Copy
Rietveldhuizen vve                
24 juni 2022                
Afbeeldingen Collectie Centraal Museum:  foto links  'Familiefoto's en portretten Gerrit Rietveld, Truus Schröder';  afbeelding rechts  'Bedankkaart i.v.m. 70ste verjaardag Rietveld
aan de leden

Beste lezers
 
Omdat wij als Rietveldhuizen-VVE de verjaardag van Rietveld zeker niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, ontvangt u Nieuwsbrief 7 precies op 24 juni. Verderop in dit nummer vindt u meer informatie over de Rietvelddag 2022 met alle activiteiten ter ere van Rietvelds verjaardag en ga ik wat nader in op de viering van zijn 70ste verjaardag waarvoor Rietveld een bedankkaartje ontwierp. 

Op 8 mei konden we elkaar voor het eerst in wat groter gezelschap ontmoeten in Het Nieuwe Instituut. Het smaakte naar meer. In deze nieuwsbrief kondigen we allerlei activiteiten aan die, gelukkig, vrijwel zeker doorgaan.

De tweede bijeenkomst dit jaar, oorspronkelijk gepland 26 juni, twee dagen na de verjaardag van Gerrit Rietveld, hebben we verplaatst naar 25 september. We kunnen daardoor een hele mooie, nog vrij onbekende locatie boeken en meer tijd steken in de voorbereiding van het programma.

De serie ‘Bij elkaar op bezoek’ is een succes. Voor het komend half jaar staat weer een aantal prachtige huizen op het programma. In dit nummer kunt u terug zien en lezen hoe geanimeerd het bezoek in april is verlopen.

Het huis van onze webmaster Marieke van Limburg Brouwer staat dit keer in de schijnwerper en architecte Alenca Mulder stuurde ons een interessant verslag van een net gerealiseerd bijgebouw voor het huis Van den Doel in Ilpendam.

Tot slot raad ik u van harte aan onze op 8 mei gelanceerde website rietveldhuizen-vve te bekijken. Niet alleen vanwege de prachtige foto’s en interessante informatie, maar ook omdat we met spanning uitkijken naar uw meningen, ervaringen en andere informatie op de forumpagina.
 
Veel leesplezier en een mooie zomer toegewenst. En tot ziens op 25 september.
 
Ida van Zijl
 
voorzitter

 
in de schijnwerper
Huis Klaassen

 
 
‘Met vakantie op een eiland in Bosch en Duin’

Marieke Van Limburg Brouwer en Reinier Feitz betrokken in 2018 met hun twee zonen de villa in Bosch en Duin, die Rietveld in 1952 voor het echtpaar Klaassen bouwde. De vorige eigenaar kon er maar moeilijk afstand van doen. Pas nadat zij zich als huurder bewezen hadden, kreeg de familie Feitz het huis in 2020 gegund als koper.
 
Reinier was meteen verliefd op het huis. Marieke in eerste instantie wat minder. Maar inmiddels voelt het wonen in een huis met overal licht en uitzicht op een tuin van 50 meter breed en 125 meter lang voor haar alsof ze verblijft in een vakantiehuis op een eiland. Zeker als je je realiseert dat het buiten op het terras, onder het overstek in de zon, al bij een temperatuur van tien graden Celsius aanvoelt als achttien graden.
 
Daar staat helaas tegenover dat het binnenklimaat minder aangenaam is. Dikke gordijnen voor de vele grote ramen moeten zowel kou als warmte weren. En het energieverbruik in het slecht geïsoleerde pand is uiteraard onverantwoord hoog. Verduurzaming is dan ook hoogst noodzakelijk.
 
Mede tegen deze achtergrond zijn Marieke en Reinier al enige tijd bezig met het opstellen van verbouwingsplannen. In Rietveld hadden ze zich nog niet eerder verdiept; daarmee zijn ze gestart door in het Rietveld Schröderhuis te gaan kijken. Ze zijn erg enthousiast geraakt en hebben de  intentie om Rietvelds oorspronkelijke ontwerp voor de familie Klaassen zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. 


 
Lees hier het hele artikel
verslag bijeenkomst 8 mei
Studiezaal van Het Nieuwe Instituut
 
Rietveldhuizen-VVE in Het Nieuwe Instituut 
door Joke van den Hoeven (eindredacteur nieuwsbrief)

De eerste bijeenkomst  van Rietveldhuizen-VVE op zondag 8 mei jongstleden in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam was een succes. Hoewel we op iets meer aanmeldingen gehoopt hadden, was de groep van 25 deelnemende (bestuurs)leden en gasten groot genoeg om vergaderzaal ‘Room one’ in het Nieuwe Instituut aangenaam te vullen. Na een hartelijk welkom door voorzitter Ida van Zijl stonden er gevarieerde activiteiten op het programma:
 
Lezing over de Rietveldarchieven in Het Nieuwe Instituut en het Centraal Museum door Hetty Berens
 
Bezoek studiezaal van Het Nieuwe Instituut
Bekijk hier een foto
 
Rondleiding Huis Sonneveld

Presentatie over ventilatiesystemen in woningen door Rutger Naber
 
Lancering website Rietveldhuizen-VVE
 
 
maquette in een sigarendoosje van woonhuis Couzijn,

Vanuit het kritische Rietveldhuizen-VVE-publiek werd zeer gewaardeerd dat de betrokkenen van Het Nieuwe Instituut - Hetty Berens en Antje Verstraeten – geen standaard PR-verhaal afdraaiden, maar hun best hadden gedaan voor een op het publiek afgestemde invulling. Zo kregen we van Hetty Berens mee dat we orginele Rietveldhuizendocumenten vooral niet op mochten rollen en/of voorzien van paperclips, plakband of post-its. En Antje Verstraeten had zulke leuke maquettes van Rietveldhuizen voor ons uitgestald in de studiezaal dat we er bijna niet af konden blijven. Gelukkig mocht fotograferen wel, hetgeen bijna dringen werd.
 
Rondom en tussen de activiteiten door was bij inloop, lunch, theepauze en borrel ruim gelegenheid om als Rietveldhuizenbewoners, -belangstellenden, -deskundigen en -professionals met elkaar kennis te maken en informatie of ervaringen te delen. Vanwege het prachtige weer hoefden we hier niet binnen voor te blijven, maar konden we doorlopen naar het fraaie terras van het museumrestaurant met uitzicht op het depot.'
Bijeenkomst zondag 25 september

Rietveldhuizen-VVE

Onze tweede bijeenkomst  van dit jaar vindt weer plaats op een bijzondere locatie: De Nieuwe Stad te Amersfoort (Oliemolenhof, 3812 PB) van 10:30-17:00 uur.
Gecombineerd met de jaarlijkse algemene vergadering bieden wij voor alle leden en belangstellenden een gevarieerd programma aan met interessante sprekers vanuit Vereniging Hendrick de Keijzer, het notariaat, de makelaardij en De Nieuwe Stad.
In augustus ontvangt u nadere informatie en kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst.
foto: https://www.denieuwestad.nl/wp-content/uploads/2017/04/Oliemolenhof_DJI_0024-e1507798069334.jpgo

De Nieuwe Stad

'De Nieuwe Stad' is een bijzonder stedenbouwkundig ontwikkelingsproject op het terrein van de voormalige Prodentfabriek (het Oliemolenkwartier) in Amersfoort. Met behoud van de oude iconische fabrieksgebouwen wordt het gehele gebied vanuit een totaalconcept herontwikkeld  tot een innovatieve en duurzame microstad; een 'stad in een stad'. Inmiddels zijn er ruim 80 kleine en grote bedrijven gehuisvest.
 
Bekijk hier de video over De Nieuwe Stad
bij elkaar op bezoek geweest
 
Huis Smedes 2 (Bennekom)
zondag 10 april

door Adrien van der Kloes (gastheer)

Heleen en Adrien van der Kloes ontvingen een gevarieerd gezelschap van 14 gasten: eigenaren, kleinkinderen van Rietveld en professionals. 
Door het relatief grote aantal deelnemers ontstonden al snel geanimeerde gesprekken rond de oude Rietveld-eettafel uit 1936. Vooral het voorrecht om in een Rietveld huis te mogen wonen kwam uitgebreid aan de orde. De rondleiding in  twee groepen leidde via de begane grond en de eerste verdieping uiteindelijk naar het dakterras, waar iedereen een goed beeld kreeg van het huis en de tuin.  Voor een rondleiding langs de buitenkant was weinig animo meer, de deelnemers waren te druk met elkaar in gesprek.
Eenmaal aan de borrel gaf Ida van Zijl een interessante toelichting op het ontwerp voor het protestants-christelijke bejaardencentrum ‘De Nudehof’ in Wageningen. Dat stond als tweede onderdeel op het programma. Voor een bezoek was het echter te laat geworden.
 
