Doorslaande Tongen 2016 - meer deelnemers welkom
Trobada 2017: wie gaat er mee? • Sponsoren bedankt!
Bekijk deze mail in je browser
Laatste Doorslaande Tongen!

Lieve lezer(es),

De Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) stopt volgend jaar met haar workshop-weekenden. Dit vanwege de terugloop van het aantal deelnemers en het aantal vrijwilligers. Mogelijk heeft het er ook mee te maken, dat mensen de kosten niet meer kunnen opbrengen door de crisis en uitwijken naar de inmiddels goedkopere eendagsworkshops.

Hoe dan ook, Mieke Smits en ik willen graag van 18 t/m 20 november nog één keer knallen met dit evenement. En dat gaat bijna lukken! Vóór 1 september hebben we nog ongeveer tien deelnemers nodig om het weekend door te laten gaan.
De workshop van Mark Söhngen is op een haar na vol, maar de groepen van Kok de Koning (zangbegeleiding) en Jacqueline Edeling (tango) kunnen nog wel wat deelnemers gebruiken.
Dat geld ook voor de uitpakkers-/beginnersgroep die ik zelf voor mijn rekening neem. Ook mensen die (nog) geen harmonica hebben zijn daar welkom. Wel even een seintje geven dan, zodat we een extra instrument kunnen regelen.

Meer info vind je op tongen.harmonicahoek.nl of direct op de site van de SVN, waar je je ook kunt opgeven, nadat je je hebt geregistreerd. Mocht het niet lukken met registreren, geef me dan even een seintje. Dan maak ik het voorlopig handmatig in orde.

De zaterdagavond 19 november zal er weer een Open Podium zijn. Elke cursist die wat wil presenteren (zingen, spelen, een gedicht voordragen) is dan welkom.
Zondagmiddag rond een uur of vier, na de groepenpresentatie, is het weekend weer afgelopen. Voorgoed.

Doorslaande Tongen was in 1997 (toen nog Diatonisch Weekend genoemd) míjn opstapje naar de wisseltonige wereld. Gelukkig zijn er in Nederland inmiddels genoeg andere mogelijkheden bij gekomen om kennis te maken met de trekzak, maar toch vind ik het stoppen met dit weekend een aderlating voor wisseltonig Nederland.

> Hier vind je alle info over Doorslaande Tongen 2016!
> Een impressie van vorig jaar.

 

Catalaanse harmonica’s

Op de trekharmonica ben ik ook erg gesteld vanwege het sociale element. Zelden zul je grote treffens meemaken van tuba-spelers, saxofonisten, pianisten of zelfs gitaristen, maar bij de trekharmonica is dit de gewoonste zaak van de wereld.

We kennen allemaal wel de workshopweekenden en harmonicadagen in Nuis, Baarlo, Veldhoven, Zwolle, Drachten, en Enkhuizen. Maar ook buiten onze landsgrenzen lusten ze er wel pap van!

Dat geld zeker voor Catalonië, waar de trekzak – net als in Baskenland – met haar muziek een sterk nationaliteitsbewust element vormt.
Nu vind ik die lokale traditionele muziek erg mooi en graag dompel ik mij onder in de Catalaanse sferen tijdens de Trobada amb els Acordionistes del Pirineu.

Arsèguel
Dit evenement vindt jaarlijks eind juli plaats in en rond een klein Pyreneeëndorpje: Arsèguel. Twee late avonden treden niet alleen Catalaanse, maar ook internationale balgenisten op.
Maar juist er omheen vind je dé plekken met muziek van lokale gezelschappen, die één ding steeds gemeen hebben: ze hebben minstens één trekharmonicaspeler in hun midden.
Je treft ze rond dit weekend overal aan: in Arsèguel op de weide bij de kerk en in Seu d’Urgell op de diverse pleinen en op de binnenplaats van een hotel.


En vaak zijn de spelers nog heel jong: niet helemaal verbazend, omdat er op school ook vaak al aandacht aan traditionele muziek en het bespelen van de trekharmonica wordt besteed.

In 2014 en in dit jaar was ik er weer. Ondanks dat ik me er bij 36º in de schaduw een ongeluk heb zitten zweten, heeft het mijn enthousiasme voor dit weekend weer aangewakkerd: volgend jaar ga ik weer.

Inmiddels heb ik op Facebook een groep aangemaakt, waarin het enthousiasme voor dit bezoek kan worden gedeeld.

 


Donateurs blijven welkom

Na mijn oproep voor donateurs heb ik verrassend veel giften binnen gekregen. Het is een teken dat mijn werk voor De Harmonicahoek wordt gewaardeerd. De grootste gift ging gepaard met een bijsluiter:

“Ik zie jou als de chroniceur van de trekharmonika in NL en dat zeg ik altijd tegen iedereen die het maar wil horen.
Hulde dus!”
Dat doet de mens goed
Donateurs blijven uiteraard welkom, want vrijwel dagelijks wijd ik veel tijd aan de website.

> Doneren kan hier

Wil je vaker van mijn doen en laten op wisseltoning gebied op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig De Harmonicahoek.
Heb je een nieuwsfeedlezer, dan kan dat automatisch:


> www.harmonicahoek.nl/rss
> In de Facebookgroep Trekharmonica vind je ook het ‘kleinere nieuws’ (besloten groep, maar elke geïnteresseerde is welkom).
Copyright © 2016 De Harmonicahoek, Alle rechten gereserveerd.


Oh, mijn hemel! Haal mij alsjeblief van deze lijst af!    Aanmeldingegevens wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp