RikaTillsammans

Nyhetsbrev #44

Hej <<Förnamn>>,

I somras lyssnade jag på en podd med den framgångsrike amerikanska fondförvaltaren Ben Trotsky. Till skillnad från alla andra var hans mål inte att vara bäst. Istället siktade han på att vara "strategiskt medioker".

Han upptäckte i simuleringar att om han undvek att vara topp-3 utan snarare slutade bland topp-30 % varje år, så skulle han över tid hamna bland topp-10 %.  De som hamnar topp-3 tar nämligen i princip alltid någon slags stor risk som just då har lönat sig. Men över tid tenderade det risktagandet straffa sig eftersom slumpen förr eller senare vänder. 

Den amerikanske författaren Morgan Housel uttryckte något liknande på Twitter förra året:  

Average returns for an above-average period of time = extreme outperformance. It's the most obvious secret in investing.

Även Napoleon lär ha varit inne på ämnet strategisk mediokritet. Hans - något udda - definition av ett militärt geni var:

En person som kan fortsätta göra en sak med genomsnittligt resultat när andra runt honom beter sig som galningar.

Något jag upplever att är högst relevant även för oss investerare. Gissningsvis hade Napoleons militära genier även varit duktiga investerare. Jag vågar till och med chansa på att de hade gillat indexfonder och fondrobotar som Lysa eller Opti. En indexfond eller fondrobot är ju på sätt och vis definitionen av mediokritet. De gör ju att vi äger allt och därmed blir vi snittet av marknaden och alla dess investerare. 

Genom att konsekvent, år efter år, få marknadens genomsnittliga avkastning kommer vi med stor sannolikhet att slå en väldigt stor del av alla andra investerare. Inte för att vi har hittat någon magisk kula och är himla duktiga, utan för att de flesta andra tar risker som de inte får betalt för och underpresterar mot index, medan vi har insett värdet med strategisk mediokritet och att det är okej att "bara" vara genomsnittlig. 😊

Dina strategiskt mediokra ekonomikompisar,
Jan och Caroline Bolmeson

 
Bild med rubriken: populÀraste avsnitten pÄ bloggen

Strategisk mediokritet och de fem viktigaste tankarna om sparande
Avsnitt #263, publicerat: 14 augusti 2022

Veckans avsnitt är en favorit-i-repris på temat strategisk mediokritet. Vi har uppdaterat vår kärnavsnitt som handlar om att komma igång med sitt sparande, avsnitt #99. Inga riktiga nyheter för dig som följt oss länge, men som man brukar säga: repetition är inlärningens moder. Det är lite nyanser som är förtydligade, detaljer som är putsade och förhoppningsvis är det ett avsnitt som du kan skicka vidare till den där kompisen som pratat om att komma igång. 


Sponsrat innehåll / Reklam
Ett överkurstips och tankespjärn kring kreditkort som buffert... 

Vi försöker hålla mängden reklam i våra kanaler till ett minimum. Framförallt eftersom vi bara vill rekommendera det som är riktigt bra och som vi själva använder eller har lagt pengar på så att vi har ordentligt med  skin-in-the-game. 

Ett sådant tips som vi brukar rekommendera - eftersom det är kostnadsfritt och därmed har en liten nedsida - är att använda Komplett Banks kreditkort som enligt oss är det bästa kreditkortet. Det är kostnadsfritt, ger bonus, kan kopplas till Apple/Google Pay och har en riktigt bra hemsida. 

Ett överkurstips till dig som också gillar tänka annorlunda kring ekonomi. Givet att man sällan har så mycket otur att man behöver använda hela sin buffert varje år, så finns det argument för att man borde placera en del av sin buffert, särskilt i tider av hög inflation, om man har ett högt humankapital och tillgång till kredit.

Genom att ha ett "buffert-kreditkort" kan man unna sig att investera en lite större del. Vi har ett fördjupande avsnitt här på ämnet med räkneexempel. Det har även diskuterats i forumet t.ex. här och här. Därav att vi båda har komplett-kortet sedan flera år tillbaka, med en kanske onödigt stor kredit. Att sedan Caroline fick en mycket högre kredit med samma lön som jag har är förmig fortfarande en gåta. 😳

OBS! Notera att ovanstående förutsätter att du har råd och kan betala hela räkningen när den kommer och därmed undviker de skyhöga räntorna. Komplett-kortet ger här 50 dagars räntefri-kredit vilket borde räcka gott och väl att "hämta" pengar på andra ställen. Tricket är ju att rigga spelet till sin fördel. đŸ€« 

 

Populärt och intressant i forumet

Nedan finner du den senaste tidens mest populära och intressanta trådar i RikaTillsammans-forumet. Forumet är ett ställe där du kan ställa en fråga och få svar, hjälpa andra, träffa likasinnade eller bara läsa vad vi andra pratar om. 🙂

Jag vill gärna även slå ett slag för "de bästa diskussionerna" samt "läsvärda diskussioner" som samlar guldkornen i forumet. 


