Copy
 

Klimatkommunernas nyhetsbrev maj 2019

 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Visst går man lite som på nålar nu? Ska sommaren bli lika varm och torr som förra årets? Just nu är det gassande sol och 23 grader här i Skåne. Torka och skogsbränder har den här våren varit ett lika givet samtalsämne på fikastunden som förra sommaren. Klimatoron breder ut sig och för att den inte ska få oss att bli handlingsförlamade och känna uppgivenhet gäller det att vi hittar sätt att hantera den, hos oss själva och hos andra. Se tips från klimatpsykolog Maria Ojala här nedanför. 

Resande är en annan sak som hamnat i centrum på senare tid. Flygskam har blivit ett nytt ord och tågresegrupper har startats i sociala medier för att reda ut frågor kring onödigt snåriga system för tågresebokning.

Idag blir det några färre ord från oss, just eftersom vi sitter på ett tåg på väg mot tyska Heidelberg, där vi ska delta i International Conference for Climate Action (ICCA). Konferensen samlar “leaders and decision-makers from countries, regions and cities as well as stakeholders and experts from around the world.” Klimatkommunernas bidrag till programmet blir att tillsammans med Energy Cities m.fl. hålla en workshop om ”Collaborative planning for ambitious climate and energy policies”. Är ni på plats, eller känner någon som är på plats? Tipsa dem gärna att prata med oss om de är nyfikna på svenska kommuner och Klimatkommunerna.

Vi hörs och ses!

Hälsningar,
Filippa och Maria

På gång hos Klimatkommunerna

Att navigera inom batterivärlden – en guide för miljömässig och social hållbarhet

Klimatkommunerna bjöd in Maria Xylia från Sweco till årsmötet 2019 för att reda ut begreppen med batterier. Sammanfattningsvis förklarade Maria Xylia att det är viktigt att ta hänsyn till såväl hållbarhet som säkerhet, prestanda och kostnad vid val av batterier. Vad gäller hållbarhet är det stora skillnader mellan olika batterikemier, men livslängd och material är avgörande. Läs mer här.

Klimatoro som drivkraft till handling eller handlingsförlamning

På Klimatkommunerna årsmöte i Örebro berättade Maria Ojala, docent i psykologi vid Örebro Universitet, om sin forskning kring Klimatoro som drivkraft till handling eller handlingsförlamning? Klimatfrågan ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Maria Ojala presenterade olika reaktioner som vår klimatoro kan väcka. En av dem är hopplöshet. Vi möts av nyheter som ger en mörk framtidsbild vilket gör att det är lätt att drabbas av hopplöshet. Ska vi omvandla denna oro till en positiv drivkraft behöver vi skapa positiva framtidsbilder. Hur kommer vardagen att se ut i det fossilfria samhället? För att minska människors känsla av hopplöshet är det också viktigt att bygga tilltro till att till exempel kommuner jobbar aktivt med att minska utsläppen. Läs mer här.

Rätt plast på rätt plats!

Under två års tid har Uppsala kommun har tillsammans med regionen, Uppsala universitet, SLU, Vattenfall, Fresenius Kabi och pastoratet arbetat med vår plastanvändning i syfte att minska klimatpåverkan. Även om målet var att påverka omvärlden genom ändrade upphandlingskrav har projektet fört med sig många andra vinklingar för att jobba med plastfrågan. Kolla på webbfikat från 2 maj Rätt plast på rätt plats, med Anna Hilding, Uppsala kommun. Klimatkommunernas webbfika är en halvtimma via Skype med en intressant gäst. Här kan en inspelning från webbfikan ses i efterhand.

Webbfika med Åsa Callmer 4 juni

I juni gästas Klimatkommunernas webbfika av Åsa Callmer, som är doktorand på avdelningen Urbana och regionala studier på Kungliga Tekniska Högskolan. Hennes forskning rör sig runt temat tillräcklighet, och då framför allt med fokus på materiell konsumtion. Läs mer

Följ oss på facebook!