Lees hier het hele verslag
24 juni -  de verjaardag van Gerrit Thomas Rietveld

door Ida van Zijl                    

Hoe zou Gerrit Rietveld zijn verjaardag hebben gevierd, met krentenbollen bij de koffie, zoals die elke werkdag op het architectenbureau werden gegeten? Of kwam er iets speciaals op tafel. Rietveld staat niet bekend als een Bourgondiër of een fijnproever. Waarschijnlijk vond hij werken het leukste wat er was en besteedde hij aan andere zaken niet veel aandacht.
 
Pas na de Tweede Wereldoorlog had Rietveld zoveel aanzien gekregen, dat zijn 70ste verjaardag, in 1958, groots werd gevierd. Het Centraal Museum maakte de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Tegelijkertijd verscheen een monografie geschreven de Amerikaan Theodore Brown. Talloze artikelen in binnen- en buitenlandse dagbladen en tijdschriften verschenen naar aanleiding van deze heugelijke gebeurtenissen. Rietveld ontwierp een bedankkaartje dat op heel mooie, subtiele manier visualiseert dat ruimte de essentie van zijn werk is. De drie elementen van de R, een verticale lijn, een halve cirkel en een korte schuine lijn, plaatste hij ruimtelijk in het vlak dat als kern zijn dankwoord bevat:

‘G Th Rietveld dankt U hartelijk voor alle goede wensen en waarderende woorden bij z’n zeventigste verjaardag'

De drie ontwerptekeningen (twee hieronder en de derde op de voorpagina) laten zien hoe Rietveld door vereenvoudiging en abstrahering het beeld ruimtelijker en sterker maakt. 
Afbeeldingen Collectie Centraal Museum:  'Bedankkaart i.v.m. 70ste verjaardag Rietveld' 
Het Centraal  Museum viert de verjaardag van Rietveld zondag 26 juni aanstaande. In het kader van de  Rietvelddag 2022 kunt u deelnemen aan een aantal bijzondere activiteiten in de stad Utrecht: 

https://www.centraalmuseum.nl/nl/agenda/rietvelddag-2022
bij elkaar op bezoek
De kracht van Rietvelds architectuur zit voor een groot deel in de verhoudingen en de relatie tussen binnen en buiten. Je ervaart dat het beste wanneer je er rond in kunt lopen. Daarom  zijn we in 2022 het project ‘Bij elkaar op bezoek’  gestart. De opzet lijkt enigszins op de Open Monumentendag, maar dan op kleinere schaal. Leden kunnen elkaar vragen stellen, ervaringen uitwisselen en elkaar beter leren kennen wanneer ze bij elkaar op bezoek gaan. En dat is de hoofddoelstelling van onze vereniging.

Per bezoek zijn maximaal zes tot tien personen inclusief een van de bestuursleden welkom. De eigenaren of bewoners vertellen wat over geschiedenis van het huis, laten eventueel foto’s en andere archiefstukken zien en geven een rondleiding. Het bezoek duurt ongeveer 1,5 uur. 
In bepaalde gevallen zal het te combineren zijn met een ander bezoek aan een Rietveldhuis of -gebouw en vertrekt het hele gezelschap naar de tweede bestemming. Qua planning richten we ons op de zondag.

 
Zomerhuis Verrijn Stuart, Breukelen, foto: https://www.wvau.nl/21/records/221/_cache/750w500h/6373.jpg

In vervolg op de bezoeken van februari, maart, april en juli (vol) staan er nieuwe bezoeken  gepland in augustus, september en oktober. Voor de aanmelding laten we vier weken van tevoren een separate mailing uitgaan. 

zondag 28 augustus 2022, 11:00 - 12.30 uur
Zomerhuis Verrijn Stuart, Breukelen

zondag 18 september 2022: 13:30 - 14.00 uur
Huis Van Daalen, Bergeijk

oktober 2022 (publicatie dag en tijd in volgende nieuwsbrief) 
Huis Van Dantzig, Sandpoort-Zuid
bijgebouw woonhuis Van den Doel
Foto: Michel Claus

In onze nieuwsbrief van november 2020 stond huis Van den Doel te Ilpendam in de schijnwerper. Eigenaren Koen Hoogenhout en Sander van der Heijden vertelden enthousiast over de restauratie, renovatie en verduurzaming van hun Rietveldhuis uit 1957 door WVAU architecten. Ook maakten ze melding van hun voornemen om het nooit gebouwde tuinhuis/bijgebouw dat Rietveld bij het woonhuis ontworpen had, alsnog te gaan neerzetten. Inmiddels heeft WVAU architecten dit project voor hen gerealiseerd. Sander en Koen benutten het tuinhuis voorlopig als mantelzorgwoning voor hun (schoon)moeder. Op termijn willen zij er een B&B van maken, zodat meer mensen kunnen genieten van Rietvelds erfgoed.

 
Lees hier meer over bijgebouw woonhuis Van den Doel
Interessante links en activiteiten

Bijna nul op de meter in huis van Jan Meulenbelt, medewerker van Rietveld 
Belangstellend lid Pim Vis mailde ons onderstaande link naar een artikel op Monumenten.nl. Hij beschrijft de verduurzaming  van zijn woning, een ontwerp van Jan Meulenbelt, medewerker van Rietveld. 

https://www.monumenten.nl/verhalen/bijna-nul-op-de-meter-in-rietveld-woning-van-1963

Dronude Utrecht: Rietveld Schröderhuis 

Het project Dronude Utrecht was in mei onderdeel van het SPRING festival in Utrecht. Projectleider en drone-fotograaf Tom fotografeerde grote groepen mensen naakt op mooie plekken in Utrecht, waaronder het Rietveld Schröderhuis, naakt vanuit de lucht, met een drone.

https://www.dronenudes.com/portfolio?pgid=iw9o7bt3-f936eef9-cb3c-42dc-95a7-4a2ce2863680

Expositie over architect J.B. van Loghem in ABC Architectuurcentrum Haarlem

Tot 1 oktober 2022 is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem een expositie te zien over de architect J.B. van Loghem (1881-1940). Als pleitbezorger van het Nieuwe Bouwen was hij internationaal actief in de CIAM (Congrès Internationaux d'Architecture Moderne) en werkte daar samen met grote namen als Le Corbusier, Mart Stam en Gerrit Rietveld. 

https://www.architectuurhaarlem.nl/activiteit/architect-jb-van-loghem-1881-1940-de-schijnwerpers
Rietveldhuizen te koop

Twee mooie vrijstaande villa's staan momenteel te koop. Het betreft de huizen Bláha in Best en Muus in Utrecht.

Als Vereniging hopen wij dat de nieuwe eigenaren even veel waarde aan het erfgoed van Rietveld hechten en evenzeer hun best zullen doen de panden voor de toekomst te behouden als de oorspronkelijke opdrachtgevers hebben gedaan. 

Daarom brengen we deze te koop staande Rietveldhuizen graag onder uw aandacht, wellicht kunt u eventuele liefhebbers attenderen op deze 'buitenkansjes'.

 
Woonhuis Bláha
A.P. Nosselaan 5, Best
 
In de jaren ‘50 en ’60 heeft Rietveld meer villa’s van dit type ontworpen bestaande uit een woongedeelte en een langgerekte slaapvleugel. De bosrijke omgeving is door deze indeling is in elke kamer optimaal te beleven. Dat was ook de wens van de opdrachtgevers Ondrej en Mieke Bláha die toevallig een artikel over Rietveld hadden gelezen in Tussen de rails, een blad voor reizigers van de Nederlandse Spoorwegen. Het hele ontwerpproces is in nauw overleg met hen gegaan en ondanks, of dankzij, veel discussie is het huis in ongeveer één jaar helemaal volgens Rietvelds plan uitgevoerd.

Door een van de zonen en zijn dochter is het huis onlangs geheel gerestaureerd; een uitbreidingsplan ligt klaar om gerealiseerd te worden.

 
Inlichtingen over Woonhuis Bláha
Woonhuis Muus
Breitnerlaan 9, Utrecht
 
Zeer recent in de verkoop!

Woonhuis Muus in Utrecht, een zeer ruime vrijstaande villa uit 1961, verkeert nog in een zeer originele staat. Gelegen aan de rand van het Krommerijnpark, met een  fantastisch uitzicht door de hoge ligging van het huis. Een werkelijke buitenkans in het centrum van het land!
 
Inlichtingen over Woonhuis Muus
View this email in your browser
Copyright © 2022 rietveldhuizen_vve, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp