Tips, råd och inspiration för dig och din privatekonomi

Nyhetsbrev #38 (10 december 2019): Tips för att sänka bolåneräntan | Välj bättre elavtal och spara pengar | Inre faktorer för framgång

Hej <<Förnamn>>

Här får du de bästa avsnitten, tipsen och råden sedan det förra nyhetsbrevet.  

 1. Tips för att sänka bolåneräntan - Få saker har en sådan påverkan på ens privatekonomi som räntan man betalar på sitt bolån. En sänkning av räntan med några få tiondelars procentenheter kan ge upphov till flera sparade tusenlappar på årsbasis och faktiskt flera hundratusen kronor om besparingen dessutom investeras över tid. Flera följare har även rapporterat om besparingar på mellan 1 000 - 8 400 kr per år. 

  I det här avsnittet går vi genom de olika aktörerna, ger konkreta tips på vad man kan göra såsom t.ex. att begära ut ett amorteringsunderlag samt svarar på de vanligaste frågorna såsom rörlig eller bunden ränta, hur mycket bör man amortera och vågar man välja de nya aktörerna.
 2. Tips för att välja bättre elavtal och elbolag - jämte bolånekostnaderna är våra utgifter för elektricitet bland de största utgifterna vi har. Vi bjöd in grundaren till ett digitalt elbolag för att ge oss sina bästa tips, hjälpa oss tolka våra elfakturor och se vad det faktiskt är man betalar för. Vi diskuterade även hur man kan sänka sin elförbrukning både för sin egen ekonomis och planetens skull. 
 3. Ett samtal om de inre framgångsfaktorerna - vi tror att riktig ekonomisk framgång kommer först när man behärskar både de inre och yttre framgångsfaktorerna. De yttre framgångsfaktorerna såsom t.ex. nyckeltal, indexfonder, strategier har vi kontinuerligt tagit upp i många avsnitt. I den här mini-serien tar vi upp de inre framgångsfaktorerna som handlar mer om de mjuka värdena såsom självförtroende, attityd och beteendemönster.

I början av januari kommer vi att återkomma med de årliga artiklarna med uppföljning av hur portföljerna har gått, bästa fonderna 2020 och inte minst ombalanseringarna inför 2020. Tack än en gång för att du läser våra artiklar, lyssnar på vår podd eller vlogg och inte minst att du tipsar andra om oss. Det är ett förtroende som vi verkligen inte tar för givet och uppskattar mycket. 🙏 

God jul och Gott Nytt År,
Jan och Caroline Bolmeson

PS. Grattis till dig som tecknade K-Fastigheter och fick +40 % värdeökning. Grattis även till dig i vår Patreon-community som gjorde en lysande affär på 24Storage idag. 🎉👍 DS. 

Lyft ditt sparande till nästa nivå (eller bara kom igång) med vår RikaTillsammans-workshop!

Workshopen är en heldagsutbildning för dig som vill komma igång med ditt sparande eller för dig som redan är igång och vill lyfta det till nästa nivå. Målet är att oavsett var du befinner dig, så ska du få en bättre avkastning och tjäna mer pengar på ditt investerande. 

Samtidigt vill vi också att du ska kunna känna ett större lugn och en större trygghet i vetskapen att du gör rätt samt slippa den där oron eller dåliga samvetet kring att man borde ta bättre hand om sina pengar. I grunden handlar det om att skapa, förstå och följa en egen investeringsplan och strategi. 

Läs mer och boka din plats på följande orter och datum:

Antalet platser är begränsat för att jag vill att det ska finnas möjlighet till frågor och diskussioner. Du som är medlem i Unionen kan dessutom gå i princip gratis eftersom du kan ansöka om Unionens utbildningsbidrag. Skriv det i så fall i anmälan tillsammans med ditt personnummer så får du ett kursintyg att bilägga din ansökan.

Sådant som jag själv har läst under månaden 😎

Avslutningsvis så finns det ytterligare smågodis för dig som är sugen på mer. Nedan följer en blandning av egna artiklar på bloggen och sådant som jag har läst på andra ställen:

 1. Ray Dalio: "How the economic machine works" - en fantastisk video om hur ekonomin faktiskt fungerar och hänger ihop.
 2. Mauldin Economics "Advice worth taking" - nyhetsbrev som sammanfattar ett antal tänkvärda råd från investerare.
 3. Cornucopia: "Svikande framtidstro - eller bara medelålderskris?" - ett litet "rant" väl värt att läsa för många av oss medelålders män. 
 4. Hussman: "The meaning of valuation" - en ganska avancerad artikel som inte är superpositiv om framtiden på börsen på kort sikt. 

Aktuellt i RikaTillsammans-communityn på Patreon

Patreon är en liten community för oss som vill bli rika tillsammans. Mervärdet på Patreon är t.ex. att vi delar med oss av fler tips, information och investeringsmöjligheter som inte alltid kommer upp på bloggen. Varje månad arrangerar vi t.ex. digitala FikaTillsammans-tillfällen med gäster eller har en allmän frågestund. Allt med syfte att du ska bli klokare och rikare.

I närtid händer följande förutom de löpande inläggen: 
 • 11 dec - Digital FikaTillsammans där jag svarar på frågor 
 • 9 januari - Digital FikaTillsammans med grundaren för ett litet investmentbolag tillika personen bakom många av mina aktietips
 • januari - digital ombalanseringsworkshop för att sätta upp allt inför året
 • februari - intervju med Andreas och Henrik från Coeli Global
 • våren - preliminära fysiska träffar samt fler digitala Fikatillsammans-tillfällen med t.ex. Eric Strand

Du kan läsa gamla nyhetsbrev i arkivet. Du kan även svara på det här mejlet för att komma i kontakt med mig och Caroline. Dock kan vi inte svara på personliga frågor om din privatekonomi, dessa är det bättre att du ställer anonymt på bloggen i "Frågor och svar".

Villkor och ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Copyright © 2019 RikaTillsammans AB.


Vill du ändra inställningarna för det här nyhetsbrevet?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera helt.
Villkor för nyhetsbrevet och integritetspolicy hittar du här.