Klimatkommunernas facebooksida lyfter vi kommuners klimatframsteg och relevanta nyheter för lokalt klimatarbete. Gilla oss där!

Tips & publikationer

Nu är rapporten om kommuner som ligger i framkant med att implementera Agenda 2030 i Norden översatt till svenska.
Hur mycket skrivs det om klimatet i svensk media? För femte året i rad har Retriever på uppdrag av biståndsorganisationen Vi-skogen analyserat hur svenska medier rapporterar om klimatförändringarna.
Vi har tipsat om den tidigare, men gör det igen eftersom vi tycker att den är så bra – Trafikverkets månatliga omvärldsspaning som man kan prenumerera på.
Mistra Sustainable Consumtion har spelat in ett webbinar på temat "Vad är hållbar konsumtion och hur kan det bli mainstream" så att intresserade kan ta del av det i efterhand.
Se filmen från Fossilfritt Sveriges seminarium om hur den offentliga upphandlingen kan bli en motor i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Växjö

Succé för Växjös cykelbibliotek

I slutet av april startade Växjö ett cykelbibliotek, där allmänheten kan låna cyklar i upp till tre veckor. Det finns 21 cyklar i olika modeller allt från små vikbara cyklar till snabba elcyklar och lastcyklar. Cykelbiblioteket drivs i samverkan med fyra lokala cykelhandlare, som är de som rent faktiskt lånar ut cyklarna.

Redan efter två veckor är samtliga cyklar utlånade och uppbokade! En mycket rolig utveckling. Satsningen är än så länge delfinansierad av två stycken EU-projekt: dels SUMBA, som ligger inom Interreg-programmet Baltic Sea Region, och som syftar till att främja hållbar mobilitet, dels CoBiUM, som ligger inom Interreg-programmet South Baltic, och som syftar till att främja lastcykelanvändning.

Växjö antar global klimatutmaning

Växjö är en av de svenska kommuner som antar klimatutmaningen One Planet City Challenge, som koordineras av WWF. Växjö kommun har varit med i utmaningen flera gånger tidigare. I år ser Växjö framför allt fram emot att få ta del av en analys som visar hur kommunen ligger till i förhållande till Paris-avtalet, samt att få delta i nätverket Klimatpiloterna, som ska fördjupa sig i klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv.

Växjö tänker nytt vid fordonsupphandling

Under hösten kommer Växjö kommun att göra en ny upphandling av fordon. Ett dilemma med de avtal som kommunen haft hittills har varit att verkligheten rör sig snabbare än avtalsperioder. De fordon som kommunen haft på avtal har helt enkelt varit för omoderna när till exempel nya elbilar kommit ut på marknaden. Därför kommer Växjö testa ett annat sätt att upphandla fordon på – inom ramen för ett så kallat Dynamiskt inköpssystem. Det innebär att kommunen kommer göra avtal med alla de fordonsleverantörer som uppfyller vissa basala krav. Under avtalsperioden, som kanske blir fem år, kan kommunen istället göra specifika krav inför varje avrop. Det gör att kommunen i takt med att utvecklingen går framåt hela tiden kan skärpa krav på till exempel lägsta räckvidd eller energiförbrukning. Kommunen blir också mindre sårbar om något fabrikat plötsligt slutar tillverkas eller om leveranstider riskerar bli för långa.

Malmö

Plastförbud testas på Malmös torghandel

Med start lördagen 4 maj var det slut för plastpåsarna på torghandeln på Möllevångstorget. Under en testperiod på två veckor kunde alla torghandlare hämta ut papperspåsar utan kostnad. Syftet med testet är att minska nedskräpning på och kring Möllevångstorget. Fastighets- och gatukontoret kommer att utvärdera testet och utreder även andra mer resurseffektiva alternativ

Malmö stad tredje bäst i landet på miljöfordon

Miljöfordonsdiagnos 2019, som tagits fram av Miljöfordon Sverige och Bisnode, rankar Malmö stad som trea efter Stockholm stad och Varbergs kommun. I dag är ungefär 92 procent av den lätta fordonsflottan miljöbilar. 

- Stockholm vinner över Malmö tack vare att de varit bra på att byta ut sina lätta lastbilar till eldrift. Det är ingen omöjlig uppgift för Malmö stad att ställa om hela fordonsflottan till 100 procent fossiloberoende, vi måste bara jobba på lite mer med vår laddinfrastruktur, säger Lotta Hansson, projektledare på miljöförvaltningen. 

Save the date: Årsmöte för Swedish Network for Industrial and Urban Symbiosis

Den 23-24 oktober 2019 är det åter dags för Swedish Network for Industrial and Urban Symbiosis (SNIUS) årsmöte som i år hålls i Malmö. Det blir ett spännande evenemang med intressanta ämnen, case, talare och studiebesök som riktar sig till företagare, samhällsutvecklare, politiker, myndigheter och forskare med intresse för symbiossamverkan.
Under eventet kommer även slutresultatet för projektet Delad energi är dubbel energi, som verkat sedan 2015 för att främja industriell och urban symbios i Malmö, att presenteras.

Save the date: 23-24 oktober, 2019. Anmäl ditt intresse redan nu för att säkerställa att du får mer information och en inbjudan. Vid frågor om eventet, vänligen kontakta: Malin Norling, malin.norling@malmo.se Murat Mirata, murat.mirata@liu.se

Helsingborg

Stadsdirektörens lifehacks med lastcykel

Helsingborgs stadsdirektör, Palle Lundberg, har lånat en av cykelbibliotekets lastcyklar för att inspirera och bidra till cykelkulturen. Att låna cykel från Helsingborgs stads Cykelbiblioteket är populärt och därför har vi nu köpt in två nya elassisterade lastcyklar. Först ut att låna en av de nya cyklarna är stadsdirektör Palle Lundberg. ”Jag hittar hela tiden smarta användningsområden förutom att själva cyklandet får mig att må bra” skriver Palle Lundberg i ett inlägg på Instagram. Se film och bilder från stadsdirektörens möten och ärenden med lastcykeln på Instagram @pallelundberg och @hbggron.

Kurser på barntrafikskolan i sommar

I sommar tar barntrafikskolan i Helsingborg emot 180 barn på kurs och många fler vid öppet hus-dagar. Kursplatserna är till för barn mellan 5 och 8 år som kan cykla utan stödhjul. På barntrafikskolan, som startade 1955, kan de små öva på att cykla säkert i en trygg och rolig trafikmiljö. Under öppet hus är trafikskolan bemannad och alla barn är välkomna.

Uppsala

Minskade utsläpp med klimatsmarta menyer

I projektet Klimatprofilering av restauranger visar deltagare nu upp positiva klimatresultat. Genom att justera recept och klimatmärka menyer minskade utsläppen med upp till 33 % från medverkande restauranger.
Läs mer
Projektet som startade våren 2018, syftar dels till att minska utsläpp av växthusgaser från mat som serveras på restauranger, men också till att göra gäster mer medvetna om matens klimatpåverkan. I projektet ingår bland annat en kurs i klimatsmart matlagning och tillgång till ett IT-verktyg för att mäta olika råvarors påverkan på klimatet. För att få ännu fler kunder att välja rätter med låg klimatpåverkan, visualiseras klimatavtrycket för luncherna på menyn.

Skärpt klimatmål för Uppsala klimatprotokoll

Vid Rundabordsmötet i maj tog medlemmar i Uppsala klimatprotokoll - Uppsalas lokala klimatavtal – beslut om ett nytt klimatmål. Fram till 2020 ska de gemensamma utsläppen minska med 10-15 % per år (basår 2017). Från 2021 och framåt ska minskningen ligga på 14 % per år till 2030 (basår 2020). Målen är satta utifrån vad som krävs för att ligga i linje med Parisavtalet.
Läs mer om Uppsala klimatprotokoll

Uppsala etta på att uppnå Agenda 2030

Uppsala rankas högst i tidningen Dagens samhälles sammanställning över vilka kommuner som bäst uppnår Agenda 2030. Rankingen har inkluderat 66 stycken Agenda 2030-relaterade mål. Utifrån FN-målen har tidningen tittat på de 16 delmål som är aktuella för kommunerna. Anledningen till att Uppsala vinner är främst att man rankas högst i kategorin Klimat och miljö. Uppsala låg också högt i kategorierna Hälsa och välbefinnande, God Samhällsutveckling samt Hållbara samhällen.
Läs mer

Lund

En tidsresa till år 2053 när vi har lämnat den fossila eran bakom oss

En tidsresa till år 2053 när vi har lämnat den fossila eran bakom oss
Den 14 – 24 maj pågår utställningen Carbon Ruins i kommunhuset Kristallen. Utställningen tar med oss på en tidsresa till år 2053 när vi har lämnat den fossila eran bakom oss och Sverige är världens första fossilfria land. Men hur kom vi dit? Vad försvann och vad blev kvar? Hör historierna bakom objekten och föreställ dig en fossilfri framtid.

Utställningen arrangeras av Lunds universitets tankesmedja LU Futura, nätverket Narrating Climate Futures och forskningsprojektet Climaginaries. Målet med installationen är att göra den stora omställningen till ett fossilfritt samhälle greppbar. Läs mer här
 

Fossilbränslefria kommuner i Skåne

Nu har projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne gått i mål. I tre år har tio skånska kommuner arbetat tillsammans för att minska sina klimatutsläpp och Lunds kommun ligger i topp, med en halvering av utsläppen och en fossilbränslefrihet på 97 procent i den egna organisationen. Slutrapporten visar att Lund ligger i topp inom samtliga områden.
Läs mer här
 

Lund vilar på en grön grund

Spårvägen i Lund är en del av stadens satsning på hållbarhet. Även om spårvägen blir ett helt nytt sätt att resa vilar den på en lång tradition av gröna planer. Bakom allt finns LundaMaTs. LundaMaTs står för Strategi för ett hållbart transportsystem i Lund. Den första LundaMaTs kom redan 1999 och då var strategin unik i sitt slag i Sverige. LundaMaTs I fokuserade på cykel, verksamheternas transporter, miljöanpassad biltrafik och kollektivtrafik. Nu är vi inne på LundaMaTs III, som kom 2014. Här står människan i centrum och inte fordonen som hen reser med. Läs mer här

 

Karlstad

Minska matsvinn och fossil plast i ny avfallsplan

I Karlstads kommun nya avfallsplan lyfts de viktigaste behoven för att minska mängden avfall.  Några prioriterade områden är matsvinn, textilier, plaster och bygg- och rivningsavfall. Planen lyfter även återbruk och att dela varor och tjänster som vi i kommunen har flera bra exempel på som Fritidsbanken, secondhandbutiker, klädotek och SolaTage. Exempel på åtgärdsområden är:

• Stärka kunskapen om materialflöden och cirkulär ekonomi för att öka möjligheten att genomföra resursbesparande åtgärder.
• Underlätta insamling av återvinningsbara plaster och minska användningen av fossil plast.
• Minska matsvinnet.
• Underlätta för återbruk och materialåtervinning av bygg- och rivningsmaterial och massor.

I avfallsplanen finns åtgärdsområden med en koppling till prioriterade nationella områden inom avfallshantering och nedskräpning. Det ligger ett stort ansvar på varje förvaltning och bolag att höja sin kompetens och utforska sina möjligheter att bidra inom varje åtgärdsområde. 

Läs mer

 
 

Kaledarium

Mötesplats samhällsbyggande (SKL)
17-18 juni, Stockholm

Klimatkommunernas nätverksträff i Linköping
oktober (datum kommer)

Årsmöte för Swedish Network for Industrial and Urban Symbiosis
23-24 oktober, Malmö
 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida där vi samlar info om medlemmarna, dokumentation från träffar, remissvar, länktips, goda exempel och mycket mer. Vi har även tagit fram sidan nettonoll.se där kommunernas arbete mot nettonollutsläpp presenteras.

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 18 juni 2019.

 
Copyright © 2019 Klimatkommunerna, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp