Copy
Rietveldhuizen vve
januari 2023
Hommage aan Rietveld in de kelder van huis Muus, Breitnerlaan 9, Utrecht
aan de leden

Beste lezers,
 
In 2022 konden we eindelijk van start gaan met ‘life’ activiteiten voor onze leden. De verslagen van de bijeenkomsten, de Beobs (Bij elkaar op bezoek) en andere activiteiten heeft u in de nieuwsbrieven kunnen lezen. Ook dit jaar willen we u elk kwartaal via dit kanaal op de hoogte houden.

In deze nieuwsbrief staat huis Muus nogmaals in de schijnwerper, omdat de nieuwe eigenaren enthousiast aan de slag zijn gegaan. Onze leden konden het huis Van Dantzig en het huis Bosschaert respectievelijk in oktober en november bezoeken en het Beob-programma voor de eerste helft van dit jaar is nu bekend. Cor van der Meiden vertelt over zijn ‘artist in residence’- ervaringen in de Erasmuslaan 5. En u vindt een selectie van de laatste nieuwtjes over Rietveld en Rietvelds erfgoed.
De ideeën die op de Algemene Ledenvergadering zijn geopperd worden door het bestuur besproken en omgezet in voorstellen. We komen daarop terug  in een volgende nieuwsbrief en op de najaarsbijeenkomst in Bergeijk.

Veel leesplezier
 
Ida van Zijl
voorzitter

in de schijnwerper

huis Muus

 Wilbert Leering in huis Muus, waarvan hij en zijn vrouw Puk de nieuwe eigenaren zijn  

De toekomst van huis Muus
door Ida van Zijl

In de vorige nieuwsbrief vertelde Wea Heere met hoeveel plezier zij meer dan 40 jaar in huis Muus, Breitnerlaan 9 in Utrecht heeft gewoond. De verkoop van een geliefde woning is altijd een spannend traject. Het gaat niet alleen om de financiële waarde. Iedereen hoopt in zijn hart toch dat de nieuwe eigenaren met evenveel plezier en respect voor de architectuur het huis zullen bewonen.

Bij huis Muus is een mooie match ontstaan. De nieuwe eigenaren Wilbert en Puk Leering werden bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op het huis. Al hebben ze natuurlijk hun best gedaan dat niet te laten merken aan de verkopend makelaar. Sinds november vorig jaar zijn ze eigenaar en op 10 februari betrekken ze de woning met hun drie kinderen Mozes, Pam en Juun. In principe is het huis dan bewoonbaar, maar nog niet helemaal klaar.

De belangrijkste verbeteringen zijn gerealiseerd: voorzieningen die tegenwoordig onmisbaar zijn, zoals isolatie, zonnepanelen, vloerverwarming en een sedumdak. De indeling is grotendeels intact gebleven, bovendien zijn enkele latere wijzigingen weer teruggebracht naar de originele staat. De keuken heeft een royale afmeting gekregen door de later afgescheiden eetkamer er weer bij te betrekken. Veel extra woonruimte is gewonnen door de kelders – het hele huis is onderkelderd – als slaap- en werkruimte te gaan gebruiken. De wastafels uit de jaren vijftig, de vensterbanken van travertijn en enkele originele houten kasten zijn nog aanwezig. Voor de keuken hebben Wilbert en Puk Joep van Lieshout uitgenodigd een ontwerp te maken.

Een bevriende jonge kunstenaar was zo enthousiast over het huis dat hij in een van de kelders een hommage aan Rietveld heeft aangebracht, gebaseerd op diens initialen. Ook dat is een mooie match: oud en nieuw talent bij elkaar.

bij elkaar op bezoek geweest

foto:  Mieke Rietveld

huis Van Dantzig (Santpoort-Zuid) 

zondag 2 oktober 2022


verslag: Martine Eskes (bestuur Rietveld Stichting) 


Op zondag 2 oktober 2022 werden de leden van Rietveldhuizen-VVE ontvangen door de huidige eigenaren van huis Van Dantzig in Santpoort-Zuid, Jans van der Woude en Toon Roodbergen. Hun  huis is in 1960 gebouwd voor de heer en mevrouw van Dantzig en later bewoond door mevrouw Mees, zuster van mevrouw van Dantzig, die het huis tot op hoge leeftijd bewoonde. Zij was interieurarchitecte en werkte samen met Rietveld. Huis Van Dantzig ligt fraai gesitueerd op een geaccidenteerd terrein, het duingebied van Santpoort-Zuid. Gebruikmakend van het niveauverschil zijn onder de vleugel met de slaapkamers een garage, stook- en bergruimte en enkele kamers aanwezig.

