RikaTillsammans

Nyhetsbrev #49 | Lördagen 5 mars 2022

Hej <<Förnamn>>,

Jag tror att få av oss har missat katastrofen som pågår i Ukraina. Mig har kriget tyvärr verkligen krupit under skinnet. Jag har sedan två år en anställd i Kyiv som precis lyckats ta sig ut ur staden, vår f.d. au pair bor i Lviv, min pappa flydde från Tjeckoslovakien 1968 när de skulle "befrias" på samma sätt och ryssarna satte min farfar i ett arbetsläger i en urangruva för att han inte delade deras åsikt. 

Därför kommer det här nyhetsbrevet handla om Ukraina-kriget, vad du kan göra och lite hur man kan tänka kring sitt sparande. För dig som är ointresserad, så kan du hoppa över resten av nyhetsbrevet och bara läsa den uppdaterade artikeln om hur man kan spara både till och med barn. 

Slava Ukraini! (=Ära till Ukraina!)
Jan Bolmeson

 
Bild med rubriken: populäraste avsnitten på bloggen

De mest läsvärda artiklarna kring Ukraina-kriget

Det finns decennier då inget händer och ibland händer decennier på några veckor. Just nu är en sådan tid. Saker som för bara två veckor sedan var omöjliga är nu konstaterad fakta. Naturligtvis är det som så att sanningen är det första som går förlorat i ett krig, men jag anser att nedanstående artiklar och twitter-trådar är väldigt läsvärda. 

Bästa rapporteringen i Sverige  - Den absolut bästa rapporteringen av krisen i Sverige påstår jag sker av Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia. Han ligger hästlängder framför media såsom SVT, DN, SvD med flera. Varje dag skriver han en artikel som uppdateras löpande under dagen. Han gör även analyser som förklarar saker som t.ex. varför kolonnen utanför Kiyv inte anfalls av Ukraina som media i allmänhet har varit helt clueless kring, varför vi borde gå med i NATO etc).  I en svensk kontext är även följande personer intressanta att följa på Twitter. Nedan följer några av de mer intressanta Twitter-trådarna:  Följande twitter-trådar av forskaren Kamil Galeev är också superintressanta för den som vill få en kontext för hela situationen. Riktigt bra artiklar. Avslutningsvis är även den här artikeln intressant: 

Om du hittar läsvärda artiklar så får du gärna posta dem i forumet


Hur man kan stödja och bidra

Jag tror många av oss funderar på hur man bäst kan stödja Ukraina. Dessa är de organisationer som jag har fått som tips från mina ukrainska kontakter. 

Ovanstående två länkar leder till kortbetalning eller internationell överföring. För dig som vill swisha så tror jag att Upprop Ukraina är bäst: 

Den stöds av den ukrainska ambassaden i Sverige och företaget Sigma. Utöver ovan finns det naturligtvis många sätt som man kan bidra, allt från engagera sig i frivillig grupper på Facebook till att ansöka om att gå med i Hemvärnet i Sverige eller någon av de civilförsvarsförbund som finns. 

Även klassiska organisationer som Röda Korset, Unicef m.fl. gör naturligtvis ett fantastiskt arbete året runt.


Andra mer oortodoxa sätt att bidra

Andra mer oortodoxa sätt att stödja är att utnyttja de unika möjligheter som du har.  Kanske är du leverantör eller kund till ryska företag eller kan påverka investeringar. Se vad du kan göra i dessa områden.

Här är t.ex. ett exempel på en svensk chef i ett stort internationellt företag som på mer eller mindre egen hand har sagt upp ryska kontrakt för 90 MUSD. Sådana här saker - som t.ex. att Maersk och MSC stoppat frakt av containrar till/från Ryssland - hör man inte om i nyheternas rapportering, men det har jättestor effekt. 

Andra sätt är att påverka ditt företag, din ledning, företag som du är kund hos eller liknande. Alla kan vi göra ett otillräckligt steg som i slutändan med många andras otillräckliga steg blir mer än tillräckligt.

PS. Du kanske inte har tänkt på det, men genom att med glädje acceptera höga elpriser och bränslepriser (som suger, absolut) så bidrar man också. En stor anledning till höga priser på bränsle och el är ju att Europa vågade sanktionera Ryssland, vilket till stor del (fortfarande) försörjer Tyskland med gas. Att således inte klaga på dessa saker är också att bidra.


MSB:s om krisen eller kriget kommer - att hjälpa andra genom att hjälpa sig själv

Jag rekommenderar även varmt att ladda ner och läsa MSB:s om krisen eller kriget kommer (pdf). Som vi ser i Ukraina så är kriget även en humanitärkatastrof där det i vissa områden är svårt att få tag på vatten eller mat. Svenska myndigheter säger tydligt att vi måste vara förberedda på att klara oss i minst 72 timmar på egen hand.

Om du inte redan gjort det, så kan nu vara ett bra tillfälle att se över sin beredskap - inte för att risken för krig i Sverige är stor, men eftersom det är lika ansvarigt att ordna det som att ha en hemförsäkring. Förutom MSB:s broschyr finns det även bra resurser som t.ex. Röda Korset sida med tips.


Hur ska man agera med sitt sparande?

Jag brukar alltid säga att det är de oväntade sakerna som ställer till det på börsen. För många år sedan var det finanskrisen, för två år sedan Corona och nu kriget i Ukraina. Det går aldrig att förutse dessa händelser, det går inte tajma dem och agera på dem är ofta för sent och dumt utifrån att man måste ha rätt både i sak och tajming. 

Därför gäller precis samma stående rekommendation som under Corona-krisen. Om du har en bra båt, sitt still i den. Förändra inte din strategi för att marknaden agerar eller inte agerar på ett visst sätt. Den enda anlendingen till att ändra strategi är om din livssituation eller dina mål har förändrats.

Att regelbundet investera i alla bolag i hela världen i alla branscher och alla storlekar, dvs. att använda en fondrobot eller en global indexfond är att ha en bra båt. Det är att ha hela höstacken och över tid kommer den gå bra. Det finns således ingen anledning till panik. Även den här krisen kommer gå över. På gott och ont.

 

Populärt och intressant i forumet

Nedan finner du den senaste tidens mest populära och intressanta trådar i RikaTillsammans-forumet. Forumet är ett ställe där du kan ställa en fråga och få svar, hjälpa andra, träffa likasinnade eller bara läsa vad vi andra pratar om. 🙂

Om du är ny till forumet så rekommenderar vi: 

Har du en egen fråga? Ställ den i forumet och se om vi kan hjälpas att att svara på den. Varmt välkommen. 😊

Få en notis varje måndag när vi släpper ett nytt avsnitt

 

Eftersom vi är måna om din tid, din inkorg och ditt förtroende skickar vi bara nyhetsbrev när vi har något viktigt att säga och med de bästa artiklarna. 

Vi har därför fått önskemål om att skicka ut ett kortare mejl i form av en notis när vi släpper ett nytt avsnitt. Nu har vi en sådan funktion för dig som är intresserad. Genom att klicka på länken nedan, kan du prenumerera på ett automatiskt utskick som lägger en notis varje måndag morgon med den senaste artikeln på bloggen. 

Om länken ovan mot förmodan inte fungerar (då den är automatisk), använd gärna det här manuella formuläret. Självklart går det bra att svara på detta mejl för att komma i kontakt med oss.  


Tidigare nyhetsbrev

Här finner du de senaste nyhetsbreven.

Vi hoppas få återkomma lite mer frekvent framgent. 🙂


Tack för att du följer vår blogg, podd och vårt nyhetsbrev, 🙏
Jan och Caroline

Villkor och ansvarsbegränsning: Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls av RikaTillsammans lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Du bör inhämta råd från licensierade oberoende rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet och situation. RikaTillsammans påminner om att handel med värdepapper är förknippad med risker. En investering kan exempelvis såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Historisk avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss. Läs mer i vår annonspolicy. Här finner du fullständiga villkor för användning av webbplatsen.


Copyright © 2022 RikaTillsammans AB.

Avprenumerera | Uppdatera dina inställningar | Visa mejlet i webbläsaren