Tips på en kort spekulation: Teckna EQT-aktien

Extrainsatt nyhetsbrev 18 september 2019: Delta i börsintroduktionen av EQT-aktiern på Avanza, SEB eller Nordea.

Hej <<Förnamn>>

Här kommer ett extrainsatt nyhetsbrev med tips om att delta i börsintroduktionen av aktien EQT. Som du säkert noterat är jag inte ett stort fan av direktinvesteringar i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Ett par gånger per år inträffar dock situationer på marknaden där oddsen helt plötsligt skiftar till ens egen fördel.

Jag, och många med mig, tror att börsintroduktionen av EQT-aktien som sker nu är en sådan situation. Därav det här, för mig, ovanliga tipset.

Kort om EQT och börsintroduktionen
För dig som inte känner till EQT så är det investmentbolaget Investors riskkapitalbolag som investerat på den privata investeringsmarknaden. Man förvaltar idag nästan 450 miljarder kronor i flera olika fonder vars syfte är att bli storägare i de företag man köper.

Fonderna investerar främst i det som kallas alternativa investeringar. Det inkluderar private equity (växande eller mogna onoterade bolag), infrastruktur (företag som exempelvis driver allmännyttig verksamhet eller fiberföretag), fastigheter, private debt (onoterade kredittillgångar) och venture capital (mindre tillväxtbolag i ett tidigt utvecklingsskede).

En börsintroduktion innebär att vi småsparare har en möjlighet att också bli delägare i EQT. Det som ofta händer vid en börsintroduktion är att både Investor, Avanza och EQT vill få en lyckad introduktion. Något slarvigt kan man säga att man ibland ger en rabatt för att skapa ett stort intresse och en uppgång på introduktionsdagen.

Kort spekulation - teckning idag och sälj på tisdag oavsett hur det går
Det som jag satsar mina pengar på är framförallt två saker; 1) man ger en liten rabatt till de nya ägarna (de gamla gör redan en vinst) och 2) intresset kommer att vara så stort att efterfrågan på aktierna blir större än tillgången vilket kommer att driva upp priset. Min tro är att vi kommer att se en uppgång på ca 5 - 15 procent. 

Precis som i tidigare sådana här tips betyder det att jag kommer att anmäla mitt intresse för att delta i introduktion (="teckna aktien") och givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen - oavsett om aktien går upp eller ned.

Det finns inga garantier, det innebär en risk och du kan förlora pengar
Jag vill vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida (och ett hittills 100% trackrecord för dessa tips) så innebär det inte en garanti att det kommer fungera. Du kan gå back och du kan förlora pengar. Således bör man inte spekulera med pengar man inte har råd att förlora.

Eftersom jag misstänker att intresset kommer bli stort är det inte ovanligt att man inte heller kommer att få tilldelning. När det är stort intresse för en introduktion är det inte ovanligt att man får små tilldelningar eller att man lottar vem som ska få aktier vilket kan innebär att man blir helt och hållet utan. Det hände mig sist. Jag tycker däremot att det ofta är värt att göra då anmälan bara tar några minuter att göra och räknar man det som timlön så är den ofta ganska bra, vilket motiverar ansträngningen.

Tips för att maximera chansen för tilldelning
Det finns några tips man kan utnyttja för att öka sannolikheten att få aktier. Det första är att teckna på flera konton om man har den möjligheten samt t.ex. utnyttja möjligheter i hushållet om man är flera. Om man dessutom råkar vara kund på både Avanza och SEB och Nordea så kan man teckna via fler banker.

Det andra tipset är att ofta ger en större anmälan en större tilldelning. Om du har likvider tillgängliga kan det vara värt att ta den ökade risken för att få en större tilldelning. Jag har skrivit en artikel med mer info:

Praktisk information och info om hur man gör
Man kan teckna aktien via Avanza, SEB och Nordea (tyvärr inte via Nordnet). Det innebär att om du inte är kund på Avanza, så får du gärna använda vår sponsrade länk för att bli det (kostnadsfritt för dig).

 • Direktlänkar: Avanza, SEB och Nordea
 • Minsta investering: 150 aktier (ca 10 000 kr)
 • Deadline: 20 september kl. 23:59 på Avanza
 • Information om tilldelning: 24 september vid 08.30-tiden
 • Första handelsdag: 24 september
 • Mer info: bolagets hemsida, prospektet

Om du redan är kund på Avanza, då gör du så här för att delta:

 1. Logga in på ditt Avanza-konto
 2. Klicka på "Spara & Investera"-menyn
 3. Välj "Börinstroduktioner och Emissioner"
 4. Leta upp "EQT" och klicka på "Läs mer och svara på erbjudandet"
 5. Klicka på "Anmäl intresse"
 6. Välj antal aktier
 7. Godkänn anmälan

Vad tycker andra, övrig info och disclaimer
Du bör naturligtvis inte heller bara lita på mig utan läsa på i prospektet, läsa andras analyser och bilda dig din egen uppfattning. Här är några länkar på vägen:

Jag avser själv att delta i emissionen och har i dagsläget anmält intresse för ca 3 000 aktier i dagsläget, det kan bli fler. Det här mejlet är inte sponsrat men innehåller en sponsrad länk till Avanza. Återigen vill jag betona att bara för att oddsen är bra så är det ingen garanti och vi kan förlora pengar. Därför är det här bara något man bör göra i sin aktiva hink enligt fyra-hinkar-principen.

Många hälsningar och lycka till med ditt beslut,
Jan och Caroline Bolmeson

PS. Hoppas att vi även ses på söndag som vanligt, då kommer artikeln med "Bästa betal- och kreditkorten 2019/2020" DS. 

PPS. Om du har fått det här nyhetsbrevet vidarebefodrat till dig, prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, det är kostnadsfritt, kommer ca en gång per månad och innehåller tips för din privatekonomi och de bästa artiklarna från bloggen. PPS.

Du kan läsa gamla nyhetsbrev i arkivet. Du kan även svara på det här mejlet för att komma i kontakt med mig och Caroline. Dock kan vi inte svara på personliga frågor om din privatekonomi, dessa är det bättre att du ställer anonymt på bloggen i "Frågor och svar".

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Copyright © 2019 RikaTillsammans AB.


Vill du ändra inställningarna för det här nyhetsbrevet?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera helt.
Villkor för nyhetsbrevet och integritetspolicy hittar du här.