Tips, råd och inspiration för dig och din privatekonomi

Nyhetsbrev #37 (12 november 2019): Illusionen med Morningstar-stjärnor | Lysa lanserar ett hållbart alternativ och svarar på frågor | Tips för att bli en bättre aktiesparare | Bästa betal- och kreditkortet | Tips på artiklar som vi själva har läst

Hej <<Förnamn>>

Här får du de bästa avsnitten, tipsen och råden sedan det förra nyhetsbrevet.  

  1. Välj inte fonder endast baserat på antal Morningstar-stjärnor - Vi är vana från nätet att ju fler stjärnor en produkt har, desto bättre är den. Problemet är att det är skillnad på en stekpanna och en fond. En stekpanna har samma kvalitetsegenskaper imorgon som den hade igår. En fond med många stjärnor kommer däremot statistiskt vara sämre imorgon än vad den var igår. En portfölj bestående av 5-stjärniga fonder ska statistiskt underprestera mot index i framtiden. Inte direkt det man väntar sig.
  2. Fondroboten LYSA svarar på läsarfrågor och lanserar ett hållbart alternativ - för två veckor sedan fick vi ett återbesök av Lysas VD som svarade på era frågor och berättade om det nya och hållbara alternativet. Själva tyckte vi även det var roligt att prata om hur deras genomsnittlige kund såg ut, vanliga misstag att undvika och inte minst hur man kunde tänka kring sitt sparande. 
  3. De två professionella fondförvaltarna Andreas och Henrik tipsar om hur man blir en bättre aktiesparare och hittar världens finaste bolag - Eftersom vi har haft många artiklar om det smarta (men lite tråkiga) sparandet i indexfonder ville vi bryta av med den totala motsatsen. Därför bjöd vi in Andreas och Henrik som förvaltar mer än 5 000 miljoner kronor i sin fond Coeli Global. När min utgångspunkt är att man inte kan hitta undervärderade bolag så är deras att det kan man absolut. I det här avsnittet går de genom hur de gör för att hitta världens finaste bolag, hur man kan förbättra sin investeringsstrategi och svarar på många läsarfrågor.

Inom kort kommer det nya avsnitt om allt från elavtal till inre framgångsfaktorer för framgång. Tack även för att du läser våra artiklar, lyssnar på vår podd eller vlogg och inte minst att du tipsar andra. Det är ett förtroende som vi verkligen inte tar för givet och uppskattar mycket. 🙏 

Många hälsningar,
Jan och Caroline Bolmeson

PS. Missa inte mina tips på artiklar som jag själv har läst under månaden längst ner i nyhetsbrevet. 👍 DS. 

Vår subjektiva genomgång av årets bästa betal- och kreditkort (avsnitt #119)

Under det senaste 1.5 året har det hänt enormt mycket på betal- och kreditkortsmarknaden. Det finns idag inte någon anledning att ha ett kort från den vanliga banken när det finns kort som är kostnadsfria, inte har valutaväxlingsavgifter, har bättre säkerhetsfunktioner, ger ett mervärde via en app på telefonen, går att använda med Apple Pay eller Google Pay, hjälper till med mikrospar och/eller ger bonus på uppemot 1 % på alla inköp. Läs vår analys eller skaffa korten direkt via länkarna nedan:

(*) Under en begränsad tid ger Revolut 200 kr till dig som testar deras kostnadsfria kort genom att 1) använda länken ovan, 2) går genom identifieringsprocessen, 3) sätter in 100 kr och 4) genomför ett köp. Tyvärr är det först till kvarn som gäller.

Lyft ditt sparande till nästa nivå (eller bara kom igång) med vår RikaTillsammans-workshop!

Ungefär 2-3 gånger om året håller vi en heldagsutbildning runt om i Sverige för dig som vill ta din privatekonomi till nästa nivå, känna ett större lugn och trygghet i att veta att du gör rätt och inte minst vill ha en stabil och ekonomisk plan för ditt sparande. Det är en bra kurs för nybörjaren som vill komma igång likaväl för dig som redan kan, inte minst för att få lite andra perspektiv som kanske utmanar det som du redan kan.

Läs mer och boka din plats på följande orter och datum:

Antalet platser är begränsat för att jag vill att det ska finnas möjlighet till frågor och diskussioner. Du som är medlem i Unionen kan dessutom gå i princip gratis eftersom du kan ansöka om Unionens utbildningsbidrag. Skriv det i så fall i anmälan så får du kursintyg att bilägga din ansökan.

Sådant som jag själv har läst under månaden 😎

Avslutningsvis så finns det ytterligare smågodis för dig som är sugen på mer. Nedan följer en blandning av egna artiklar på bloggen och sådant som jag har läst på andra ställen:

  1. Gästinlägg av Jimm Andersson på bloggen: "Min sparfilosofi och hur jag sparar 70 % av min lön" 
  2. Ray Dalio på LinkedIn: "The world has gone mad and the system is broken" om utmaningarna som finns i marknaden just nu.
  3. New York Times: "Adam Neumann and the Art of Failing Up" om det amerikanska företaget WeWork som spektakulärt har imploderat.
  4. Two Truths and a Take: "The Trillion Dollar Lawsuit" om hur småsparare blev blåsta i BitCoin-bubblan.
  5. Från bloggen: "Tjäna pengar på börsnoteringar och emissioner" där vi går genom att t.ex. 8 av 10 aktier slutar på ca +9 %  första handelsdagen.

Du kan läsa gamla nyhetsbrev i arkivet. Du kan även svara på det här mejlet för att komma i kontakt med mig och Caroline. Dock kan vi inte svara på personliga frågor om din privatekonomi, dessa är det bättre att du ställer anonymt på bloggen i "Frågor och svar".

Villkor och ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Copyright © 2019 RikaTillsammans AB.


Vill du ändra inställningarna för det här nyhetsbrevet?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera helt.
Villkor för nyhetsbrevet och integritetspolicy hittar du här.