Patreon: exklusivt extra-material, tips, community och en struktur för en bättre ekonomi och ett rikare liv

Slutligen så vill vi passa på och rekommendera vår community på Patreon. Patreon är ju i grunden ett ställe där man kan bidra och sponsra dem på nätet som man följer. Vi förvaltar ingens pengar, vi håller reklam till ett minimum och det gör det ibland klurig att få lönsamhet i att lägga massor av timmar på att producera artiklar, avsnitt och innehåll.

Däremot är konceptet rika-tillsammans så viktigt för mig att jag kan eller vill be om allmosor eller välgörenhet. Då gör jag det hellre det till ett win-win. Det är därför Patreon under åren har utvecklats till att bli ett ställe för dig som vill få en bättre ekonomi och rikare liv. Det är ett smörgåsbord av aktiviteter där du själv väljer vad du är intresserad av:

  • Vi har digitala träffar med olika teman / gäster varje månad
  • Det finns 50 st inspelade extra-avsnitt som inte finns på bloggen
  • Vi är ett gäng på 200+ personer som har investerat gemensamt i t.ex. Lunar Bank (appen som Will Ferrell gör reklam för bl.a.) och vi gjorde det innan Kinnevik också investerade flera hundra miljoner.
  • Under förra året skickade vi ut ett par börstips på spekulationer i börsnoteringar
  • Vi har en pågående bokklubb där vi har diskuterat och läst allt från Atomic Habits till Ishmael. 
  • Vi har haft Afterwork där vi har träffats, minglat och lärt känna varandra.
  • Vi har en stående "tre-fika" varje onsdag där man kan hänga och lyssna med
  • I höst kommer vi ha ett "årshjul" med olika aktiviteter. 
  • Vi har "#AnalyseraTillsammans"-träffar där vi pratat och utvärderat olika företag och case.
  • m.m.

Det som jag också tycker är schysst är att man väljer själv på vilken nivå man vill sponsra och delta på. Vi har studenter som bara kan lägga 10 kr i månaden till en stor majoritet som vi är tacksamma för ligger på ca 75 - 100 kr i månaden. För oss blir det många bäckar små och en möjlighet att göra t.ex. åtta avsnitt på temat "Just. Keep. Buying." och extra-material som förhoppningsvis gör att du tjänar in dessa pengarna många gånger om.

Tack för att du följer vår blogg, podd och vårt nyhetsbrev, 🙏
Jan och Caroline

Villkor och ansvarsbegrĂ€nsning: Samtliga analyser och all annan information som tillhandahĂ„lls av RikaTillsammans lĂ€mnas uteslutande i informationssyfte, för allmĂ€n spridning, och ska under inga förhĂ„llanden anvĂ€ndas eller betraktas som rĂ„dgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sĂ€lja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras Ă€r personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Du bör inhÀmta rÄd frÄn licensierade oberoende rÄdgivare och basera dina investeringsbeslut utifrÄn egen erfarenhet och situation. RikaTillsammans pÄminner om att handel med vÀrdepapper Àr förknippad med risker. En investering kan exempelvis sÄvÀl öka som minska i vÀrde och det Àr inte sÀkert att du fÄr tillbaka hela det investerade kapitalet.

Historisk avkastning Àr inte heller nÄgon garanti för framtida avkastning. RikaTillsammans frÄnsÀger sig dÀrmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det mÄ vara som grundar sig pÄ anvÀndandet av analyser, dokument och övrig information som hÀrrör frÄn RikaTillsammans. NÀr du anvÀnder en lÀnk som Àr markerad som (annonslÀnk) utgÄr en förmedlingsprovision till oss. LÀs mer i vÄr annonspolicy. HÀr finner du fullstÀndiga villkor för anvÀndning av webbplatsen.