De huidige eigenaren hebben in 2020 het huis gekocht en zijn voortvarend gestart met de renovatie; in eerste instantie met het interieur en de verduurzaming van het pand. Het huis bevatte nog vele originele elementen, die grotendeels behouden zijn gebleven. In het huis zijn bijzonder mooie lichtontwerpen gemaakt door SPOT ON Lichtontwerp. Ook aan de buitenzijde zijn spots aangebracht die de stalen H-profielen, een belangrijk onderdeel voor de architectuur van het huis, prachtig belichten.

Als bestuur van de Rietveld Stichting (erven Rietveld), die zich inzet voor het behoud en zichtbaar maken van het werk van Gerrit Rietveld, zijn wij erg blij met behoud van zoveel mogelijk ‘levend’ erfgoed, de huizen die hij ontwierp. Rietveldhuizen-VVE laat met de bezoeken aan de huizen zien dat door de bewoners de huizen liefdevol en met grote inzet en kennis behouden worden. Het delen van de kennis en de ervaringen bij het restaureren/renoveren van de verschillende huizen is hierbij van onmisbare waarde.

 
Lees hier het hele verslag

 

huis Bosschaert (Laren) 

zondag 10 november 2022


verslag: Cor van der Meijden 
foto's: Erik Hesmerg


De Rietveldwoning van Martin en Annette Lehmann is een zeer fraaie woonvilla met hoge ruimtes en meerdere gevelhoge schuiframen, waardoor er veel licht de woning binnenvalt, er mooie doorkijkjes zijn naar de open patio en de verschillende aaneengeschakelde ruimtes en er visueel contact is met de buitenomgeving. Huis Bosschaert (een gemeentelijk monument) uit 1963 is de laatste door Rietveld ontworpen woonvilla, waarvan hij de realisatie in 1964 en oplevering in 1967 niet meer heeft kunnen meemaken. 
 
De familie Bosschaert heeft bijna 50 jaar in het huis gewoond. In 2016 hebben Martin en Annette Lehmann het huis van de eerste bewoners gekocht. De heer Bosschaert gaf daarbij aan dat het huis direct door de nieuwe eigenaren kon worden betrokken. De woonvilla was in werkelijkheid echter in bouwkundig slechte staat, waardoor vernieuwing van het dak (dakisolatie), herstel van het interieur (o.a. vloerisolatie) en herinrichting van de buitenruimte (bos en tuin) nodig was.
 
Van 2016 tot 2018 is de woning nagenoeg vanaf casco gerestaureerd en verduurzaamd. Martin en Annette woonden tijdens de restauratieperiode elders. De opdracht aan de restauratiearchitect was om de hoofdopzet van het huis en bijgebouwen (geheel gelijkvloers) grotendeels intact te laten, maar het huis ook aan te passen naar de hedendaagse eisen van comfortabel wonen. Alle ruimtes zijn met smaak en met oog voor detail ingericht. Van wastafelkraan tot geometrisch abstracte kunst aan de muren...het is met zorg door de bewoners uitgekozen!
 
Lees hier het hele verslag

bij elkaar op bezoek

De kracht van Rietvelds architectuur zit voor een groot deel in de verhoudingen en de relatie tussen binnen en buiten. Je ervaart dat het beste wanneer je er rond in kunt lopen. Daarom  zijn we in 2022 het project ‘Bij elkaar op bezoek’  gestart. De opzet lijkt enigszins op de Open Monumentendag, maar dan op kleinere schaal. Leden kunnen elkaar vragen stellen, ervaringen uitwisselen en elkaar beter leren kennen wanneer ze bij elkaar op bezoek gaan. En dat is de hoofddoelstelling van onze vereniging.

Per bezoek is een beperkt aantal personen inclusief een van de bestuursleden welkom. De eigenaren of bewoners vertellen wat over geschiedenis van het huis, laten eventueel foto’s en andere archiefstukken zien en geven een rondleiding. Het bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.
 

De komende maanden staan er nieuwe bezoeken gepland in februari maart, april, mei en juli. Voor de aanmelding laten we vier weken van tevoren een separate mailing uitgaan. 

zondag 12 februari 2023, 13.30 uur - 15.00 uur*
Eramuslaan 5 + 9, Utrecht 
 
zondag 12 maart 2023, 10.30 uur - 13.30 uur
huis Klaassen, Bosch en Duin
 
april 2023, datum en tijd nog nader te bepalen,
huis Stoop, Velp
 
zaterdag 27 mei 2023, 13.30 uur - 15.00 uur 
huis Erdman, Wassenaar
 
zondag 2 juli, 13.30 uur - 15.00 uur
huis Smit, Kinderdijk

* Voor dit bezoek op is reeds een uitnodiging uitgegaan en is de aanmelding gesloten

Rietveld op de PAN in Amsterdam

Gezien op de PAN: Dressoir R54 en v.l.n.r. Steltmanstoel, Zigzagstoel en Rode armstoel met witte accenten

door Joke van den Hoeven 


Van zondag 20 tot en met zondag 27 november 2022 werd in RAI Amsterdam de 35e PAN Amsterdam gehouden, een jubileumeditie van de bekende kunst-, antiek- en designbeurs, waar 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders exposeerden. De beurs trok dit jaar 37.000 bezoekers. Wij waren er bij op zondag 27 november. Het deed ons deugd ook Rietveldmeubilair aan te treffen op de beurs. Gezien de vraagprijzen worden authentieke uitvoeringen van  zijn ontwerpen bijzonder hoog gewaardeerd.

'Authentiek' is een vaag begrip. Het komt er in deze context op neer dat hoe dichter de uitvoering in tijd bij het oorspronkelijke ontwerp staat en hoe groter de kans dat Rietveld erbij betrokken was, hoe hoger de vraagprijs.

Galerie Van den Bruinhorst uit Kampen exposeerde een dressoir en twee stoelen. Op de bijbehorende kaartjes waren (onder meer) de volgende teksten van de verkoper te lezen.

Dressoir R54 
Metz&Co, Amsterdam 1936-1940
In 1932 ontwerp Rietveld een dressoirtje met schuifdeuren van draadglas dat gecombineerd kon worden met een los ladenblok. Met dit meubel als uitgangspunt ontwerpt hij in 1936 dressoir R54. Op dit moment zijn er vier exemplaren van dressoir R54 bekend.

€ 65.000

Steltmanstoel
Utrecht, 1963. Uitvoering G.A. v.d. Groenekan, De Bilt 1970
De Steltmanstoel is in 1963 door Rietveld ontworpen in opdracht van juwelier Steltman in Den Haag in een linkse en een rechtse versie. Met de asymmetrische open vorm lijkt dit laatste meubelontwerp van Rietveld weer aan te sluiten bij zijn vroege werk van begin jaren twintig.
€ 55.000

Zigzagstoel
1934-1935. Vurenhouten panelen met zwaluwstaart verbindingen, messing bouten en moeren, wit geschilderd.
Herkomst: Rietveld-Huis Hillebrand Den Haag. Er zijn twee zigzagstoelen uit Huis Hillebrand bewaard gebleven. Eén is in 2001 aan het Centraal Museum in Utrecht geschonken, de andere is de hier getoonde stoel.

€ 65.000

En bij Dr. Lennart Booij zagen wij een rode armstoel met (onder meer) de volgende omschrijvingen van de verkoper op het kaartje.

Rode armstoel met witte accenten
Rood en wit geverfd hout, gebogen zitting en rugleuning. Vervaardigers Gerrit Rietveld - ontwerper en G.A. van de Groenekan - uitvoerder. 
Deze stoel werd bij de herdenking van de tiende sterfdag van Rietveld in 1974 door Gerard van de Groenekan vervaardigd in een zeer kleine editie van 7 stuks. Het prototype van deze stoel is in 1925 ontworpen door Gerrit Rietveld en met hulp van zijn leerling Gerard van de Groenekan vervaardigd.

€ 40.000

Rietveld als muze


Beeldend kunstenaar Cor van der Meiden vertelt over zijn 'artist in residence'-periode bij Post Erasmuslaan 5

Doel van de ‘artist in residence’ -periode in november 2022 bij centrum voor kunst en architectuur ‘Post Erasmuslaan 5’ was om mij als beeldend kunstenaar te laten inspireren door de architectuur, vormentaal en het gedachtegoed van architect Gerrit Rietveld. In de ruim vier weken dat ik op nummer 5 van het door Rietveld ontworpen huizenblok aan de Erasmuslaan te Utrecht heb gewerkt, zijn er tien collages ontstaan. 
Gedurende de voorbereiding van de ‘artist in residence’ -periode was het mij opgevallen, dat Rietveld naast getekende ontwerpschetsjes als eerste visualisatie van zijn ontwerpideeën ook regelmatig eenvoudige ‘schetsmaquettes’ maakte van stukjes karton. Dat gegeven heeft mij uitgedaagd om met kleine kartonnen doosjes een aantal ‘driedimensionale collages’ te maken. Ik ben blij met het eindresultaat van deze ‘artist in residence’ -periode. De vormentaal van Rietveld heeft mij met succes geïnspireerd tot een minimalistischer vormgeving waarnaar ik al langer op zoek was!

 
Lees hier het hele verslag

interessante links en activiteiten


Trendy versie van Rietveldstoel - uitslag poll

In de vorige nieuwsbrief vroegen we onze lezers naar hun mening over de bijzondere versie die modehuis Supreme heeft uitgebracht van Rietvelds rood-blauwe stoel. Aan de poll, waarbij zij  de stoel op een schaal van 1 t/m 10 konden raten, hebben 13 lezers deelgenomen. De meningen waren zowel duidelijk als sterk verdeeld! Men vond het óf helemaal niets óf men had er waardering voor. Een 5 of een 6 als cijfer zat er niet bij, maar wel vijf keer een 1 en vier keer een 8. De vier overige stemmen waren voor de cijfers 2, 4, 7 en 9. 
 


Een oude bekende bezoeken

Rietveldliefhebbers, die eens wat anders willen zien dan het Rietveld Schröderhuis kunnen ook het hele jaar terecht in het Kröller Müller Museum. Daar kun je - zonder sloffen aan te hoeven trekken - rondlopen in het paviljoen dat Rietveld midden jaren 50 ontwierp voor de Internationale Beeldententoonstelling in de open lucht Sonsbeek 55. Het na de tentoonstelling afgebroken gebouw is in 1964 opnieuw opgebouwd in de beeldentuin van Kröller Müller en heet vanaf dat moment niet meer Sonsbeekpaviljoen, maar Rietveldpaviljoen. In 2010 is het gebouw wederom afgebroken en opnieuw opgebouwd, ditmaal genoodzaakt door de bouwkundige staat waarin het tijdelijke gebouw na een halve eeuw verkeerde.
Toen wij er eind oktober waren, zagen we weer een steigertje!
 

Géén Rietveldhuizen te koop


Als vereniging hopen wij dat nieuwe eigenaren evenveel waarde aan het erfgoed van Rietveld hechten en evenzeer hun best zullen doen de panden voor de toekomst te behouden als de oorspronkelijke opdrachtgevers hebben gedaan. 
Daarom brengen we in deze rubriek te koop staande Rietveldhuizen onder uw aandacht, zodat u eventuele liefhebbers hierop kunt attenderen. 
Bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief stonden - voor zover ons bekend - géén Rietveldhuizen te koop.
 
View this email in your browser
Copyright © 2023 rietveldhuizen_vve, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp