RikaTillsammans

Nyhetsbrev #45 | Torsdagen 15 april 2021

Hej <<Förnamn>>,

Dagens nyhetsbrev handlar om tips för din pension som en läsare beskrev så här:  

Önskar att ni spelat in dessa avsnitt för så där en 10-15 år sedan när jag tog tag i min pension. Det hade sparat så himla mycket frustration och gråa hår, att få överblicken serverad på detta sättet. Trots att jag hållit på en massa år för att klura ut min pension så lärde jag mig mycket nytt. Kul! 👍

Vi hoppas att du också får glädje av pensionstipsen. Längre ned i mejlet har du

 • Sammanställningen av de 13 viktigaste tipsen,
 • de två intervjuerna vi gjort med pensionsexperten Anders Kollberg,
 • länk till forumet där du kan ställa egna frågor samt
 • de mest populära frågorna i forumet just nu.

I maj har du även möjligheten att delta i vår digitala RikaTillsammans-workshop. Det vore kul att ses där. 🙂

Tack för ditt förtroende att få mejla dig,
Jan och Caroline Bolmeson

 
Bild med rubriken: populäraste avsnitten på bloggen

Två avsnitt om pension med tips, svar och saker att tänka på
Avsnitt #195 och #196 i samarbete med Kollberg & Enqvist AB, publicerat: söndagarna 4 och 11 april och  2021

Pension är en stor del av allas vår ekonomi. Tyvärr är det också en av de mest komplicerade. Anders Kollberg, som vi intervjuar, har arbetat som finansiell rådgivare i snart 30 år, varav de senaste 11 åren i sitt eget bolag specialiserat på pensionsfrågor.

I två avsnitt svarar han på läsarfrågor kring pension. Vi pratar om allt från tjänstepension, löneväxling, pension för företagare, traditionell förvaltning, allmänt om pensionen och mycket mer.  

Vi har även mycket diskussioner om pension i forumet där du kan ställa en egen fråga och vi hjälps åt att svara. Du vet, den där tillsammans-grejen. 🙂 


Digital RikaTillsammans-workshop under två kvällar med frågestund 

RikaTillsammans-workshopen ger dig koll på det viktigaste som du behöver veta om att spara och investera. Det är en möjlighet att praktiskt komma igång, ställa frågor, göra en egen investeringsplan och ta ditt sparande till nästa nivå. 

 • Datum omgång #1: 4 och 6 maj + en frågestund
 • Datum omgång #2: 31 maj och 2 juni + en frågestund
 • Tid: från 20.00 till ca 22.00
 • Investering: 1 200 kr inkl. moms.
 • Boka din plats: via hemsidan →
 • Övrigt: vissa fackförbund ger utbildningsbidrag för kursen. 👍 

Om du har några frågor, bara svara på mejlet så återkommer vi, eller läs mer på bloggen. 🙂


Sammanfattning av de viktigaste pensionstipsen

För dig som bara vill ha guldkornen från avsnitten om pension så följer de här: 

 1. Samma principer som vanligt gäller för själva sparandet - regelbundet sparande i billiga och globala indexfonder bör vara basen. 
 2. Välj AP7 SÅFA i din premiepension (eller AP7 Aktiefond om du vill ha lite högre risk). 
 3. Få koll på din pension med minpension.se
 4. Sikta på att komma upp på en bruttolön på 46 000 kr i månaden. Då maximerar du alla avsättningar till pension och välfärdssystemet. 
 5. Löneväxling är i princip bara lönt om du har 46 000 kr i bruttolön kvar efter löneväxlingen. 
 6. Som företagare; sikta på att först ta ut lön på 46 000 kr i månaden, sikta sedan på 10 % tjänstepension och därefter utdelning och därefter investera via företag.
 7. Som företagare: tänk på att det 5-6 år innan pension kan vara lönt att lägga undan vinst i periodiseringsfonder för att kunna ta ut lön de första åren i pension. 
 8. Ifrågasätt efterlevande- och återbetalningsskydd. Det är inte självklart att du ska ha det. 
 9. Samla ihop de pensioner du kan hos lågprisaktörer som t.ex. Avanza eller Nordnet. 
 10. Undvik traditionell förvaltning som ung om du har möjlighet. 
 11. Ta inte ut hela din pension livsvarigt utan tänk mer i början och mindre i slutet. 
 12. Ta ut så mycket pengar i början av pensionen under statlig skatt om du har möjlighet och investera dem privat. 
 13. Om du har behov av lån, tänk på att det är svårt att ta lånen när du är i pension, ta dem hellre i 50-års åldern. 
Fler tips finns i de två intervjuerna med Anders och i vår sammanställning av de bästa tipsen om pension
 

Populärt och intressant i forumet

Nedan finner du den senaste tidens mest populära och intressanta trådar i RikaTillsammans-forumet. Forumet är ett ställe där du kan ställa en fråga och få svar, hjälpa andra, träffa likasinnade eller bara läsa vad vi andra pratar om. 🙂

Här kan du se den senaste månadens mest populära diskussioner. Har du en egen fråga? Ställ den i forumet och se om vi kan hjälpas att att svara på den. 👍


Vill du få ett mejl när det kommer en ny artikel? 

 

Eftersom vi är måna om din tid, din inkorg och ditt förtroende skickar vi bara nyhetsbrev när vi har något viktigt att säga och med de bästa artiklarna. 

Vi har därför fått önskemål om att skicka ut ett kortare mejl i form av en notis när vi släpper ett nytt avsnitt. Nu har vi en sådan funktion för dig som är intresserad. Genom att klicka på länken nedan, kan du prenumerera på ett automatiskt utskick som lägger en notis varje måndag morgon med den senaste artikeln på bloggen. 

Om länken ovan mot förmodan inte fungerar (då den är automatisk), använd gärna det här manuella formuläret. Självklart går det bra att svara på detta mejl för att komma i kontakt med oss.  

Tack för att du följer vår blogg, podd och vårt nyhetsbrev, 🙏
Jan och Caroline

Villkor och ansvarsbegränsning: Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls av RikaTillsammans lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Du bör inhämta råd från licensierade oberoende rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet och situation. RikaTillsammans påminner om att handel med värdepapper är förknippad med risker. En investering kan exempelvis såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss. Läs mer i vår annonspolicy. Här finner du fullständiga villkor för användning av webbplatsen.


Copyright © 2021 RikaTillsammans AB.

Avprenumerera | Uppdatera dina inställningar | Visa mejlet i webbläsaren