Copy
 
 
 

KIND-JEUGD-JONGEREN

 
 

Beste *|MERGE1|*,

De nieuwsbrief voor Kind, Jeugd en Jongeren verschijnt vijf keer per jaar. Er is dus altijd nieuws VOOR IEDEREEN!

Je bent jong en je gelooft wat …

Hij ziet vandaag het levenslicht: deze nieuwsbrief met kerkelijke activiteiten voor, door en met kinderen, jeugd en jongeren. Federatie breed worden elke twee maanden nieuws en activiteiten verzameld om jou zo goed als mogelijk te informeren. KIND-JEUGD-JONGEREN is te vinden op de website www.rkwestland.nl, maar kan ook 5 keer per jaar bij jou in je mailbox komen. Klik hier om je aan te melden.

Je bent jong en je gelooft wat. We hebben elkaar (en goed aangeleverde informatie) nodig om samen te blijven geloven. De nieuwsbrief werkt het beste als zoveel mogelijk mensen ook artikelen schrijven om anderen enthousiast te maken. En hun activiteiten (van kinderwoorddienst tot RKJ, van Jongerenkoor tot Kliederkerk, van tienergroep tot feesten als Eerste heilige communie en H. Vormsel) bekend te maken.

De agenda in deze nieuwsbrief bestrijkt een periode van drie maanden, opdat activiteiten lang van te voren in de (gezins)agenda een plek kunnen krijgen. Veel plezier met lezen!

Diaken Walther Burgering

 

Pop-up bijbeltentoonstelling

In het kader van het jaarthema van het bisdom Rotterdam “Jaar van het Woord van God” is er een pop-up bijbeltentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling heeft speciale onderdelen voor kinderen in de vorm van kleine opdrachten en een bijbehorend opdrachtenboekje (zie afbeelding). Voor volwassenen zijn QR-codes op de panelen aangebracht die verwijzen naar meer informatie op de website van het bisdom. Parochies kunnen de tentoonstelling aanvragen via hun pastoor-moderator bij Annemieke de Jong

 
 
 

Alles anders dit jaar

Alles is anders dit jaar. Het St. Franciscusfeest (met dierenzegening), het St Maartenfeest (werd niet uitbundig gevierd), het St Nicolaas (hoe gaan we dit vormgeven), de Kliederkerk (een paar keer niet doorgegaan) en Kerstmis (wie het weet mag het zeggen). Geen makkelijke tijd dus om een nieuwsbrief KIND-JEUGD-JONGEREN te lanceren. En toch doen we het.

Waarom? Omdat er veel wel doorgaat en hartstikke leuk en nodig is voor deze leeftijdsgroep. Omdat aandacht voor onze jeugd ons levendig houdt als geloofsgemeenschap. Omdat bij kinderen, jeugd en jongeren die flexibiliteit te vinden is, die nodig is voor de opbouw van ‘de kerk van de toekomst’.

Veel gebeurt dus online
Dat kunnen we niet leuk vinden, maar het is ook mooi dat het kán. Veel gaat door omdat jeugd en jongeren elkaar willen blijven zien en meemaken.
Dat ervaren we op diverse plekken bij de voorbereiding van de eerste heilige communie en van het H. Vormsel. Gedreven door de hoop op beter komen kinderen via zoom bij elkaar en bereiden zich voor. Met straks misschien een mooie viering waarbij ze zelf en hun ouders in de kerk verenigd zijn.   

Kerstmis
Hoe Kerstmis kerkelijk eruit zal zien? We weten nog niet alles. Via verschillende media zullen we jullie op de hoogte houden. Wat wel bekend is, is dat op Kerstavond 24 december om 19.00 uur een federatieve Gezinsviering wordt gehouden, live te volgen vanuit de St Jan de Doperkerk te Wateringen via Kerkdienstgemist.nl. In de Onze Lieve Vrouw van Goeden Raadkerk in Honselersdijk kunnen gezinnen op Eerste Kerstdag, 25 december naar het ‘Kerststal kijken’. Diezelfde middag vindt in Wateringen het Kindje wiegen plaats. Dit is met een beperkt aantal kinderen en ouders, en live te volgen via kerkdienstgemist.nl. Aanvangstijden worden later gecommuniceerd.

 

Het grote Bijbel kwartet
 

Vanwege het diocesane Jaar van het Woord van God liet bisschop Van den Hende een kwartetspel maken. ‘Het grote Bijbel kwartet’ werd gepresenteerd tijdens de misdienaarsdag op 12 september. Wil je ook graag één of meer exemplaren van ‘het grote Bijbel kwartet’ ontvangen om te thuis te spelen of met je tienergroep? Of misschien om het cadeau te doen? Stuur dan een mail naar bureau@bisdomrotterdam.nl.
Als je één of enkele kwartetten bestelt, vragen we je om een gift.
Parochies kunnen de kwartetten per tiental bestellen à € 25,00 en ontvangen hiervoor een factuur.
 

NIEUW .... RKJ light start op 25 november

De tieners van Rock Solid hebben het erg naar hun zin, en zo zijn er minstens 5 die alweer 15 jaar zijn geworden. Voor en met hen starten we dit seizoen RKJ-light. Op uitnodiging komt een gast op het gezamenlijk klaargemaakte eten en deelt zijn/haar verhaal over een inspirerend Bijbelverhaal.
Woensdagavond 25 november om 18.30 uur is de eerste RKJ-light-avond in de kerk van de OLV. Goeden Raad, Honselersdijk. Special guest is diaken Walther Burgering. Opgeven kan door een appje te sturen naar 06-29.562.865 ovv je naam en ‘ RKJ-light’. Vanwege corona dit keer nog zonder samen eten.

 

 

Geef kleur aan kerst, kleur kerst voor elkaar

Wat is er leuker dan onverwachts een persoonlijk cadeautje door de brievenbus te krijgen? Wij denken dat veel mensen met kerst hier blij van worden. Daarom lanceren we de kleurplaatactie: Achter ieder raam een kerstkleurplaat!

Hoe werkt het? Laat (klein)kinderen de vrolijke actuele kerstkleurplaat van De Zalige Zalm inkleuren. Vervolgens brengen of sturen ze de kleurplaat naar iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Vraag of de ontvanger de kleurplaat voor het raam plakt, zodat de kinderen zien dat hun kleurplaat ook echt is aangekomen. Net zo als de berenactie in het voorjaar, toen overal knuffelberen achter het raam verschenen. Het zou toch geweldig zijn als we straks rond kerst overal in het (West)land kerstkleurplaten voor het raam zien hangen! Zo krijg je op een vrolijke manier contact met elkaar en straalt de kerstboodschap vanachter de ramen de wereld in.

 
 
 

Alles over iconen op 18 november bij RKJ Westland

Woensdagavond 18 november spreekt Marie-Therèse van der Loo over de symboliek van iconen. Hoe maak je ze, wat zeggen ze en welke waarde hebben ze in de Oosterse (en Westerse) kerk? Dat doet ze voor de RKJ-jongerengroep online. Ben je 16 jaar of ouder, dan ben je om 20.00 uur van harte welkom om aan te schuiven. Inloop met zelf mee gebrachte koffie om 19.30 uur. Aanmelden voor de link svp via RKJ@rkwestland.nl.             

De eerste twee avonden van de Westlandse Jongerengroep RKJ waren een klinkend succes. Op 16 september hingen 9 jongeren aan de lippen van diaken Walther Burgering. Hij vertelde over de werking van de Heilige Geest. Onder het motto ‘Geestkracht: adem die doet leven’ vulde zich een boeiende, interactieve avond in de pastorie van de Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad in Honselersdijk.

Op 21 oktober begeleidde broeder Matteüs van de Broeders van Sint Jan een prachtig gesprek over de waarde van vriendschap. Gezamenlijk spraken we online over de verscheidene vormen van vriendschap, het verschil tussen liefde en vriendschap en welke vrienden Jezus eigenlijk had (van Petrus tot Judas) en hoe hun vriendschappen waren veranderd tijdens Zijn openbaar optreden.

 

Tienergroep Westland

 

Nog nooit een tieneravond van Rock Solid bijgewoond? Je weet niet wat je mist!
Een keer per maand komen zo’n 8-10 tieners naar Honselersdijk om met elkaar te spelen, te stoeien en naar een mooi Bijbelverhaal te luisteren. Chillen doen we natuurlijk ook en er is altijd lekker snoep en drinken aanwezig. Doe je dit jaar je vormsel en wil je dit een keer meemaken, je bent van harte welkom!

Woensdag 2 december is een speciale avond. Margrit Stijger is er dan voor de laatste keer bij. Tanja van den Berg neemt het stokje van haar over als begeleidster. Naast diaken Walther Burgering verzorgt zij dit enerverende programma voor de tienerleeftijd. Sinds kort ook ondersteund door enkele oudste tieners die spelleider zijn geworden.
Vanaf 11 jaar ben je om 19.15 uur van harte welkom in de kerk van OLVr van Goeden Raad aan de Dijkstraat 25 te Honselersdijk, ingang pastorie.  Aanmelden mag, maar hoeft niet via tienergroep@rkwestland.nl.

 

 

DiaconAction

 

November en december zijn voor jongeren ‘DiaconAction maanden’. Samen gaan ze aan de slag om iets te betekenen voor een naaste in hun omgeving. “Dit jaar ziet DiaconAction er vanwege de coronamaatregelen anders uit dan andere jaren”, vertelt Desiree Bühler, medewerker jongerenpastoraat van het bisdom Rotterdam. “Omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om met een groep jongeren een activiteit te organiseren in een verzorgingshuis of een verpleeghuis, is er dit jaar een speciale kaart gemaakt die deelnemers kunnen schrijven.”
De tieners en jongeren die vanuit hun parochie deelnemen aan DiaconAction kunnen een boodschap op de kaart schrijven en deze aan mensen opsturen of zelf gaan brengen. “Het is belangrijk om in deze coronatijd mensen te laten weten dat er aan hen gedacht wordt. Denk aan ouderen en ook jongeren die aan huis gebonden zijn, mensen die alleen zijn en die veel minder contact hebben met andere mensen dan voorheen. Denk ook aan gevangenen en mensen in een asielzoekerscentrum.”
 

 
 

Jouw activiteit op het gebeid van Kind-Jeugd-Jongeren in onze agenda? Mail een kort stukje tekst, het liefst voorzien van een (rechtenvrije) foto of afbeelding, vóór 2 januari naar kindjeugdjongeren@rkwestland.nl

 
 
 

November 2020

12
Ouderavond Eerste Heilige Communie St. Elisabethparochie, Wateringen in de parochiezaal van de St Jan de Doper én online
14
(Besloten) Presentatieviering Vormelingen van regio Noord en West in de St Jan de Doper, Wateringen.
16
bestuur RKJ Westland - in pastorie of online
18
Vormselvoorbereiding regio Noord en West, bij ouders thuis (Zoom)
19
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
25
RKJ-light. Mystery Guest
26
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
 
 
 

December 2020

2
Tienergroep Westland Rock Solid in de kerk van OLV van Goeden Raad, Honselersdijk of online
3
Vormselvoorbereiding regio Noord en West, bij ouders thuis (Zoom)
3
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
9
Vormselvoorbereiding regio Noord en West, bij ouders thuis (Zoom)
10
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
17
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
24
Kerstvieringen in diverse kerken (zie website)
25
Kindje wiegen St. Elisabethparochie in de St Jan de Doperkerk (online te volgen via www.kerkdienstgemist.nl)
 
 
 

Januari  2021

6
Tienergroep Westland Rock Solid in het kader van Driekoningen in de kerk van OLV Goeden Raad, Honselersdijk of online
6
Vormselvoorbereiding regio Noord en West, bij ouders thuis (Zoom)
7
Ouderavond vormelingen Noord en West
7
Jongerenkoor Corbulo, repetitie of online ontmoeting
20
RKJ-avond in de kerk van OLV van Goeden Raad, Honselersdijk of online
31
Kliederkerk Wateringen (onder voorbehoud)
 
 
 
Waarom krijg ik deze e-mail?
U ontvangt deze e-mail omdat u bent aangemeld voor de digitale nieuwsbrief Kind-Jeugd-Jongeren van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin.

parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin
Dijkstraat 25
HONSELERSDIJK, Zuid-Holland 2675 AV


Bezoek onze Website
 
 
Email Marketing Powered by Mailchimp