanligt kommer innehålla gäster, tankespjärn och förhoppningsvis spännande avsnitt.

Avslutningsvis vill bjuda in till vår Patreon-community där vi under hösten kommer ha ett antal spännande föreläsningar och diskussioner. Nu i augusti kommer vi ha en analytiker som kommer prata om bostadsmarknaden och utvecklingen av priser. Vi kommer prata räntor, pension, nyckeltal att hålla koll på i sin ekonomi m.m. Du kommer få extra-material förutom det som är tillgänligt och mycket mer. Det är helt enkelt en struktur och ett ställe för att konkret förbättra din ekonomi till nästa nivå och göra livet rikare.

Med vänliga hälsningar,
Jan och Caroline Bolmeson

 
Bild med rubriken: populäraste avsnitten på bloggen

Serien "Just. Keep. Buying."
Avsnitt #250-257, publicerat: sommaren 2022

Under våren och sommaren har vi publicerat en serie avsnitt utifrån boken: "Just. Keep. Buying" som är en av de bästa böckerna om ekonomi som vi har läst de senaste åren. Rådet: "Just. Keep. Buying." är den bästa förenklingen - med ett enormt djupt - av vad man bör göra för att bli en framgångsrik investerare. 

I serien går vi genom allt från hur man bör tänka i olika faser av sitt sparande, hur man kan tänka kring bostadsköp, hur man kan räkna på sin pension, om man ska investera allt på en gång eller inte och mycket mer. Enligt oss är det några av de bättre avsnitten vi gjort på länge.


Sponsrat innehåll
Tre tjänster som vi använt i många år och är väldigt nöjda med...

Vi försöker hålla mängden reklam i våra kanaler till ett minimum. Framförallt eftersom vi bara vill rekommendera det som är riktigt bra och som vi själva använder eller har lagt pengar i. Här kommer således en liten sammanställning med sponsrade länkar till saker som vi gillar sedan en tid tillbaka.

Genom att använda dessa så stödjer du oss att kunna driva RikaTillsammans, det kostar dig inget utan tvärtom tror och hoppas vi att det över tid kommer göra din ekonomi och ditt liv rikare.

 • Komplett-kortet - bästa kreditkortet - jag har aldrig förstått att vi konsumenter accepterar storbankernas bank/kreditkort som man betalar för och inte får något tillbaka. Särskilt när det finns Komplett-kortet som är avgiftsfritt, ger bonus, fungerar i Apple/Google pay m.m. OBS! Förutsätter att man betalar hela räkningen i slutet av månaden.
 • Lysa - bästa fondroboten - tjänsten som vi använder för majoriteten av vår sparande. Störst, billigast i Sverige och generellt bäst enligt oss. Vi har använt LYSA sedan 2018. Opti är ett annat alternativ vi gillar, men de är lite dyrare (men har en mycket bättre app).
 • Avanza - bästa banken för sparande - jag insåg häromdagen att jag varit kund på Avanza i över 22 år. 😳 Jag brukar alltid rekommendera folk att ha en "storbank" för sin löpande ekonomi och Avanza för sitt sparande i fonder, sitt sparkonto med ränta och sin lekportölj (och bolån om man kvalificerar).

Tack än en gång för att du använder de sponsrade länkarna ovan. 🙏

 

Populärt och intressant i forumet

Nedan finner du den senaste tidens mest populära och intressanta trådar i RikaTillsammans-forumet. Forumet är ett ställe där du kan ställa en fråga och få svar, hjälpa andra, träffa likasinnade eller bara läsa vad vi andra pratar om. 🙂

Här kan du se den senaste månadens mest populära diskussioner.


Patreon: exklusivt extra-material, tips, community och en struktur för en bättre ekonomi och ett rikare liv

Slutligen så vill vi passa på och rekommendera vår community på Patreon. Patreon är ju i grunden ett ställe där man kan bidra och sponsra dem på nätet som man följer. Vi förvaltar ingens pengar, vi håller reklam till ett minimum och det gör det ibland klurig att få lönsamhet i att lägga massor av timmar på att producera artiklar, avsnitt och innehåll.

Däremot är konceptet rika-tillsammans så viktigt för mig att jag kan eller vill be om allmosor eller välgörenhet. Då gör jag det hellre det till ett win-win. Det är därför Patreon under åren har utvecklats till att bli ett ställe för dig som vill få en bättre ekonomi och rikare liv. Det är ett smörgåsbord av aktiviteter där du själv väljer vad du är intresserad av:

 • Vi har digitala träffar med olika teman / gäster varje månad
 • Det finns 50 st inspelade extra-avsnitt som inte finns på bloggen
 • Vi är ett gäng på 200+ personer som har investerat gemensamt i t.ex. Lunar Bank (appen som Will Ferrell gör reklam för bl.a.) och vi gjorde det innan Kinnevik också investerade flera hundra miljoner.
 • Under förra året skickade vi ut ett par börstips på spekulationer i börsnoteringar
 • Vi har en pågående bokklubb där vi har diskuterat och läst allt från Atomic Habits till Ishmael. 
 • Vi har haft Afterwork där vi har träffats, minglat och lärt känna varandra.
 • Vi har en stående "tre-fika" varje onsdag där man kan hänga och lyssna med
 • I höst kommer vi ha ett "årshjul" med olika aktiviteter. 
 • Vi har "#AnalyseraTillsammans"-träffar där vi pratat och utvärderat olika företag och case.
 • m.m.

Det som jag också tycker är schysst är att man väljer själv på vilken nivå man vill sponsra och delta på. Vi har studenter som bara kan lägga 10 kr i månaden till en stor majoritet som vi är tacksamma för ligger på ca 75 - 100 kr i månaden. För oss blir det många bäckar små och en möjlighet att göra t.ex. åtta avsnitt på temat "Just. Keep. Buying." och extra-material som förhoppningsvis gör att du tjänar in dessa pengarna många gånger om.

Tack för att du följer vår blogg, podd och vårt nyhetsbrev, 🙏
Jan och Caroline

Villkor och ansvarsbegränsning: Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls av RikaTillsammans lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Du bör inhämta råd från licensierade oberoende rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet och situation. RikaTillsammans påminner om att handel med värdepapper är förknippad med risker. En investering kan exempelvis såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss. Läs mer i vår annonspolicy. Här finner du fullständiga villkor för användning av webbplatsen.


Copyright © 2022 RikaTillsammans AB.

Avprenumerera | Uppdatera dina inställningar | Visa mejlet i webbläsaren